characters characters

Tulburarea bipolara

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 iulie 2022    |   678 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

tulburarea bipolara
Problemele emotionale serioase, cum este tulburarea bipolara pot sa apara si in copilarie si adolescenta. Iata semnele care trebuie sa iti atraga atentia.

Citeste si:


Tulburarea obsesiv-compulsiva la copii


Tulburarea exploziva intermitenta la copii


Tulburarea bipolara


Tulburarea bipolara consta in trecerea de la stari de tristete si lipsa de energie la stari de energie intense si activitate ridicata. Apare rareori la copii, dar se poate manifesta inca din adolescenta sau tinerete (in jurul varstei de 20-25 ani). In copilarie si adolescenta, oscilarea intre stari emotionale diferite este naturala (de la energie, entuziasm, bucurie la furie, frustrare sau lipsa de motivatie si energie) si nu reprezinta neaparat un semnal de alarma. Tulburarea bipolara presupune episoade de lunga durata de depresie alternand cu episoade de manie. Iata care sunt simptomele tulburarii bipolare si ce inseamna un episode de manie si de depresie.

Episoadele depresive sunt perioade in care copilul sau adolescentul isi pierde energia, interesul pentru activitati care ii fac placere si bucurie, are stari de tristete intensa si lipsa de speranta, sentimente de lipsa de valoare personala, schimbari in apetit si somn, dificultati de concentrare a atentiei sau 


Episoadele de manie dureaza cel putin 4-7 zile si constau in:

  • grandiozitate – o incredere exagerata si nerealista in propriile abilitati
  • nivel de energie ridicata si nevoie scazuta de somn si odihna
  • iritabilitate
  • agitatie motorie
  • implicarea in activitati periculoase, cu tendinta de a ignora sau minimiza riscurile (cumparaturi excesive, activitati sportive riscante, consum de alcool sau substante)
  • fuga de idei sau comunicare verbala excesiva

In episoadele de manie, adolescentii (si adultii) trec rapid de la o activitate la alta, sunt usor distrasi, nu se gandesc la consecintele actiunilor lor si pot avea gesturi sau infatisari extravagante. Increderea excesiva in propriile abilitati ii face sa evalueze aceste episoade ca cele mai bune momente din viata lor.

Schimbarile de dispozitie care apar in tulburarea bipolara sunt mult mai intense decat oscilatiile naturale ale emotiilor copiilor, apar deseori fara o explicatie si sunt insotite de schimbari comportamentale vizibile (in programul de somn, nivelul de energie si activitate sau abilitatea de a lua decizii rationale). In plus, apar probleme in interactiunea cu cei din jur, la scoala sau in familie si creste riscul autovatamarii sau, in cazurile mai grave, sinuciderii.

Intre episoadele de depresie si manie, dispozitia adolescentului poate fi normala, desi deseori copiii si adolescentii care sufera de aceasta tulburare tind sa aiba un temperament dificil si sa fie greu de gestionat.

 
*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Trei aspecte ale rezilientei
    Trei aspecte ale rezilientei
    03 iunie 2024   

    Rezilienta este un proces dinamic ce se dezvolta si se consolideaza de-a lungul intregii vieti.

  • Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    15 mai 2024   

    Relatia dintre parinti si copii influenteaza starea de bine personala pe termen lung si dicteaza dinamica emotionala a intregii familii. In functie de cat de dependenti, vulnerabili sau din contra, independenti si puternici sunt adultii, copiii vor castiga sau vor suferi de pe urma relatiei cu parintii lor.

  • Tatii indisponibili emotional
    Tatii indisponibili emotional
    01 aprilie 2024   

    Din pacate, din motive obiective sau nu, uneori tatii sunt indisponibili atat fizic, cat si emotional. Tatii indisponibili emotional sunt cei care evita conversatiile profunde cu copiii si nu creeaza un spatiu in care cei mici sa se simta in siguranta pentru a discuta despre ce simt.

Mai multe