characters characters

Ingrijorarea la copii

Copacul ingrijorarii. Cum il ajuti pe copil cand este ingrijorat

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 iulie 2016    |   5335 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Ingrijorarea la copii
Uneori, lucrurile sunt mai simple decat le vedem sau interpretam noi. Iar ingrijorarile excesive apar atunci cand lucrurile care ni se intampla par mai periculoase sau mai dificile decat am vrea sa fie. Acest mod de a vedea lumea ne poate face sa credem ca nu suntem capabili sa facem fata situatiei cu care ne confruntam, dand nastere anxietatii.

Copiii se ingrijoreaza in legatura cu o multime de lucruri, desi ne place sa credem ca a fi copil inseamna a fi vesel si lipsiti de griji tot timpul :).

Pentru a preveni situatia in care copilul devine coplesit de neliniste, il poti invata sa fie orientat mereu catre solutii si nu catre ganduri care ii fac rau. Schema de mai sus, care propune cateva intrebari la care copilul poate fi ajutat sa raspunda, il poate ajuta sa isi formeze o strategie de gandire si actiune pentru momentele dificile.

Iata care sunt etapele pe care este bine sa il incurajezi pe copil sa le parcurga atunci cand este ingrijorat in legatura cu ceva.

Primul pas este observarea starii sale interioare, a gandurilor si a senzatiilor corporale. Cand suntem ingrijorati, este posibil sa nu avem stare, sa fim agitati, sa simtim tensiune inc orp sau „fluturi” in stomac.

Al doilea pas este definirea exacta a lucrului care il ingrijoreaza pe copil. Ajuta-l sa explice cat mai exact care este lucrul care il sperie. De exemplu, copilul tau poate fi ingrijorat in legatura cu un meci de fotbal la care va juca a doua zi: „Ma tem ca nu voi juca suficient de bine si antrenorul nu ma va mai include in echipa pe viitor.”

Al treilea pas este raspunsul la intrebarea „Poti face ceva in legatura cu lucrul care te ingrijoreaza?”. Ce poate face copilul tau pentru ca a doua zi sa joace cat mai bine? Poate repeta cateva miscari, se poate odihni suficient, poare recapitula strategia de jos, poate sa vorbeasca cu alti colegi despre meci sau poate face cateva exercitii de relaxare inainte de meci, pentru a nu lasa anxietatea sa il impiedice sa joace bine.

Dupa ce l-ai ajutat pe copil sa gaseasca lucrurile care ii stau lui in putere si care pot influenta rezultatul care il ingrijoreaza, il poti orienta catre modalitatile prin care le poate pune in practica.

Apoi, il poti incuraja sa isi concentreze atentia si energia asupra altor lucruri. Pentru ca a ne gandi prea mult la lucrurile care ne ingrijoreaza nu ne ajuta prea mult :)

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu