Twitter, noua jucarie pentru raspandirea de troieni
Una dintre cele mai la moda retele de socializare si comunicare online este Twitter , iar tinerii sunt cei mai mari amatori ai mesajelor scurte transmise catre toti prietenii. Twiter reprezinta un instrument rapid, util si “cool” pentru raspandirea link-urilor interesante si pentru schimburile de replici scurte. Acest sistem adorat de tineri a atras insa atentia infractorilor cibernetici care isi gasesc, mai nou, victimele pe Twitter. Si asta in ciuda faptului ca mesajele care pot fi transmise pe Twitter sunt limitate la numai 140 de caractere.
Cum actioneaza acest virus?
1. Acest troian colecteaza informatii despre cele mai populare subiecte de discutie de pe Twitter. Infractorii cibernetici inregistreaza numele de domenii asociate temelor discutate pe Twitter si creeaza mecanisme de redirectionare catre acestea.
2. In momentul lansarii unei cautari pe Twitter pe criteriul sugestiilor pentru divertismentul copiilor vor fi afisate numele site-urilor infectate. Acestea sunt alese special incat sa atraga atentia prin denumirea lor.
3. In momentul in care acceseaza adresa oferita, utilizatorul va fi redirectionat catre site-ul infectat si astfel, fara stirea sa, va permite accesul virusului troian pe computer.
4. Acest program periculos permite unui atacator sa preia controlul asupra computerului respectiv si sa monitorizeze felul in care acesta este folosit. Practic, cu ajutorul unui troian, un atacator poate sa instaleze sau sa dezinstaleze programe pe calculatorul infectat si poate avea acces la parole sau informatii personale ale utilizatorilor. Nu il opreste nimic sa modifice sau sa stearga fisiere si sa urmareasca fiecare miscare (tastare) realizata de utilizatorul de drept.
Aceasta situatie scoate in evidenta inca o data importanta educarii familiilor despre siguranta online. Din perspectiva parintilor, exista o nevoie sustinuta ca acestia sa fie informati despre noile tipuri de virusi ascunsi si despre mecanismele de raspandire ale acestora, sa foloseasca si sa sustina folosirea de solutii anti-virus (numite si anti-malware). In cazul in care copiii dezactiveaza accidental sau intentionat solutia antivirus sau nu inteleg riscul asociat acestor site-uri, sistemul este compromis imediat.
Autor: BitDefender.ro
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Atentia nedorita si hartuirea in randul adolescentelor
Una dintre cele mai dificile situatii in care se regasesc parintii de fete este aceea in care acestea primesc atentie nedorita din partea baietilor sau barbatilor, in viata reala sau in mediul online.
-
Legatura dintre bullying si autovatamare in randul adolescentilor
Bullying-ul sau hartuirea in randul copiilor si adolescentilor poate creste riscul comportamentelor de autovatamare.
-
Cand il lasi pe copil singur acasa
De la ce varsta este bine sa il lasi pe copil singur acasa? Cum iti dai seama ca este pregatit pentru acest pas catre independenta?
Adauga tu primul comentariu: