Iubirea – definitie pentru copii
Cum definim iubirea
Sfantul Valentin sau Dragobetele sunt sarbatori cu ocazia carora ii putem invata pe cei mici despre iubire. Desi pare paradoxal (iubirea se simte, nu se invata), daca privim lucrurile cu atentie, ne dam seama ca toata viata invatam despre iubire. Copiii isi exprima iubirea si afectiunea fata de cei din jur in mod natural, spontan si sincer. Daca li s-a spus des „Te iubesc!”, vor spune si ei cu usurinta acest lucru, daca au fost imbratisati si mangaiati, vor oferi aceleasi gesturi persoanelor dragi.
Pe masura ce cresc insa, copiii au nevoie sa invete ca nu doar gesturile si cuvintele exprima iubirea, ci si diverse alte actiuni, care au ca scop binele persoanei iubite. Perspectiva copiilor asupra celor din jur devine din ce in ce mai complexa, pe masura ce creste. Daca in primii 3 ani de viata, propriile dorinte sunt cele care ii comanda actiunile, dupa aceasta varsta, treptat, copilul incepe sa invete sa puna pe prim plan si nevoile altor persoane.
De aceea, activitati practice care ii pun pe copii sa se gandeasca la iubire din perspectiva nevoilor celorlalti pot fi binevenite, incepand cu 7-8 ani si continuand pana in adolescenta, cand ideile si parerile copiilor devin mai complexe, iar discutiile pot aborda aspecte nuantate ale subiectului. Puteti printa sau crea o fisa speciala pe care cei mici sa o completeze:
Poti descarca fisa printabila de mai sus in format pdf de aici.
Apoi, poti vorbi copilului despre felurile in care persoanele care il iubesc isi manifesta iubirea (au grija de nevoile lui, il protejeaza de pericole, il ajuta cand are nevoie etc.) Intreaba-l pe copil care sunt gesturile pe care le fac din iubire parintii, prietenii, rudele sau alte persoane apropiate.
Copiilor de varste mai mari, le poti povesti si despre cele cinci limbaje ale iubirii.
De ce e importanta activitatea?
Ii invata pe copii, indirect, care sunt comportamentele asociate cu iubirea sanatoasa – nu e de ajuns sa ni se spuna ca suntem iubiti pentru a fi cu adevarat iubiti, asa cum nici faptul ca spune ca iubim pe cineva nu este de ajuns pentru ca iubirea sa fie benefica sau reala.
Adauga tu primul comentariu: