characters characters

Varsta potrivita pentru diverse instrumente muzicale

De la ce varsta il inscrii pe copil la cursuri de muzica?

Propus de: Clubul de Muzica   |   25 august 2016    |   18954 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

copil la pian
Cu totii stim ca exista cercetari temeinice care demonstreaza beneficiile studiului unui instrument de la varste fragede: dezvoltarea inteligentei, consolidarea disciplinei precum si a perseverentei. Dar de la ce varsta putem sa ne inscriem copilul la cursul de pian/chitara/vioara sau canto?

In cazul cursului de pian cat si celui de canto putem afirma cu certitudine ca exista posibilitatea inceperii studiului de la o varsta foarte mica: 4 ani. Raspunsul la intrebarea “de ce”, este acela ca in cazul pianului sunetele sunt deja redate de instrument si copilul nu trebuie sa depuna efort in a oferi un sunet corect. In ceea ce priveste ora de canto (muzica usoara), el va fi atras de o multitudine de elemente interesante: vocalize de tip onomatopeic: mac-mac, ham-ham, chit-chit, cantece adecvate varstei si nu in ultimul rand de procesarea sunetului cu ajutorul microfonului.


Lectia de canto poate fi foarte atractiva, intrucat pe langa vocalize amuzante si piese ritmate, elevul va adauga si miscare scenica, ceea ce va deveni extrem de distractiv. Toate aceste elemente dezvolta copilul din punct de vedere muzical, cat si intelectual. S-a dovedit stiintific ca un copil care practica muzica de la o varsta frageda va avea mai tarziu rezultate excelente in domeniul matematicii si nu numai. Conform cercetatorului american J. Medina, copilul va deveni mai receptiv din punct de vedere emotional dupa 10 ani de studiu al oricarui instrument, conditia este ca micul invatacel sa fi inceput studiul instrumentului inainte de varsta de 7 ani. Constatarea duce la ideea ca “daca vrei ca micutii tai sa fie fericiti mai tarziu in viata, trebuie sa inceapa pregatirea muzicala cat mai devreme.”(John Medina, Secretele Inteligentei Copilului)


Studiul pianului poate fi inceput tot de la 4 ani, doar daca materia este transpusa in povesti muzicale atragatoare varstei. Exemplul cel mai relevant este acela cand copilului i se prezinta sunetele muzicale, acestea sa fie asociate unor personaje cu nume: nota/domnul DO care are o poveste specifica varstei (care locuia intr-o casuta cu 2 etaje – cele 2 clape negre si care avea o palarie ce il ferea de Soare). In acest mod copilului ii va face placere sa asiste la lectia de pian, va astepta cu nerabdare urmatorul curs si totodata va stii sa recunoasca cea mai importanta nota, deoarece este singura care are o linie si i se formeaza o “palarie”. Este minunata lumea copiilor, nu?


Conditia este ca informatia/povestea sa fie reamintita succinct in urmatorul curs si cea noua sa fie adaugata treptat, astfel incat copilul sa nu fie invadat de o multime de informatii, ci sa aiba timp sa se obisnuiasca cu noua materie si sa “aseze” ideile primite. La inceput copilul va considera o joaca lectia de muzica, urmand ca acesta sa fie tinut sub observatie si timpul cursului sa se mareasca treptat, reusind pana la varsta de 5 ani sa se concentreze intreaga perioada de 50 de minute (cu o singura pauza la jumatatea orei).

Dar cursul de chitara si vioara?

In timp ce lectiile de pian sau canto pot fi incepute de la varste fragede, cursul de chitara sau vioara necesita timp pentru cresterea si dezvoltarea copilului. In cazul chitarei startul poate fi de la aproximativ 6 ani, iar in cazul viorii de la 7-8 ani. Durerea pe care copilul o resimte dupa studiul acestor instrumente s-ar putea sa fie definitorie in luarea unei decizii. Daca in cazul chitarei dupa aproximativ 3-4 luni poti executa corect un cantec la nivel incepator, in cazul viorii procesul este unul de lunga durata, intrucat pe pragusul viorii nu se afla niciun punct de reper care sa te poata ajuta la formarea sunetului.

Astfel ca dureaza aproximativ 4-5 luni sa canti corect cateva sunete, pe o singura coarda.

In functie de varsta copilului, metoda de predare este cea mai importanta, aceasta facand diferenta intre un profesor bun sau unul mai putin bun. Fiecare copil are propriul temperament, propria putere de concentrare si stapanire de sine. In functie de aceste calitati, rezultatele pot fi uimitoare. Ideal este ca un curs sa dureze maxim 50 de minute, cu mici intreruperi dupa 15-20 de minute (in micile pauze poate fi dezvoltat cantatul vocal sau auzul muzical). Deasemenea, amintim ca la varsta de 4 ani copilul se poate concentra maxim 15 minute. Chiar daca pare de necrezut, copiii pot avea rezultate uimitoare inca de la aceasta varsta! Asa ca, dragi parinti, atentie la alegerea profesorului! La scoala privata “Clubul de Muzica.ro” regasiti profesori experimentati si buni pedagogi, care au avut rezultate deosebite in cadrul concursurilor de specialitate si a concertelor.

Oferta de cursuri este cuprinzatoare: lectii de pian, canto, chitara, vioara si pictura intr-un spatiu elegant care dispune de toate facilitatile: instrumente noi, camere spatioase,internet wireless.

Detalii si inscrieri:www.clubuldemuzica.ro


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/pedrobonatto/2660064932/

Comentează:
7 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Sunt Parinte
    Sunt Parinte    23.05.2019 - 13:43
    @Stan Ionut: Poți contacta direct profesorii, la adresa: office@clubuldemuzica.ro sau la telefon:0736-577.110 / 0314-365.390.
  • Fără foto
    Stan Ionut    23.05.2019 - 13:30
    Vreau sa ma înscriu
  • Sunt Parinte
    Sunt Parinte    14.05.2019 - 10:36
    @Elena: îți recomandăm să contactezi direct organizatorii, la adresa: office@clubuldemuzica.ro sau la telefon:0736-577.110 / 0314-365.390. Probabil 3 ani este o vârstă prea fragedă pentru a începe cursurile de vioară (care, potrivit specialiștilor, sunt recomandate de la 7-8 ani), dar este bine să vorbești direct cu profesorii. Mult succes! :)
  • Fără foto
    Elena    10.05.2019 - 18:52
    As dori sa dau fetita la cursuri de vioara
    Are 3 ani ( daca este posibil?)
  • Fără foto
    PETRICA    17.03.2019 - 11:50
    Am 64 am cumparat un acordeon si am inceput sa scot franturi de melodii credeti ca am vreosansa sa invat sa cant asa pentru placerea mea ,am inceput cu digitatie de pe net ,cu notele muzicale stau mai prost ca au trecut ani si lectiele de muzica au fost de mult.
  • Fără foto
    Elle    31.08.2016 - 15:45
    Interesant articolul. Chiar am luat o decizie pt Stefan, îsi dorea vioara, doar ca are 5 ani... îl aduc la pian sa vedem dacă are aptitudini și dacă îi place.
  • Fără foto
    Ana Ionescu    31.08.2016 - 14:42
    Si eu mi-am dus fetita la canto si pian la clubul de muzica.ro si intr-adevăr sunt rezultate ff bune. Participam la concursuri, concerte și tot timpul a obținut doar premii 1 !! Sunt profesori f drăguți, buni profesioniști si foarte serioși. Recomand cu căldură!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe