Amenajarea camerei unui preadolescent
"Sobra si rece, spartana chiar" asa isi defineste Mihai, un preadolescent in transformare, camera lui. Din clasa I si pana acum aceasta a suferit diverse modificari. Una dintre cele mai animate zone este cea cu rafturile bibliotecii. Acolo se regasesc tot felul de suveniruri din diferite cantonamente sau excursii. Pe masura ce unele apar, altele dispar.
Pe usa sta lipit acum, afisul de la ultimul concert al trupei Megadeth. Aceasta zona are si ea o viata proprie. Usa este imbracata periodic cu un alt afis, cu alte personaje principale, in functie de descoperirile in materie de muzica ale lui Mihai. Acestea sunt influentate de discutiile de la clasa si de preferintele muzicale ale unei anume colege. Inainte de Megadeth fusese lipit un afis cu Dimmu Borghir. Daca nu reuseste sa gaseasca un afis original se duce si isi imprima o poza cu trupa preferata, in format cat mai mare, astfel incat sa incapa pe toata usa. Neaparat! Lipitul afiselor se rezuma doar la zona usii, fiind o regula stabilita in trecut si pe care, dupa cateva discutii, a respectat-o.
Pe peretele din fata biroului sta atarnata harta Romaniei. Ea a luat locul hartii geografice a lumii. Si sincer l-a ajutat! De anul acesta a mai aparut un "poster" - tabelul periodic al elementelor. Dupa multe ezitari cu privire la locul unde sa il lipeasca, s-a hotarat sa il puna pe peretele din dreapta biroului. Partea buna este ca acum gaseste orice element fara nicio ezitare.
Intr-un colt al biroului sta monitorul, iar unitatea este pusa intr-un raft langa birou. Cu toate ca are acces la internet, Mihai nu petrece mai mult de 30 de minute pe zi in fata calculatorului. Nu din cauza ca nu i-ar placea, ci pentru ca atat are programul... In coltul opus al biroului sta o agenda unde noi il punem pe Mihai, cat de des putem, sa isi faca un program zilnic. Speram ca in acest mod va invata sa isi foloseasca mai bine timpul.
Rafturile biroului sunt pline cu cartile de scoala , care de cele mai multe ori sunt puse dea valma, aparent fara nici o logica. "Vi se pare voua", ne zice el mereu.
Pe noptiera sta casetofonul si ultimile CD-uri ale trupei preferate. Din acel moment, evident. Alaturi de ele se mai afla si cartea pe care o citeste.
In biblioteca se schimba destul de des cartile. Tot ce a citit si considera ca nu il (mai) reprezinta, aduce in biblioteca noastra, iar cand afla ca este un targ de carte isi cumpara si cate 10 carti. Are cateva carti pe care nu le-a schimbat nici o data (Mircea Eliade si Paulo Coelho) si pe care le reciteste cand se afla in pana de idei.
Pe jos are doua covorase foarte moi si pufoase. Nu a vrut nimic altceva. Sunt momente in care hainele zac aruncate peste tot intr-o invalmasala perfecta din care fac parte si carti si CD-uri. Pentru ca eu sa nu ii "deranjez intimitatea", isi face curatenie singur. Singura lui nemultumre la amenajarea camerei este faptul ca nu are un televizor propriu "Cand o sa am unul la mine in camera?" ne-a intrebat el. "Peste vreo 10 ani", ii raspund eu mereu. "Nu sunt de acord cu TV in camera, am stabilit si asa ramane!". Aceasta discutie este departe de a fi incheiata, presimt eu. Cum si design-ul camerei sale e departe de a fi definitivat. Asteptam cu interes pulsul si ideile pe care le va aduce adolescenta...
Care au fost ultimile modificari pe care le-ai adus camerei copilului tau?
Despina Vasile
Profesor, liceu teoretic, Bucuresti
Initial nu am dorit sa urmez traditia familiei de a deveni cadru didactic. Mi-am inceput cariera didactica acum 10 ani cu dorinta de a schimba ceva in vietile, in mentalitatea si in sufletele elevilor. Am doi copii minunati, un preadolescent rebel de 14 ani si o dulceata de pustoaica, pentru care lumea este o feerie de culoare si muzica, de 11 ani.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Copilul dezorganizat. Cum poti sa il ajuti
Copilul tau intarzie frecvent la scoala pentru ca nu se poate organiza eficient dimineata? Sau ai un adolescent care nu isi gaseste niciodata lucrurile de care are nevoie ori un preadolescent care pare sa uite mereu un detaliu important pentru o tema sau un proiect la scoala. Dezorganizarea in randul copiilor de varste mai mari poate ascunde probleme de atentie sau functii executive.
-
Copilul cu rol de parinte. Urmarile la maturitate
Un fenomen deseori intalnit in familiile mai putin functionale este copilul care isi asuma rolul de parinte, avand responsabilitati specifice adultilor.
-
Afecteaza dezordinea performanta scolara a copilului tau?
Se spune deseori ca „un birou dezordonat inseamna o minte dezordonata”, dar si ca „un birou dezordonat inseamna o minte creativa”.
Comentează: