characters characters

Adolescentul dezordonat

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 ianuarie 2012    |   5536 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Adolescentul dezordonatA convinge un adolescent sa fie ordonat poate parea misiune imposibila. Daca incepi insa cu pasi mici, rezolvand problemele pe rand, poti avea mai mult succes. Iata cateva situatii in care dezordinea poate influenta negativ viata unui adolescent.

Cum il ajuti pe adolescent sa devina ordonat?


1. Are note mici la scoala. Deseori notele mici la scoala se datoreaza si faptului ca nu stie cum anume sa isi ordoneze materia de invatat. Nu stie sa prioritizeze sarcinile, proiectele si continutul de invatat.
Recomandare. Ajuta-l sa isi organizeze materia de invatat prin realizarea unui calendar zilnic de invatare prin impartirea capitolelor pe zile si saptamani. Managementul timpului este primul pas catre organizare. Sfatuieste-l sa isi alcatuiasca pe desktop-ul calculatorului, foldere cu materiile de la scoala. Il poti ajuta si prin a-i cere sa foloseasca aplicatia Google de calendar in care sa-si noteze toate deadline-urile pentru proiecte si teste/teze. In acest mod, vei utiliza placerea fata de folosirea calculatorului in folosul si interesul copilului.

2. Mananca intotdeauna in camera lui si face dezordine. Adolescentilor nu le place sa stea la masa atunci cand mananca, deoarece prefera sa manance in timp ce se uita la televizor sau stau la calculator.
Recomandare. Stabiliti ca cel putin o masa pe zi sa fie luata in familie. Stabiliti impreuna care momentul zilei in care poate fi prezenta toata familia. De obicei, se alege cina. Este important ca momentul mesei in familie sa fie unul in care fiecare dintre voi povesteste cum si-a petrecut ziua si comunica intr-o maniera relaxata. In acest mod, copilului tau i se va parea ca cina in familie nu este neaparat plictisitoare, ci poate fi o buna metoda de a relua comunicarea cu parintii.

3. Nu stie niciodata unde ii sunt cheile. Acest lucru se intampla atat adultilor, cat si adolescentilor. Fie avem o geanta prea mare si se pierd cheile in interior, fie suntem prea preocupati cu alte lucruri atunci cand intram in casa si lasam cheile la intamplare.
Recomandare. Asaza la intrarea in casa un corp de mobila de genul unei masute sau a unui dulapior pe care sa pui un vas ornamental suficient de lat incat sa incapa manunchiurile de chei ale tuturor membrilor din familie. In acest mod, printr-o simpla modificare in mediul din jur, poti ajunge sa iti ajuti copilul sa nu isi mai uite cheile in diverse locuri. De fiecare data cand intrati in casa, asezati cheile in acelasi loc pentru a sti de unde sa le luati, cand plecati.

4. Atunci cand face curatenie in casa face, de fapt, mai multe dezordine. Chiar daca nu asta este intentia copilului de a face dezordine, deseori nu este atent la cum anume sunt aranjate lucrurile si obiectele in casa. Astfel, cand face curatenie, nu mai acorda importanta modului in care au fost toate asezate.
Recomandare. Realizati impreuna un plan de curatenie al casei. Cere-i sa isi aleaga singur anumite portiuni din casa pe care doreste de fiecare data sa le curete el. De exemplu, camera proprie si holul pot fi in grija lui timp de o luna. Apoi, puteti schimba camerele si spatiile. In acest fel, va avea suficient timp sa invete care lucru apartine carui spatiu.
 
Daca te intereseaza cum se manifesta dezordinea la varste mai mici, citeste si articolele despre prescolarul dezordonat, scolarul dezordonat si preadolescentul dezordonat.

Adolescentul tau este dezordonat?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Copilul dezorganizat
    Copilul dezorganizat. Cum poti sa il ajuti
    14 septembrie 2022   

    Copilul tau intarzie frecvent la scoala pentru ca nu se poate organiza eficient dimineata? Sau ai un adolescent care nu isi gaseste niciodata lucrurile de care are nevoie ori un preadolescent care pare sa uite mereu un detaliu important pentru o tema sau un proiect la scoala. Dezorganizarea in randul copiilor de varste mai mari poate ascunde probleme de atentie sau functii executive.

  • Dezordinea si performanta scolara a copiilor
    Afecteaza dezordinea performanta scolara a copilului tau?
    04 martie 2021   

    Se spune deseori ca „un birou dezordonat inseamna o minte dezordonata”, dar si ca „un birou dezordonat inseamna o minte creativa”.

  • Ajuta-l pe copil sa renunte la lucruri inutile
    Ajuta-l pe copil sa renunte la lucruri inutile 5
    28 septembrie 2012   

    Cand te gandesti la o casa sau la o camera frumoasa, cel mai probabil ti-o imaginezi si ordonata: cu putine lucruri imprastiate sau asezate pe mobila, cu suprafete curate si cu accesorii care sa adauge un plus de farmec, dar fara sa umple spatiul prea mult. Cand te gandesti la camera copilului tau, ai acelasi fel de imagine in minte? Daca si copilul tau sau intreaga ta familie a strans o multime de lucruri de-a lungul anilor, la care apoi nu a mai reusit sa renunte, acest articol este si pentru

Mai multe