Cand copilul distruge lucruri
Cum ai reactiona daca, intr-un moment de furie, copilul tau tranteste sau distruge un obiect? Majoritatea copiilor au momente in care nu pot sa isi controleze emotiile si se manifesta prin comportamente extreme. Cu toate acestea, exista unii copii care, in momentele de furie, devin violenti cu ei insisi, cu cei din jur sau cu obiectele aflate in apropierea lor.
Cum se manifesta un copil care distruge bunuri?
- loveste cu pumnii in pereti,
- arunca cu obiecte,
- sparge geamuri,
- scrie pe pereti, ii zgarie sau arunca cu vopsea peste ei,
- rupe bancile, gardurile sau mobilierul scolar,
- daca trece prin parc, distruge spatiile amenajate special pentru copii folosindu-le intr-un mod neadecvat.
Din ce cauza distrug bunuri copiii?
- furie in exces,
- doresc sa se razbune pe cineva fiindca se simt neindreptatiti, jigniti sau inselati,
- nu stiu cum anume sa se controleze,
- doresc sa atraga atentia celor din jur sau a parintilor,
- vor sa intimideze pe cei din jur.
Cum reactioneaza deseori parintii?
Majoritatea parintilor sunt socati atunci cand copilul are un asemenea comportament. Urmeaza apoi furia (“Cum indrazneste sa faca asta?!”), sentimentul de vinovatie (“Cu ce anume am gresit in educatia copilului incat a ajuns sa se comporte astfel?”) si tristetea. Unii parinti pot incepe sa caute “vinovatul” in exterior: fie celalalt parinte, fie anturajul, fie insusi copilul, care pur si simplu este catalogat ca “violent”. Toate reactiile emotionale sunt normale si este bine ca, dupa ce ai trecut prin ele, sa incerci sa gasesti o solutie pentru aceasta problema.
Cum poti rezolva aceasta situatie?
1. Discuta cu copilul tau, oferindu-i posibilitatea de a explica motivele care l-au determinat sa se comporte astfel.
2. Ajuta-l sa isi inteleaga emotiile negative si ofera-i modalitati alternative prin care sa le exprime: poate sa scrie despre furia pe care o simte, sa faca miscare sau sa numere in gand pana la 20. Puteti gasi impreuna si alte modlaitati prin care se poate elibera de energia pe care o simte atunci cand este furios.
3. Ajuta-l sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile sale. Daca a distrus un obiect, arata-i faptul ca trebuie sa il repare sau sa il inlocuiasca. Este o consecinta normala a actiunii sale, nu o pedeapsa. Atunci cand costurile obiectului distrus depasesc posibilitatile financiare ale copilului tau, il poti imprumuta si poti stabili impreuna cu el cum iti va returna imprumutul. (Ii poti reduce banii de buzunar o perioada, de exemplu.)
4. Atunci cand comportamentele de distrugere se repeta si nu poti gasi o modalitate de comunicare cu copilul tau, cere ajutorul consilierului din scoala.
Tu ce solutie propui pentru un copil care si-a facut un obicei din a distruge bunuri?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Violenta verbala la copii. Cand copilul iti vorbeste urat
Una dintre cele mai dureroase si dificile situatii cu care se pot confrunta parinti este violenta verbala a copiilor. Cand copiii isi insulta, ameninta sau ridiculizeaza parintii, acestia din urma pot ajunge sa se simta coplesiti, furiosi sau chiar vinovati.
-
Rusinea si experientele adverse din copilarie
Experientele adverse din copilarie (trauma, abuz, separarea de parinti, bullying-ul sau hartuirea) pot da nastere la rusine toxica pe termen lung, care nu dispare la maturitate fara un efort constient sau fara sprijin terapeutic.
-
Efectele bullying-ului. Cum sunt afectate victimele, dar si agresorii si martorii acestuia
Bullying-ul sau hartuirea intre elevi nu le afecteaza doar pe victimele acestuia, ci si pe agresori si pe copiii care asista la aceste interactiuni.
Comentează: