Tulburarea afectiva sezoniera
Tulburarea afectiva sezoniera este o forma a depresiei care apare sub forma unui tipar sezonier. Pentru multe persoane, simptomele de depresie apar in lunile de iarna si dispar in timpul verii. Pentru altii, depresia apare vara si dispare in timpul iernii.
Citeste si:
Cum afecteaza depresia parintilor dezvoltarea copiilor
Depresia dupa nastere. 10 semne care ar trebui sa iti atraga atentia
Tulburarea afectiva sezoniera
In general, simptomele incep treptat si continua sa progreseze pe masura ce timpul trece, indiferent daca incep in toamna sau in primavara.
Indiferent de anotimpul in care apare, tulburarea afectiva sezoniera se manifesta prin:
- Stari de tristete si lipsa de entuziasm in majoritatea timpului, aproape in fiecare zi.
- Pierderea interesului pentru activitati care aduceau bucurie.
- Lipsa de energie
- Dificultati de concentrare a atentiei
- Lipsa sperantei si a valorii personale
- Sentimente de vinovatie
- Ideatie suicidara
Tulburarea afectiva sezoniera de iarna se manifesta prin simptome specifice, precum:
- nevoia crescuta de somn
- schimbari in apetit, in special tendinta de a consuma mai multi carbohidrati
- crestere in greutate
- oboseala sau lipsa de energie
Tulburarea afectiva sezoniera de primavara si vara se manifesta prin simptome precum:
- insomnie sau probleme de somn
- lipsa poftei de mancare
- pierderea in greutate
- agitatie si anxietate
- iritabilitate
Cum poti preveni sau gestiona tulburarea afectiva sezoniera?
In timpul iernii:
Incearca sa petreci cat mai mult timp in aer liber, in timpul zilei, pentru a fi expus cat mai mult timp la lumina soarelui.
Incearca sa faci cat mai multa miscare fizica. Cu cat ramai mai activ in timpul iernii, cu atat simptomele depresiei sezoniere sunt mai scazute in intensitate.
Alege o alimentatie sanatoasa, cu multe fructe si legume. Deseori, tulburarea afectiva sezoniera aduce tendinta de a consuma mai multi carbohidrati sau alimente procesate. Evita acest tip de excese, precum si consumul excesiv de zahar. Cu cat alimentatia ta este mai sanatoasa, cu atat nivelul energiei fizice este mai ridicat, avand astfel mai multe resurse pentru a gestiona simptomele depresiei.
Terapia cu lumina. Exista lampi special create pentru a oferi lumina de intensitate similara celei naturale, cu scopul de a ajuta la tratarea tulburarii afective sezoniere. De obicei, acestea sunt folosite dimineata, pentru a ajuta la reglarea nivelului de melatonina si serotonina. Este important sa ceri sfatul unul medic inainte de a incepe folosirea acesteia.
Include in programul pentru lunile de iarna activitati sociale si activitati care iti fac placere. Incepe activitati noi inca din toamna sau descopera noi hobby-uri, care sa iti aduca mai multa bucurie, pentru a preveni depresia din lunile de iarna. Socializarea este de asemenea importanta.
In timpul verii, poti preveni sau gestiona tulburarea afectiva sezoniera astfel:
Controleaza pe cat posibil temperatura din mediul interior in care iti petreci timpul – temperaturile scazute pot ajuta.
Prelungeste perioada de intuneric tragand draperiile. Se presupune ca tulburarea afectiva sezoniera din timpul verii apare din cauza expunerii prelungite la lumina puternica. Aceasta reduce nivelul de melatonina, ducand la dificultati de somn si la oboseala prelungita.
Acorda prioritate somnului. Nu doar lumina prelungita si caldura, ci si programul mai intens din timpul verii pot duce la un numar redus de ore de somn. Somnul insuficient duce in timp la probleme emotionale.
Miscarea, socializarea si alimentatia sanatoasa raman la fel de importante pentru prevenirea sau gestionarea tulburarii afective sezoniere in timpul verii.
Oricare ar fi anotimpul in care apar simptomele de depresie, daca niciuna dintre recomandarile de mai sus nu da rezultate, apeleaza la medic sau psiholog. Uneori, psihoterapia sau terapia cu medicamente sunt optiunile care functioneaza cel mai bine. Doar pentru ca aceste tulburari sunt sezoniere nu inseamna ca sunt minore sau ca trebuie sa astepti sa treaca. Poti lua masuri pentru a te simti mai bine pe parcursul intregului an.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.
-
Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.
-
Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.
Adauga tu primul comentariu: