characters characters

UNICEF: La un an de la declansarea pandemiei, s-au inregistrat regrese la aproape toti indicatorii referitori la vietile copiilor

12 martie 2021    |   470 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 0 - 3 ani.

UNICEF: regrese la toti indicatorii referitori la viata copiilor
Dupa un an de la declararea pandemiei de COVID-19, cele mai recente date disponibile ale UNICEF descriu o noua realitate, dezastruoasa si deteriorata, pentru copiii din intreaga lume.

„La un an de la debutul pandemiei COVID-19, s-a inregistrat un regres cu privire la aproape toti indicatorii cheie referitori la vietile copiilor”, a declarat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF. „Numarul copiilor infometati, izolati, abuzati, afectati de anxietate, care traiesc in saracie si sunt fortati sa se casatoreasca, a crescut. In acelasi timp, a scazut accesul lor la educatie, socializare si servicii esentiale, inclusiv de sanatate, nutritie si protectie. Exista indicii certe care arata ca in anii urmatori copiii vor purta cicatricile pandemiei.”

Cum a afectat pandemia de COVID-19 copiii:

  • In martie 2021, 13% din 71 de milioane de cazuri de COVID-19 din 107 tari (62% din totalul infectarilor la nivel mondial), care au date in functie de varsta erau copii si adolescenti cu varsta sub 20 de ani.
  • In tarile in curs de dezvoltare se preconizeaza ca saracia in randul copiilor va creste cu aproximativ 15%. Se estimeaza ca numarul copiilor care traiesc in gospodarii aflate sub pragul saraciei va creste cu 140 de milioane.
  • Scolile sunt inchise de aproape un an pentru peste 168 de milioane de elevi la nivel global. Doua treimi din tarile unde scolile au fost inchise total sau partial se afla in America Latina si Caraibe.
  • Cel putin unu din trei elevi nu a avut acces la educatia la distanta in perioada in care scolile au fost inchise.
  • Numarul de casatorii in randul copiilor ar putea creste cu 10 milioane pana la sfarsitul deceniului, amenintand ani de progrese realizate in reducerea acestei practici.
  • Cel putin unu din sapte copii si tineri a fost afectat de masurile de izolare la domiciliu in cea mai mare parte a anului trecut, ceea ce duce la stari de anxietate, depresie si izolare.
  • In noiembrie 2020, peste doua treimi din serviciile de sanatate mintala destinate copiilor si adolescentilor fusesera intrerupte.

Datele din noiembrie 2020 arata ca este posibil ca numarul copiilor cu varsta sub cinci ani ce sufera de malnutritie acuta sa creasca cu 6-7 milioane in 2020, ceea ce ar spori numarul total la 54 de milioane de copii; este vorba de o crestere de 14%, care s-ar putea traduce intr-o marire a numarului de decese in randul copiilor cu 10.000 pe luna, mai ales in Africa subsahariana si Asia de Sud. Cu o scadere de 40% a serviciilor de nutritie pentru copii si femei, pot aparea multe alte consecinte negative in privinta nutritiei.

In noiembrie 2020, peste 94 de milioane de persoane erau expuse riscului de a rata vaccinarea din cauza intreruperii campaniilor de rujeola in 26 de tari.

In noiembrie 2020, in 59 de tari pentru care exista date disponibile, refugiatii si solicitantii de azil nu pot accesa masurile de protectie sociala legate de COVID-19 din cauza inchiderii frontierelor si a cresterii xenofobiei si excluziunii.

Aproximativ trei miliarde de oameni din intreaga lume nu au conditiile de baza pentru a se spala pe maini cu apa si sapun acasa. In tarile cel mai putin dezvoltate, trei sferturi din locuitori, peste doua treimi din scoli si un sfert din institutiile de sanatate nu au serviciile de igiena de baza necesare pentru a reduce transmiterea COVID-19. In medie, 700 de copii sub cinci ani mor in fiecare zi din cauza bolilor cauzate de lipsa apei si serviciilor de salubrizare si igiena.

„Copiii trebuie sa fie in centrul eforturilor de recuperare”, a precizat Henrietta Fore. „Aceasta inseamna prioritizarea scolilor in cadrul planurilor de redeschidere, asigurarea protectiei sociale, inclusiv transferuri banesti pentru familii. Si inseamna a face serviciile de importanta critica accesibile pentru cei mai vulnerabili copii. Abia atunci putem proteja aceasta generatie, astfel incat sa nu devina o generatie pierduta".

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu