Teoria inteligentelor multiple
Teoria inteligentelor multiple, formulata de Howard Gardner incearca sa ofere o perspectiva mai flexibila si mai realista asupra notiunii de inteligenta. Asa cum stim din experienta personala, fiecare copil are calitati intelectuale si talente diferite. Descopera mai multe despre fiecare tip de inteligenta mai jos.
Inteligenta logica sau copilul care vrea sa inteleaga “De ce?”
Copilul caruia ii plac rationamentele "daca...atunci...", care face usor legaturi cauzale intre evenimente si este pasionat de jocurile de strategie, pe care le castiga cu usurinta, poseda o inteligenta logica dezvoltata.
Inteligenta verbala sau lingvistica
Copiii pasionati de lectura, care scriu cu usurinta compuneri sau invata rapid limbi straine fac aceste lucruri pentru ca dispun de o inteligenta lingvistica dominanta.
Copiii cu inteligenta muzicala sunt atrasi de muzica, isi doresc sa invete sa cante la diverse instrumente si fac acest lucru cu usurinta.
Inteligenta kinestezica ajuta copiii sa realizeze miscari complexe si precise, avand un simt dezvoltat al echilibrului si al controlului asupra propriului corp. Aceasta inteligenta ii ajuta sa fie buni sportivi sau buni dansatori, de exemplu.
Despre un copil care se cunoaste pe sine foarte bine, stie sa isi analizeze si sa anticipe propriile reactii, sa-si controleze comportamentul, psihologii ar spune ca este un copil care are inteligenta intrapersonala dominanta.
Notiunea de inteligenta interpersonala se refera la capacitatea de a dezvolta si intretine relatii sociale, de a intelege actiunile altor persoane si de a interpreta situatiile din perspectiva celorlalti.
Inteligenta naturalista este sesizabila la copiii care invata cel mai bine prin contactul direct cu natura. Acestora le place sa petreaca timpul cu precadere in aer liber.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce este fotbalul?
Celor mai multi dintre noi le poate parea o intrebare banala, cu un raspuns foarte simplu. Este un joc intre doua echipe, la care castiga cea mai buna. Are multi suporteri, iar fiecare meci genereaza multa adrenalina.
-
Siguranta copiilor – cum gestionam libertatea de actiune si grija pentru prevenirea pericolelor?
Copiii invata cel mai bine prin experiente si joaca. De aceea, cu cat beneficiaza de mai multe experiente noi, cu atat devin mai pregatiti pentru viata.
-
Cum ii invatam pe cei mici sa pretuiasca natura?
Discutiile despre cat de esential este sa protejam natura, sa ne asumam un comportament responsabil si sa adoptam obiceiuri ecologice inca din copilarie nu sunt deloc noi.
Adauga tu primul comentariu: