characters characters

Art terapie pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 iunie 2018    |   1995 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

art terapie
Cu totii am trecut prin momente in care nu am avut suficiente cuvinte pentru a descrie furia pe care o simteam, tristetea, durerea sau fericirea. Acest lucru se intampla nu doar in cazul adultilor, ci mai ales al copiilor, care nu au inca limbajul prea bine dezvoltat si nu stiu cum sa descrie emotiile pe care le simt.

Citeste si alte materiale despre emotii si arta pentru copii:

Atlasul inimilor - activitate creativa despre emotii

Patratul emotiilor - dezvoltare emotionala pentru copii


In sprijinul acestora vin proiectele de art terapie. Acestea implica folosirea desenului, a picturii si chiar a sculpturii cu rol de calmare, relaxare si exprimare a emotiilor intr-o forma aparte. Art terapia permite exprimarea creativa ce trece peste limitele pe care limbajul le are. Art terapia poate ajuta la imbunatatirea unor zone in care exista deficite precum:

  • Functionarea simturilor
  • Stima de sine si constiinta de sine
  • Rezilienta emotionala
  • Autoreflectia
  • Abilitati sociale
  • Conflicte si stres

Art terapia mai inseamna si arta de vindecare si de comunicare si este extrem de folosita in special in cazul copiilor si adolescentilor. Cei mici avand un limbaj limitat, isi pot exprima gandurile si emotiile complexe prin diferite forme de arta, iar conflictele interioare ale adolescentilor pot fi expuse prin desene, picturi sau modelari.

Art terapie - idei de proiecte pentru copii

Iata cateva idei de proiecte de art terapie pentru copii:

Deseneaza/picteaza lucrurile pentru care esti recunoscator. Alternativa este sa creati un copac al recunostintei: spune-i sa deseneze un copac cu frunze, pe care sa scrie lucrurile pentru care este recunoscator.

Deseneaza/picteaza casa in care te-ai simti in siguranta.

Picteaza emotiile pe care le simti. Spune-i copilului sa se gandeasca la ce culori ar asocia fiecarei emotii in parte. Apoi poate folosi culorile respective pentru a realiza un desen.

Deseneaza o carte postala pe care nu o vei trimite niciodata. Cand copilul tau este furios sau suparat pe cineva, propune-i sa isi exprime emotiile intr-o maniera artistica. Ce carte postala ar trimite persoanei care l-a suparat? Ce desen ar contine aceasta? Ce mesaj ar include in aceasta carte postala?

Deseneaza un citat motivational.

Pictura pe pietre. Spune-i copilului sa picteze pe pietre lucrurile care il inspira sau il fac puternic (prietenia, familia, pasiunile de exemplu) sau obstacolele pe care le-a depasit.

Deseneaza un lucru frumos din viata ta. Spune-i copilului sa se gandeasca la lucrurile sau persoanele care il fac fericit si sa aleaga unul, pe care sa il picteze cum doreste.

Harta ingrijorarilor. Invata-l pe copil sa creeze harta mintala a grijilor sau a gandurilor sale negative. Spune-i sa identifice felul in care acestea se leaga intre ele, care sunt evenimentele care dau nastere grijilor sale, care sunt gandurile irationale care ii trec prin minte si cum le poate opri.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Trei aspecte ale rezilientei
    Trei aspecte ale rezilientei
    03 iunie 2024   

    Rezilienta este un proces dinamic ce se dezvolta si se consolideaza de-a lungul intregii vieti.

  • Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    15 mai 2024   

    Relatia dintre parinti si copii influenteaza starea de bine personala pe termen lung si dicteaza dinamica emotionala a intregii familii. In functie de cat de dependenti, vulnerabili sau din contra, independenti si puternici sunt adultii, copiii vor castiga sau vor suferi de pe urma relatiei cu parintii lor.

  • Tatii indisponibili emotional
    Tatii indisponibili emotional
    01 aprilie 2024   

    Din pacate, din motive obiective sau nu, uneori tatii sunt indisponibili atat fizic, cat si emotional. Tatii indisponibili emotional sunt cei care evita conversatiile profunde cu copiii si nu creeaza un spatiu in care cei mici sa se simta in siguranta pentru a discuta despre ce simt.

Mai multe