characters characters

Cum sa ne raportam la rivalitatea dintre frati in functie de diferenta de varsta?

03 aprilie 2019    |   1312 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani, 0 - 18 luni, 19 - 36 luni.




Nicio relatie nu se compara ca profunzime si longevitate cu aceea dintre frati
. O stiti si voi daca aveti frati sau surori. O stiti daca aveti mai multi copii. O stiti chiar daca nu ati facut altceva decat sa urmariti interactiunile dintre frati
spune Kluger Jeffrey in cartea Frati si surori. Cum ne influenteaza viata legaturile fraterne.


Cam atat cu poezia la care visam noi parintii cand hotaram sa avem mai multi copii, deoarece, realitatea este ca: o casa plina de copii este ca un parlament plin de personalitati aflate in permanenta miscare si adesea in conflict. Razboaie izbucnesc zilnic in camera de joaca spune Kluger Jeffrey.


Si totusi, exista si o parte constituita din mici si multe piese de puzzle-uri de bine, care ne dau noua parintilor satisfactia ca avand mai multi copii, ei se vor avea unul pe altul la bine, dar mai ales in momentele grele, ca isi vor putea impartasi unul altuia secrete si dorinte si chiar vor putea realiza mari proiecte impreuna… fiindca asa cum scria Klugger Jeffrey: frati fiind ne batem, ne imbufnam si spumegam de furie, dar noaptea revenim in paturile identice din camera noastra comuna.


Potrivit Academiei Americane de Pediatrie aproape 80%* din copii cresc alaturi de un frate sau sora. De aceea, chiar daca nu se inteleg bine intotdeauna, fratii joaca un rol important in viata fiecaruia dintre ei. Personalitatea, varsta, marimea familiei, diferenta de varsta sunt factorii care influenteaza relatia dintre frati.


Copiii de diferite varste reactioneaza diferit la schimbarile din familie, la aparitia unui fratior sau unei surioare.


Copilul de 1 an sau 2
- nu va intelege in profunzime marea schimbare, dar totusi permite-i sa se manifeste in ceea ce priveste aparitia noului bebe.


Cum sa-l pregatesti? Inainte de nastere uitati-va pe poze cu bebelusi, spune-i ca si voi veti primi in caminul vostru un nou bebe.


Truc:
Momente special 1:1. Dupa nastere, incearca sa ii dedici si fratelui mai mare momente speciale pentru a-l reasigura ca este iubit in continuare.


Copilul intre 2-4 ani
-in aceasta perioada se manifesta atasamentul puternic fata de cel putin un parinte, de aceea se poate simti chiar amenintat de aparitia unui nou membru. Ai putea simti un ajutor prin cartile pentru anteprescolari si prescolari care ii vor explica juniorului tau ce inseamna aparitia unui fratior sau o surioara la care puncteaza mereu ca pe langa, inca o cantitate mare de iubire, un bebelus inseamna si plans mult, si alaptat mult, si enorma atentie, exact cum s-a intamplat si in cazul lui, cand a fost bebe.


Truc:
Daca il vei implica in activitati ce presupun pregatirea pentru aparitia bebelusului (cumparaturi, organizarea spatiului, decorarea camerei), copilul se va simti implicat si va intelege mai multe despre marea schimbare din familia voastra. Ar fi ideal daca nu ai seta mari schimbari in rutina juniorului tau (precum antrenamentul pentru olita) in timpul aparitiei unui nou bebe.


Nu te ingrijora daca va exista un mic regres in desfasurarea activitatilor celui mare (copiindu-l pe bebe, vrea doar sa se asigure ca mami si tati nu au cedat iubirea care ii apartine lui, celui mic, de aceea uneori are compartamente de bebelus).


Copiii mai mari de 5 ani.
Cum primesc ei vestea ca vor fi frati mai mari? Nu se simt atat de amenintati ca acei copii din zona 2-4 ani, dar nu le este indiferent. Te afli in aceasta situatie? Pregateste-ti copilul din timp, povestind schimbarile care il vor afecta. Implica-l in ingriirea bebelusului si ofera-i cuvinte de admiratie in ceea ce priveste actiunile lui chiar daca sunt mici precum cele de a-ti da un scutec de pe raft sau de a te ajuta sa-l imbraci pe bebe.


Cresterea gemenilor. Rivalitatea dintre gemeni.
Din start este foarte important sa ii tratezi pe gemeni individual, ca identitati separate.


Oricat ai vrea sa pastrezi o stare de pace intr-o casa cu mai mult de doi copii, accepta ca este o etapa si aceasta.


Albina Tosca, mama de gemeni si blogger:

 

Mi se rupea sufletul cand o vedeam pe Anisia venind cu zgarieturi si muscaturi noi de la gradinita. Nu mai suportam. Am inceput chiar sa ne gandim sa ii dam la grupe diferite, dar stiam ca asta nu va rezolva problema. Am gandit-o si regandit-o, am citit, discutat cu sotul cand dintr-o data, brusc, copiii nu s-au mai batut. Nu deloc, dar schimbarea a fost mare si brusca. Nu ne venea sa credem nici noua ca parinti, nici educatoarelor de la gradinita.


Ce functioneaza:


Mi-am dat seama ca unele lucruri nu au cum sa depinda in totalitate de noi, e imposibil atunci cand vine vorba de copii. Fiecare copil e unic si se comporta diferit in anumite situatii. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa citesti, sa te documentezi si in primul rand sa iti asculti intuitia. Eu, in inima mea de mama stiam ca aceste conflicte aparute la varsta de doi ani si jumatate nu vor dura la nesfarsit. Desi uneori ma apuca o panica mare ca nu se vor opri cu bataia niciodata. Sunt constienta că nu sunt ultimele conflicte, este doar inceputul, tot vor aparea greutati in drumul nostru, iar eu va trebui sa tot caut si sa gasesc solutii, dar in momentul de fata aleg sa ma bucur de perioada de liniste si pace. Este asa frumos sa ii vad cum se joaca si rad impreuna
. ne-a impartasit din experienta ei Albina Tosca, mama de gemeni.


Concluzii:


Oricat de mult ti-ai dori sa nu existe certuri intre frati, acestea oricum vor exista, pur si simplu face partea din dezvoltarea lor.


Trateaza-i ca identitati separate, tinand cont de personalitatea lor. Acest lucru nu inseamna ca faci favoritisme.


Pentru copiii mai mari,  sedintele de familie ar putea fi o solutie in care sa rezolvati micile conflicte aparute, iar solutia poate veni chiar de la ei.


Si in acest caz, timpul le rezolva pe toate. Acest lucru nu inseamna sa stai cu mana in san, ci pur si simplu sa intelegi ca uneori, in ciuda unor eforturi, rezultatelor vor aparea mai tarziu.

 

Sursa: *Academia Americana de Pediatrie. Relatiile intre frati. 2007, www.aap.org

 

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe