Bunele maniere pentru copii: pe internet
Avem nevoie de bune maniere nu doar in societate, cand interactionam cu alti oameni in viata reala, ci si pe internet. Exista un cod al bunelor maniere pe internet, menit sa orienteze comunicarea in mediul online catre respect si intelegere reciproca. Pentru ca si cei mici petrec un numar mare de ore in mediul online, iata care sunt bunele maniere pentru copii pe internet despre care ii poti vorbi copilului.
Codul bunelor maniere pe internet
Regula de aur atunci cand vine vorba de “eticheta pe net” este ca asa cum exista anumite lucruri pe care copilul tau nu le-ar spune in fata unui public, nu ar trebui sa le spuna sau sa le faca nici in mediul online.
Incurajeaza-ti copilul sa trateze cu respect alti utilizatori online, la fel cum se intampla si atunci cand se afla in fata lor, evitand orice forma de bullying online.
Felul in care scrie:
- recomanda-i sa evite folosirea majusculelor pentru toate literele dintr-o propozitie. Folosirea majusculelor pentru scrierea mesajelor echivaleaza cu tipatul in viata reala.
- este bine sa evite cuvintele obscene sau sarcasmul in comunicarea online
- este preferabil sa respecte regulile de punctuatie si de scriere, chiar daca nu este un context formal
- aminteste-i ca tot ce posteaza pe retelele sociale ramane disponibil pentru o multime de oameni
- sugereaza-i sa nu posteze sau sa raspunda la un mesaj atunci cand este nervos.
Fotografiile postate online
- recomanda-i sa fie atent atunci cand trimite sau posteaza fotografii personale, cu atat mai mult fotografii in care apare in ipostaze in care nu ar vrea sa fie vazut de alti oameni
- incurajeaza-l sa nu foloseasca internetul doar pentru a primi aprecierea celor din jur prin like-uri sau comentarii, ci si prin a oferi altora ajutor, sustinere sau idei.
- explica-i ca inainte de a posta o fotografie in care apar alti prieteni, este bine sa le ceara permisiunea; de asemenea, daca un prieten care apare in fotografie ii cere sa o stearga, este bine sa faca acest lucru.
Bullying-ul
- recomanda-i sa nu comenteze rautacios despre alte persoane, chiar daca nu le spune numele. Printre adolescenti exista si practica de a posta comentarii rautacioase despre alti adolescenti, ale caror nume nu sunt dezvaluite, insa a caror identitate este sugerata prin detalii sau aluzii. Astfel, toata lumea stie despre cine e vorba, inclusiv victima insasi.
- invata-l ca atunci cand observa ca cineva este victima bullying-ului online, sa ia atitudine aparandu-l sau sa ceara ajutorul unui adult.
Siguranta online
- in nicio situatie copilul tau nu ar trebui sa dezvaluie informatii personale (adresa, parole, scoala la care merge etc.) in conversatii cu persoane necunoscute pe internet.
- recomanda-i ca atunci cand merge sa intalneasca pe cineva cunoscut online, sa faca acest lucru intr-un loc public si insotit de un prieten.
- sfatuieste-l pe copil sa cunoasca alti copii sau adolescenti in viata reala, implicandu-se in activitati care il intereseaza sau mergand la evenimente pentru copii si adolescenti.
In plus, copilul tau ar trebui sa stie ca orice comportament il are in mediul online poate fi riscant. Uneori prea multe informatii despre sine, fotografii sau filmari pot ramane pentru totdeauna in mediul virtual. A incarca un astfel de continut pe internet, duce la asa numita “reputatie online” sau “amprenta digitala”, care se schimba extrem de greu.
Recomandare: Ajuta-ti copilul sa nu depaseasca un anumit interval de timp petrecut in fata calculatorului. Aminteste-i ca acesta nu va inlocui niciodata o persoana. E important sa pastram un echilibru intre interactiunea prin intermediul calculatorului si interactiunea fata in fata. Invata-ti copilul sa foloseasca tehnologia, dar nu sa abuzeze de ea
Recomandare finala: timpul pe calculator, poate fi unul pretios si valoros! Ai aflat de platformele de invatare: ExamenulTau.ro si ScoalaIntuitext.ro? Acolo, intr-un mediu sigur, elevii vor invata interactiv, facand mai bine fata provocarilor de la scoala.
Tu ai vorbit copilului tau despre bunele maniere pe internet?
*Sursa foto: PictureYouth.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum reactionezi cand copilul are comportamente neplacute in mod intentionat
O situatie dificila si aparent fara iesire pentru parinti: copilul are comportamente neplacute in mod intentionat si repetat, cu aparentul scop unic de a-i enerva sau atrage atentia parintilor.
-
Cum il inveti pe copil sa nu intrerupa discutiile altor adulti
Momentele in care vorbesti la telefon sau cu o alta persoana sau cand lucrezi si nu iti doresti sa fii deranjat sunt momentele in care cel mai probabil, cel mic va avea ceva extrem de important sau de interesant de spus.
-
Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
Intelegand comportamentele nedorite ale copiilor in termeni de nevoi, avem mai multe sanse sa ii ajutam pe copii sa le inlocuiasca cu alte comportamente mai adecvate.
Adauga tu primul comentariu: