Cum ii invatam pe cei mici sa pretuiasca natura?
Discutiile despre cat de esential este sa protejam natura, sa ne asumam un comportament responsabil si sa adoptam obiceiuri ecologice inca din copilarie nu sunt deloc noi.
Știm cu totii ca natura este casa noastra si ca ne revine responsabilitatea de a o mentine curata in fiecare zi.
Copiii nostri, noile generatii care vor locui aici, merita sa aiba o "casa" curata si verde, cu toate darurile pe care natura le ofera. Și, totodata, ei au nevoie sa deprinda de la adultii din jurul lor obiceiuri simple pentru a deveni prieteni ai naturii.
Îi invatam ÎMPREUNĂ. Și la scoala, si acasa
Adultii joaca un rol esential in formarea si dezvoltarea copiilor, contribuind la formarea comportamentului, valorilor si atitudinii. Prin informatiile pe care le furnizeaza, prin actiunile pe care le fac. De aceea, parinti, profesori, alte figuri adulte din viata copilului, cu totii avem o responsabilitate majora in a oferi informatii viabile si exemple pozitive.
Daca scoala se preocupa indeosebi pentru a oferi cât mai multe informatii teoretice, noi, familia, avem responsabilitatea de a le fi model practic. Noi avem o influenta profunda asupra copiilor, nu doar prin ceea ce spunem, ci mai ales prin ceea ce facem. Fiecare gest, fiecare reactie si fiecare alegere poate deveni un exemplu de urmat pentru cei mici.
Noi trebuie sa avem obiceiuri prietenoase si in ceea ce priveste protejarea naturii. Reciclarea, reducerea consumului de plastic sau economisirea resurselor pot fi cu usurinta parte din rutina noastra zilnica. Când copiii nostri observa aceste actiuni in viata de zi cu zi, invata in mod firesc sa le integreze si ei in propriul comportament.
Împreuna cu Tedi suntem prietenii naturii
Tedi se implica pentru a-i invata pe cei mici multe lucruri practice si interesante despre natura in cadrul programului Tedi si prietenii naturii care se adreseaza prescolarilor din grupa mare.
Prin joc si multe activitati adaptate varstei, copiii aflati la grupa mare invata despre protejarea mediului, reciclare, despre respectul fata de plante si animale sau despre alimentatia echilibrata chiar si despre economisirea banilor, care are o legatura relevanta cu grija pentru natura si gospodarirea responsabila a resurselor acesteia.
Pe platforma programului Tedi si prietenii naturii inclusiv parintii isi pot insusi o multime de informatii utile. Descoperiti-le impreuna cu cei mici!
Programul de educatie ecologica Tedi si prietenii naturii este initiat si sustinut de Maspex Romania prin brandul Tedi. Partenerii programului sunt Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si Ministerul Educatiei.
Participarea este gratuita, la fel si suportul didactic care este asigurat de Tedi. Înscrierea in program se face de catre educatori aici.
Daca doriti sa cititi mai multe despre Tedi si prietenii naturii, va invitam sa accesati pagina de internet https://tediprietenulnaturii.ro/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Creativitate, educatie si incluziune: un interviu cu Andreea Stan despre magia Minimest
Minimest, sectiunea dedicata celor mai tineri dintre cinefilii din cadrul Festivalului International de Film de Animatie Animest, care se va desfasura anul acesta intre 4 - 13 octombrie, s-a transformat intr-un univers de explorare creativa si educationala pentru copii si familii.
-
De ce e important sa incurajezi imaginatia copilului
Incurajandu-ti copilul sa aiba imaginatie nu faci decat sa il ajuti sa se dezvolte din punct de vedere cognitiv, emotional si social.
-
Interviu cu Simona Ciff, psiholog si psihoterapeut. Partea a doua
Interviu cu Simona Ciff, psiholog si psihoterapeut. Partea a doua: despre motivatia pentru invatare versus disciplina in invatare, mituri legate de invatare si modalitati prin care parintii pot sa ofere copiilor un an scolar viitor mai bun.
Adauga tu primul comentariu: