Tristetea la copii
Patru lucruri pe care le poti face cand copilul e trist
Oricat ne-am dori sa il protejam pe copil de tristete, acest lucru nu este chiar posibil si nici recomandabil. Cei mici au nevoie sa invete cum sa depaseasca momentele dificile, iar parintii ii pot ajuta fiind alaturi de ei. Iata patru reactii ale parintilor care ii pot ajuta pe copii sa depaseasca tristetea.
1. Ajuta-l sa numeasca ceea ce simte
Atunci cand copilul incearca sa descrie si sa denumeasca exact emotiile pe care le simte, impactul lor scade. Acest lucru se intampla pentru ca efortul cognitiv pe care il presupune numirea emotiilor duce la activarea zonei din creier responsabile cu gandirea rationala si la dezactivarea zonei din creier responsabile de emotii. Astfel, intensitatea emotiilor poate fi scazuta daca il incurajam pe copil sa le descrie cat mai exact.
Intreaba-ti copilul atunci cand il vezi trist, ce anume simte, la ce se gandeste si ce emotii poate identifica. Daca este prea mic, cu siguranta nu va reusi sa numeasca cu exactitate emotia, insa folosirea cuvintelor pentru a o descrie este un pas important in schimbarea starii emotionale. Il poti invata pe copil mai multe cuvinte care exprima emotii diferite citind impreuna cu el vocabularul emotiilor.
2. Ofera-i o imbratisare.
Copiilor le place sa fie imbratisati, dar si sa imbratiseze si sa isi manifeste iubirea. Cercetatorii spun ca o imbratisare, in special una lunga elibereaza in creier un hormon numit oxitocina, care ajuta la o stare de bine mai ridicata. Tinutul de mana, masajul, o atingere usoara pe spate sau pe umeri au acelasi efect. Afectiunea manifestata prin atingere si mangaiere este esentiala pentru starea noastra de bine, iar in cresterea copilului are un rol important in dezvoltarea lor armonioasa.
3. Recomanda-i sa ia o decizie
Deseori, amanarea unei decizii sau amanarea unei actiuni duce la tristete sau ingrijorare. Atunci cand apare amanarea, mai ales legata de invatare, stresul si descurajarea sunt doar la cativa pasi distanta. Cand copilul este stresat sau ingrijorat, incurajeaza-l sa ia o decizie legata de situatia care ii trezeste aceste stari. Nu este nevoie sa ia o decizie perfecta, ci una suficient de buna. Deseori, situatiile cu care ne confruntam nu permit o solutie perfecta. In asemenea cazuri, este bine pentru copii sa inteleaga ca este preferabil sa ia o decizie suficient de buna decat sa amane luarea ei.
4. Indreapta-i atentia catre alte emotii
Specialistii in neurologie sustin ca emotiile precum ingrijorarea, tristetea, rusinea si vinovatia pot fi dificil de depasit deoarece la nivel neurofiziologice, activitatea cerebrala cu care ele sunt asociate este intensa. De aceea, unii specialisti in neurostiinte recomanda ca in momentele de tristete, atentia noastra sa fie orientata catre emotii mai pozitive, precum recunostinta. Nici nu este nevoie sa gaseasca cu adevarat un motiv de recunostinta (lucru care poate fi dificil cand copilul este trist), simpla incercare de a cauta unul este asociata cu o crestere a nivelului de serotonina, care da nastere la emotii pozitive.
Daca in momentele in care este trist, copilul tau iti cere sa il lasi in pace pentru ca vrea sa fie singur, este bine sa ii permiti acest lucru. Cu totii avem astfel de momente, in care linistea si solitudinea ne ajuta sa ne calmam.
De asemenea, este important sa faci diferenta intre tristetea trecatoare, cauzata de diverse evenimente mai putin fericite si tristetea de lunga durata, care poate ajunge sa afecteze rezultatele si activitatea copilului si poate fi un semn al depresiei.
*Sursa foto:http://www.publicdomainpictures.net/, autor: George Hodan
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: