Rivalitatea dintre fratii vitregi
Gelozia, invidia, rivalitatea si competitia intre frati sunt frecvente in toate familiile. Cand vine insa vorba de familii refacute in urma divortului, cu frati si parinti vitregi, aceste probleme tind sa devina si mai complicate.
Citeste si:
Ce este bine sa stii inainte sa devii mama vitrega
Rivalitatea dintre frati in functie de diferenta de varsta dintre ei
Rivalitatea si gelozia dintre fratii vitregi
Poate atat tu, cat si partenerul tau aveti copii din relatii anterioare si ii cresteti impreuna. Sau poate doar unul dintre voi avea un copil dintr-o relatie anterioara si ati decis sa faceti inca un copil impreuna Oricare ar fi situatia familiei voastre, atunci cand exista frati vitregi, problemele legate de gelozie, rivalitate si competitie sunt aproape inevitabile.
iata cateva cauze frecvente:
- In cazul custodiilor comune, unii copii vor petrece inevitabil mai putin timp cu unul dintre parinti, pierzand activitati si experiente la care ceilalti copii din familie vor participa.
- Uneori, parintii decid sa isi disciplineze si sa isi recompenseze copiii diferit. Regulile diferite pentru fratii vitregi inseamna o sursa de conflict, tensiune si uneori invidie pentru acestia.
- Apare gelozia fata de relatia dintre fratele vitreg si parintele biologic. Fiecare copil adus intr-o familie in care exista alti copii isi va proteja relatia cu parintele natural si se poate simti amenintat de prezenta partenerului de cuplu si a copiilor acestuia.
- Comparatiile dintre frati sunt extrem de daunatoare. Atunci cand parintii aleg sa reproseze copilului biologic ca nu este la fel de constiincios, organizat, responsabil etc precum fratele lui vitreg, conflictele dintre copii sunt aproape garantate.
Cum poti gestiona mai bine aceasta situatie?
Petrece timp individual cu fiecare copil in parte. Chiar si o plimbare de 30 minute, un joc de 15 minute sau o conversatie inainte de culcare pot fi suficiente pentru ca fiecare copil sa primeasca de la fiecare parinte in parte atentia de care are nevoie.
Pe cat posibil, alegeti sa aveti aceleasi reguli pentru toti copiii din familie.
Incurajati comunicarea deschisa in familie. Copiii au nevoie sa stie ca pot sa vorbeasca despre toate emotiile lor, inclusiv despre cele dificile precum rusinea sau invidia. Astfel, va asigurati ca acestea nu se acumuleaza si nu explodeaza in conflicte puternice cu parintii sau fratii.
Nu ii grabi pe copii sa accepte schimbarea care a avut loc in viata lor. Doar pentru ca parintii au decis sa se casatoreasca si sa formeze o noua familie, nu inseamna ca pentru copii este la fel de simplu sa accepte aceasta schimbare. Nu fortati afectiunea intre copiii vostri sau intre ei si parintele vitreg si aratati-le ca stiti ca au nevoie de timp si rabdare.
Ia in considerare intotdeauna experientele pe care le au copiii cand isi viziteaza celalalt parinte biologic. Timpul petrecut cu celalalt parinte poate influenta felul in care se simte copilul in familia voastra: apar comparatii, teama de a nu rata anumite experiente sau momente cu familia voastra, regretul ca nu poate avea ambii parinti naturali impreuna etc.
Chiar daca acceptati emotiile dificile, nu tolerati violenta fizica, verbala sau emotionala. Aratati-le copiilor ca au libertatea de a simti orice, dar nu si libertatea de a se purta oricum fata de fratii sau parintii lor vitregi. Astfel, veti putea evita impreuna tipare de comportament daunatoare pentru intreaga familie.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Sindromul fratelui mai mic - personalitatea copiilor mezini
Ce caracteristici tind sa aiba fratii sau surorile mezine? Desigur, rolul de frate mai mic nu garanteaza un anumit tip de personalitate, dar creste probabilitatea ca anumite tendinte, obiceiuri sau trasaturi sa apara in timp.
-
Rolul de frate sau sora mai mare - cum poate influenta personalitatea pe termen lung
A fi fratele sau sora mai mare inseamna pierderea statutului de singurul copil al familiei si impartasirea atentiei si iubirii parintilor cu altcineva.
-
Care sunt factorii care cresc riscul distantarii emotionale intre frati la maturitate
Cum pot parintii sa reduca riscul conflictelor de lunga durata si al distantarii emotionale dintre frati? Iata cativa factori pe care este bine sa ii evitam.
Adauga tu primul comentariu: