Recomandari pentru un nou an scolar mai bun
Cum pot parintii sa isi ajute copiii sa aiba un nou an scolar mai bun
Fiecare toamna aduce promisiunea unui nou inceput: un nou an scolar inseamna noi oportunitati de crestere pentru copilul tau. Pentru ca succesul incepe cu modul de a gandi, iata cateva principii pe care le poti aplica in noul an scolar, pentru a-l ajuta pe copil sa aiba rezultate mai bune.
Incepe noul an scolar cu entuziasm si optimism, dar si cu resursele de invatare de care copilul tau are nevoie pentru succes si rezultate bune la scoala. Caietele auxiliare Intuitext pentru clasele primare imbina joaca si invatarea astfel incat copiii invata lucruri noi si isi exerseaza cunostintele fara riscul monotoniei sau descurajarii.
Mai multa libertate inseamna mai multa responsabilitate
Invatarea este responsabilitatea copilului tau, rolul parintilor fiind de a-l ajuta atunci cand nu gaseste solutii pe cont propriu si de a-l sprijini pe copil sa isi dezvolte disciplina si autocontrolul. Ce inseamna mai concret acest lucru? Inseamna ca nu ar trebui sa faci tu temele in locul copilului si nici nu ar trebui sa stai langa el tot timpul cand le realizeaza. Cand parintii isi supravegheaza constant copiii in timpul temelor, cei mici vor invata ca acestea sunt prea dificile pentru a le realiza singuri si ca nu au capacitatea de a se organiza singuri.
Cand oferi copilului mai multa libertate in ceea ce priveste scoala, ii oferi si ocazia de a deveni responsabil si independent. Invatarea este „proiectul” lui, iar tu ai rolul de consultant. Desigur, este benefic sa intervii cu reguli si limite (de exemplu, „Intai temele si apoi joaca.”), mai ales daca observi ca cel mic nu este prea entuziasmat de responsabilitatile sale scolare. Cand parintii ofera copilului limite si reguli de comportament, ii ofera un model de disciplina, pe care acestia il pot interioriza in timp, ajungand sa isi organizeze singuri programul.
Devenim mai puternici confruntandu-ne cu provocarile, nu evitandu-le
Teama in fata unei situatii dificile este o reactie normala, dar daca o lasam sa ne conduca, ajunge sa ne limiteze actiunile si alegerile.
Cum il poti ajuta pe copil sa isi dezvolte curajul? Ca multe alte trasaturi de caracter, si acesta se dezvolta prin exercitiu. Regula este simpla: atunci cand ne intalnim cu o problema, incercam sa gasim o solutie cat mai repede (pentru a evita comportamentele de evitare si procrastinarea). Ajuta-l pe copil sa caute si sa aleaga solutiile cele mai potrivite, fara a rezolva problemele in locul lui. De exemplu, daca are de scris un eseu si nu are nicio idee, invata-l sa se documenteze despre subiect, nu ii scrie tu textul.
Cu cat copilul tau se va confrunta mai des cu diferite probleme, cu atat se va teme mai putin de ele pe viitor.
Esecurile si greselile fac parte din calatoria care se numeste Educatie
Chiar daca aceasta idee contrazice toata experienta ta de copil si adult, daca privesti lucrurile obiectiv, dincolo de rusine si teama de respingere, greselile fac parte cu adevarat din evolutia tuturor oamenilor. Copilaria ar trebui sa fie perioada in care greselile sunt sanctionate mai putin si sunt vazute ca oportunitati de invatare.
Chiar daca la scoala inca nu este adoptata aceasta perspectiva, incearca sa o adopti tu, acasa, in relatia cu cel mic.
In afara de faptul ca astfel protejezi echilibrul emotional al copilului tau, il ajuti si sa invete mai eficient: studiile arata ca retinem mai usor informatia corecta dupa ce am oferit un raspuns gresit la o intrebare.
Mai mult accent pe invatare si cunoastere, mai putin pe note si calificative
Curiozitatea copiilor se pierde, paradoxal, o data cu inceperea scolii. O cauza importanta pentru aceasta schimbare este faptul ca invatarea devine o ocazie de competitie, evaluare si judecata. Daca prescolarii intreaba cu bucurie o multime de lucruri despre lumea din jur, scolarii inlocuiesc treptat bucuria de a cunoaste cu teama de calificative, teste si clasamente ale elevilor din clasa.
Tu insa ai un rol esential in a combate acest fenomen. Vorbeste-i copilului tau despre cunoastere si invatare in general, povesteste-i despre propriile tale curiozitati, incurajeaza-i interesele extrascolare, transforma lectura intr-un obicei zilnic si, in general, arata-i ca lumea ramane extrem de fascinanta si dupa inceperea scolii.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Obiective pentru copii in noul an scolar
A stabili obiective la inceput de an scolar este un pas important in organizarea si obtinerea succesului scolar.
-
Cum il pregatesti pe cel mic pentru inceperea scolii
Copilul tau incepe scoala la toamna? Dincolo de intrebarile despre cat de pregatit este copilul din punct de vedere cognitiv pentru inceperea scolii, un aspect esential este pregatirea lui emotionala si sociala pentru aceasta schimbare.
-
Teama din prima zi de scoala sau gradinita. Cum ii ajutam pe copii
Orice nou inceput poate trezi neliniste, frica sau ingrijorare, la orice vârsta. In cazul copiilor, aceste emotii pot fi si mai intense, pentru ca cei mici nu si-au format inca abilitatile de reglare emotionala si nu pot anticipa intotdeauna corect ce presupune schimbarea prin care urmeaza sa treaca.
Adauga tu primul comentariu: