Adolescentul plictisit, retras si visator
“Nu stiu ce sa fac” sunt parca cuvintele care caracterizeaza viata de zi cu zi a adolescentului. Schimbarile corpului, sexualitatea ce trebuie inteleasa si continuta, ineditul si noul lumii si al sinelui, noile posibilitati fizice si intelectuale, modificarile felului in care este privit de catre anturaj, noua persoana care apare, toate acestea contribuie la structurarea si transformarea eului adolescentului pe bazele copilariei.
Adolescentul nu mai e un copil si totusi uneori copilul e prezent si viu. Adolescentul nu e nici om mare si totusi, cerintele fata de el sunt uneori ca de la un om mare. A pierdut eul de copil si inca nu are un eu definit de om mare. Nu se mai recunoaste in oglinda, de cele mai multe ori nici nu ii place ce vede. Aceasta pierdere de sine contribuie la instalarea unei stari asemanatoare cu starea de depresie.
Adolescentul si felul in care il vad ceilalti
Adolescentul este foarte interesat de opiniile celorlalti legate de el, chiar daca se preface ca nu da importanta si ca nu aude. Verbalizarile despre el, despre calitatile si capacitatile lui sau dimpotriva despre lipsa calitatilor si a capacitatilor lui, se vor infige in sufletul sau si isi va aminti de ele mult timp, ca despre niste evenimente importante. Multi adulti inca isi amintesc cand au fost facuti “prosti” sau “urati” chiar daca acestea au aparut in situatii neinsemnate sau s-au dovedit a fi neadevarate.
Distructive sunt mai ales afirmatiile si caracterizarile parintilor. Acestia se dovedesc a fi agasati de toanele si de schimbarile adolescentului, de lipsa lui de implicare si de scop. Parintii se tem adesea ca adolescentul “nu va face nimic in viata” sau ca “nu va fi bun de nimic” tocmai datorita acestei stari de confuzie care il domina. Aceste afirmatii nu fac insa altceva decat sa adanceasca starile de confuzie.
Afla daca ar trebui sa te ingrijoreze faptul ca adolescentul tau spune ca e plictisit tot timpul:
Ce inseamna plictiseala la adolescenti
Citeste despre rolul reveriei si retragerii sociale la adolescenti:
Reveria si retragerea la adolescenti
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
-
Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.
-
Urmari mai putin cunoscute ale neglijarii emotionale in copilarie
Atunci cand vorbim de neglijarea emotionala a copilului ne referim la lipsa unor raspunsuri adecvate din partea parintelui, la nevoile emotionale ale copilului.
Adauga tu primul comentariu: