characters characters

Balbaiala. Cand apare si cum se trateaza

Propus de: Alexandra Pantea   |   31 mai 2013    |   5261 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Orice parinte isi doreste un copil care sa vorbeasca fluent si corect. Numai ca unii copii... se balbaie. Si atunci parintele de cele mai multe ori corecteaza copilul, ii arata unde a gresit  sau ii spune sa fie mai atent la modul in care pronunta. Insa cercetarile arata ca nu e metoda cea mai eficienta de a corecta aceasta problema.


*Sursa foto: Flickr.com

De ce apare balbaiala

Balbaiala este generata de un dezechilibru intre excitatie si inhibitie la nivelul sistemului nervos central. Balbaiala, sau balbismul cum este denumita in textele de specialitate, poate fi depasita prin antrenament logopedic, sau, in cazuri mai norocoase, prin crearea conditiilor propice acasa. In schimb, in lipsa unei interventii potrivite, balbaiala se poate croniciza pe fondul anxietatii sociale pe care o genereaza; defectul de vorbire si anxietatea sociala se intretin reciproc intr-un cerc vicios.

Balbaiala nu are legatura cu lipsa de cunoastere sau de intelegere: de cele mai multe ori copilul stie cum ar fi trebuit sa pronunte corect, insa nu poate. Balbaiala nu este legata nici de lipsa de atentie sau de concentrare: de cele mai multe ori copilul este atent, chiar in exces, la modul in care articuleaza cuvintele. Si, evident, balbaiala nu este intentionata. Faptul ca un copil se balbaie nu presupune ca el nu vrea sa coopereze sau ca este „neascultator”.

Si atunci, ce ajuta?

Aspectul psihologic al balbaielii

Balbaiala este asociata cu stima de sine scazuta, complexe sociale si timiditate. Cand copilul se simte complet relaxat, cand nu exista presiune sau critica in jur, ci acceptare, orice copil cu probleme de ritm si fluenta va vorbi legat, natural, fara poticniri.

Ce poti sa faci:
  • creeaza un climat favorabil acasa, incurajator, relaxat, non critic;
  • da copilului cat mai des ocazia sa socializeze si sa comunice in contexte in care el se simte in siguranta: comunicarea cu copiii mai mici ajuta foarte mult; la fel si comunicarea pe subiecte preferate, bine cunoscute de catre copil;
  • incearca atunci cand comunici cu copilul sa nu mai fii centrata pe CUM comunica, ci pe continutul comunicarii, CE anume comunica; mai mult, incearca sa ajuti copilul sa-si abata el insusi atentia de la modul in care pronunta cuvintele, la subiectul comunicarii; atunci cand copilul va fi complet implicat in conversatie, fara a fi stresat de balbaiala lui, fluenta lui va creste in mod spontan, automat;
  • exerseaza cu el afirmarea personala: cum sa ceara lucruri in acord cu nevoile lui (se poate porni de la lucruri simple: sa ceara alimente la magazin, cum sa formuleze cerinte legate de cum ii este lui mai bine  - fereastra inchisa/deschisa, lumina data mai incet sau mai tare, etc); cum sa spuna NU, cum  sa-si exprime sentimentele;

Aspectul „tehnic” al balbaielii

Exerseaza respiratia toracica cu copilul – exercitiile de respiratie ajuta atat prin relaxarea pe care o aduc, cat si prin faptul ca reprezinta baza vorbirii. Temelia vorbirii incorecte este chiar respiratia incorecta. Daca vom invata copilul sa respire corect, ii va fi mai usor sa vorbeasca fluent. Exercitiile pot fi facute in joaca, pentru a fi mai atractive, sau pot fi asociate cu imagini sugestive (avion, fluture). Exista material bogat pe internet, in special pe site-urile de logopedie.

Exersarea pronuntiei ritmice, silabisite, cu vocalele alungite – ajuta foarte mult. Pregateste texte scrise in felul acesta: cu cuvintele despartite in silabe, cu vocalele alungite, cu pauzele marcate;  roaga copilul sa le citeasca cu voce tare. Este important ca ritmul sa fie marcat in text pentru ca, la persoanele care se balbaie, ritmicitatea nu functioneaza in mod natural. Cu succes poate fi folosita recitarea poeziilor, in special a celor cu multe virgule, astfel incat copilul sa isi poate lua pauze des in timpul rostirii. Acest mod de articulare previne aparitia spasmelor caracteristice balbaielii. Doar dupa ce acest mod de rostire este bine exersat,se poate trece la vorbirea legata, fireasca.

Incurajeaza copilul sa ia o „pauza” in timpul vorbirii ori de cate ori are nevoie.

Prin urmare, in cazul in care copilul se balbaie si vrei sa-l ajuti, creeaza o atmosfera relaxata, abate-i atentia de la modul in care pronunta la subiectul discutiei si, separat, exerseaza cu el recitarea silabisita, cu vocale alungite, ritmica. Daca cele de mai sus nu dau rezultate, consulta un specialist.Ai trecut prin aceasta situatie cu copilul tau? Cum ai reusit sa o depasesti?


Alexandra Pantea
Consilier Psihologic
Terapie prin joc pentru copii
http://alexandrapantea.wordpress.com

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Vasile alins    15.03.2016 - 18:41
    Buna ziua as dori sa știu.. Dacă copilul repeta un cuvânt de mai multe dori când vorbește.. Înseamnă că e bâlbâit?? Mulţumesc frumos

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe