Al doilea copil
Ce este bine sa iei in considerare cand decizi sa ai al doilea copil
Se spune ca primul copil ne transforma in parinti, iar al doilea intr-o familie. Desi de multe ori decizia de a avea al doilea copil vine natural, este important sa reflectati in profunzime asupra ei, pentru a fi mai bine pregatiti. Care sunt lucrurile pe care este bine sa le luati in considerare cand decideti daca veti avea al doilea copil.
Citeste si:
Rivalitatea intre frati. Cum o poti reduce
Trei tipuri de relatii toxice intre frati
Al doilea copil
Provocari si bucurii
A creste un copil este o experienta extrem de satisfacatorare si plina de bucurie, dar si de provocari. De la sarcina, recuperarea dupa nastere, somnul insuficient in primul an de viata al bebelusului si pana la energia dedicata zi cu zi copiilor, este important sa fii la fel de pregatit si pentru dificultati, nu doar pentru bucurii.
Aspectele financiare si materiale
Costurile pe care le implica ingrijirea unui copil sunt in crestere de la an la an. In afara de nevoile fizice ale acestuia, este important sa iei in considerare costurile legate de educatie si timp liber, dar si cele legate de spatiul de locuit. Fratii de sex diferit au nevoie de la o varsta, de camere separate, iar deseori acest lucru inseamna schimbarea locuintei.
Planurile profesionale ale ambilor parteneri
Cresterea unui al doilea copil inseamna prelungirea pauzei profesionale a mamei si calcularea deciziilor profesionale ale acesteia in functie de aceasta pauza. Este bine ca ambii parteneri sa aiba in vedere optiunile si posibilitatile profesionale disponibile fiecaruia in cazul aparitiei celui de-al doilea copil.
Dorintele ambilor parteneri
Uneori, doar un partener isi doreste al doilea copil, iar decizia apare ca urmare a insistentelor acestuia. Problemele pe termen lung care pot sa apara in aceasta situatie sunt semnificative si vor afecta si copiii, direct sau indirect. Conflictele in cuplu, dificultati in relatia parinte-copil si resentimentele sunt doar cateva dintre problemele care apar atunci cand doar unul dintre parteneri isi doreste un copil. De aceea, este recomandabil ca ambii parteneri sa fie la fel de hotarati cand vine vorba de al doilea (sau al treilea etc.) copil.
Daca va aflati in aceasta situatie, nu va grabiti sa luati o decizie. Puteti relua discutia peste cateva luni sau puteti decide sa amanati momentul venirii pe lume a copilului.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Rolul de frate sau sora mai mare - cum poate influenta personalitatea pe termen lung
A fi fratele sau sora mai mare inseamna pierderea statutului de singurul copil al familiei si impartasirea atentiei si iubirii parintilor cu altcineva.
-
Rivalitatea dintre fratii vitregi. Cum o poti gestiona mai usor
Gelozia, invidia, rivalitatea si competitia intre frati sunt frecvente in toate familiile. Cand vine insa vorba de familii refacute in urma divortului, cu frati si parinti vitregi, aceste probleme tind sa devina si mai complicate.
-
Gemenii identici. Cum le incurajezi individualitatea
Mai ales in cazul gemenilor identici, parintii aleg frecvent sa incurajeze infatisarea identica a acestora: aceleasi haine, aceleasi accesorii sau aceeasi tunsoare sau preocuparile identice (aceleasi activitati extrascolare, de exemplu).
Adauga tu primul comentariu: