characters characters

Ziua Internationala a Sigurantei pe Internet 2021

09 februarie 2021    |   941 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Ziua Internationala a Sigurantei pe Internet 2021
Declaratia Directorului executiv al UNICEF, Henrietta Fore, privind Ziua Sigurantei pe Internet


„Sub amenintarea COVID-19, vietile a milioane de copii si tineri s-au limitat la spatiul propriilor case si al ecranelor. Pentru multi dintre ei, prezenta online a devenit rapid singura modalitate de a se juca, de a socializa si de a invata.


Desi tehnologia si solutiile digitale ofera oportunitati insemnate pentru a permite copiilor sa-si continue educatia, sa poata sa se distreze si sa ramâna in legatura unii cu altii, aceleasi instrumente pot spori expunerea acestora la o multitudine de riscuri. Chiar si inainte de pandemie, exploatarea sexuala online, continutul daunator, informatiile false si agresiunea cibernetica constituiau o amenintare la adresa drepturilor, sigurantei si bunastarii psihologice ale copiilor.


In cazul copiilor care deja se confruntau cu agresiuni sau comportamente necorespunzatoare, online sau offline, este posibil ca sporirea timpului petrecut in fata ecranului sa le fi exacerbat suferinta. Inchiderea scolilor, distantarea fizica, limitarea serviciilor si presiunea crescuta asupra familiilor deja vulnerabile au subminat si au diminuat unele dintre masurile de protectie disponibile pentru acestea.


In acelasi timp, creste ingrijorarea pentru sanatatea fizica si emotionala a copiilor, deoarece exista dovezi ca prelungirea timpului petrecut online conduce la reducerea activitatilor in aer liber, a calitatii somnului, la sporirea simptomelor de anxietate si la obiceiuri alimentare nesanatoase.


Incepe al doilea an de pandemie si, fara indoiala, Internetul si tehnologia vor continua sa joace un rol mai mare in vietile a milioane de copii. Astazi, de Ziua Sigurantei pe Internet, avem ocazia sa ne reimaginam o lume mai sigura pentru copii online, o lume care acorda prioritate si protejeaza bunastarea fizica si psihica a copiilor. Iata cum putem face acest lucru:

  • Colaborand cu autoritatile pentru a instrui personalul din domeniul sanatatii, educatiei si asistentei sociale pe tema impactului COVID-19 asupra bunastarii copilului, inclusiv a riscurilor online mai mari, si pentru a consolida serviciile esentiale de protectie a copilului si de sanatate mintala astfel incât acestea sa ramâna deschise si active pe tot parcursul pandemiei si dupa incetarea acesteia.
  • Asigurandu-ne ca sectorul tehnologic, inclusiv retelele de socializare, garanteaza ca platformele online au masuri sporite de siguranta si protectie, care sunt clare si accesibile pentru cadre didactice, parinti si copii.
  • Lucrand alaturi de partenerii din sectorul public si din cel privat pentru a mari investitiile in tehnologii si continut sigure, care promoveaza invatarea de calitate si dezvoltarea competentelor, inclusiv prin initiativa Reimagine Education si prin GIGA.
  • Sprijinind parintii in eforturile acestora de a-si ajuta copiii sa inteleaga riscurile Internetului si tehnologiilor digitale si ramânând mereu in garda pentru a identifica semnalele de alarma care pot aparea odata cu activitatea online.
  • In scoli, prin asigurarea accesului copiilor la servicii de consiliere- inclusiv virtual - si prin politici care raspund ingrijorarilor privind sanatatea mintala si protectia copilului.

Pentru copii si tineri, pregatirea pentru o lume post-COVID mai buna, mai conectata, inseamna ajutor pentru crearea unui echilibru intre lumea online si cea offline, sustinerea unor relatii sigure, pozitive cu cei din jurul lor si acces la sprijinul de care au nevoie”.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu