characters characters

Dezvoltarea inteligentei emotionale

Patratul emotiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 mai 2015    |   8463 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

dezvoltarea inteligentei emotionale
Emotiile dau culoare vietii si fac parte din toate experientele pe care le traim. Insa atunci cand le lasam sa ne controleze comportamentul, in loc de culoare, aduc haos si consecinte neplacute. Capacitatea de control a emotiilor si a comportamentului se formeaza in timp, asa ca un copil va avea deseori dificultati in a-si gestiona trairile emotionale. Insa prin jocuri si activitati creative, copiii pot invata care sunt lucrurile care ii pot ajuta sa faca acest lucru.

De ce ai nevoie

  • Creioane colorate
  • Rigla
  • Coli albe


Cum se realizeaza


Deseneaza un patrat pe o coala A4 si imparte-l in patru patrate egale.


Traseaza diagonalele in cadrul fiecarui patrat din cele 4, astfel incat sa formezi un alt patrat incadrat in patratul initial. Vezi imaginea de mai jos:

dezvoltarea inteligentei emotionale


Coloreaza fiecare triunghi de pe margine cu una dintre culorile: galben, rosu, albastru si verde. Fiecarei culori ii va corespunde o stare emotionala. Pentru galben: stresul si ingrijorarea, pentru rosu furia si revolta, pentru albastru tristetea si lipsa energiei, iar pentru verde: calmul si energia optima.

Gasiti impreuna mai multe denumiri pentru starile emotionale inrudite pe care le poate trai copilul atunci cand este trist, furios, stresat sau calm si notati-le in triunghiul corespunzator, ca in imaginea de mai jos.

 dezvoltarea emotiilor


Discuta impreuna cu copilul sau cu elevii tai, daca esti profesor, care sunt actiunile pe care le pot face in fiecare situatie:

- Cum se pot calma atunci cand sunt furiosi? - Cum pot sa isi scada anxietatea atunci cand sunt ingrijorati? - Cum pot depasi starea de tristete?

- Cum se pot bucura de energia si calm?


Ofera si tu exemple, mai ales pentru emotiile negative, pentru a-i arata copilului ca fiecare din noi avem emotii. De asemenea, e bine de stiut ca gestionarea emotiilor se dezvolta in timp, asa ca nu este realist sa te astepti ca cel mic sa isi controleze mereu furia sau tristetea.

tu faci jocul

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu