characters characters

UNICEF indeamna la actiune pentru a preveni pierderea unei generatii in conditiile pandemiei Covid-19

Copiii si adolescentii reprezinta 1 din 9 cazuri de COVID-19 raportate

19 noiembrie 2020    |   622 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Ziua Internationala a Drepturilor Copilului 2020
Copiii si adolescentii reprezinta 1 din 9 cazuri de COVID-19 raportate, potrivit unei noi analize publicate inaintea Zilei Internationale a Drepturilor Copilului

UNICEF a avertizat azi, intr-un nou raport, ca pandemia de COVID-19, aflata in pragul celui de-al doilea an, prezinta numeroase consecinte grave pentru copii.

Publicat inaintea Zilei Internationale a Drepturilor Copilului, Averting a Lost COVID Generation [Prevenirea pierderii unei generatii din cauza COVID] este primul raport al UNICEF ce descrie pe larg numeroasele consecinte grave pentru copii, pe fondul prelungirii pandemiei. Acesta arata ca, desi copiii infectati prezinta simptome usoare, numarul infectarilor este in crestere, iar impactul pe termen lung asupra educatiei, nutritiei si bunastarii poate afecta viata unei generatii intregi de copii si tineri.

„De la inceputul pandemiei de COVID-19, circula constant un mit potrivit caruia copiii sunt rareori afectati de aceasta boala. Este cât se poate de neadevarat”, a afirmat Henrietta Fore, Directorul executiv al UNICEF. „Copiii se pot imbolnavi si pot raspândi boala, dar acesta este doar vârful aisbergului pandemic. Intreruperea serviciilor cheie si cresterea vertiginoasa a ratei de saracie reprezinta cel mai mare pericol pentru copii. Cu cât dureaza mai mult criza, cu atât impactul ei asupra educatiei, sanatatii, nutritiei si bunastarii copiilor va fi mai profund. Viitorul unei generatii intregi este in pericol”.

Potrivit raportului, in data de 3 noiembrie, in 87 de tari ce detin date dezagregate in functie de vârsta, copiii si adolescentii sub 20 de ani reprezentau unul din noua cazuri de COVID-19, adica 11% dintre cele 25,7 de milioane de infectari raportate de catre aceste state. Este necesara o mai mare fiabilitate a datelor dezagregate in functie de vârsta referitoare la infectari, decese si testari pentru a intelege mai bine impactul crizei asupra copiilor celor mai vulnerabili si pentru a ghida interventiile.

Raportul mentioneaza ca, desi copiii pot transmite virusul altor copii si persoanelor mai in vârsta, exista puternice indicii care arata ca, in cazul in care se aplica masuri de siguranta elementare, beneficiile nete ale continuarii activitatii scolilor sunt mai importante decât costurile implicate de inchiderea lor. Școlile nu reprezinta unul dintre principalele mijloace de transmitere comunitara, iar copiii iau virusul mai degraba in afara unitatilor scolare.

Conform raportului, intreruperea serviciilor medicale si sociale esentiale pentru copii, cauzata de COVID-19, reprezinta cel mai mare pericol pentru acestia. In baza noilor date generate de studiile intreprinse de UNICEF in 140 de tari, raportul mentioneaza ca:

  • Aproximativ o treime dintre tarile analizate a inregistrat o scadere de cel putin 10%a acoperirii serviciilor medicale, precum vaccinari de rutina, tratament ambulatoriu pentru bolile infectioase ale copilariei si servicii de sanatate a mamei. Frica de infectare reprezinta o cauza majora.
  • In 135 de tari, acoperirea serviciilor de nutritie adresate femeilor si copiilor a scazut cu 40%. In octombrie 2020, la nivel mondial, 265 de milioane de copii nu aveau in continuare acces la mesele oferite in scoli. Peste 250 de milioane de copii sub 5 ani s-ar putea sa nu beneficieze de programele de suplimentare cu vitamina A, care ofera beneficii vitale.
  • 65 de tari au raportat o scadere a vizitelor la domiciliu efectuate de asistentii sociali in septembrie 2020, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Alte date alarmante prezentate in cadrul raportului sunt:

  • In noiembrie 2020, inchiderea scolilor la nivel national in 30 de tari afecteaza 572 de milioane de elevi, adica 33% din totalul elevilor la nivel mondial.
  • Potrivit estimarilor, intreruperea prelungita a serviciilor si cresterea ratei de subnutritie pot duce la 2 milioane de noi decese in rândul copiilor si 200.000 de noi cazuri de copii nascuti morti, intr-un interval de 12 luni.
  • Alte 6-7 milioane de copii sub 5 ani se vor confrunta cu pierderi in greutate sau subnutritie acuta in 2020, o crestere de 14% ce va insemna, lunar, peste 10.000 de noi decese in rândul copiilor, mai ales in Africa Subsahariana si Asia de Sud.
  • La nivel mondial, se estimeaza ca numarul copiilor afectati de saracie multidimensionala – fara acces la educatie, sanatate, locuinte, nutritie, salubritate si apa – a crescut cu 15%, adica cu 150 de milioane de copii, la mijlocul lui 2020.

Pentru a raspunde acestei crize, UNICEF indeamna guvernele si partenerii:

1. Sa se asigure ca toti copiii au acces la educatie, inclusiv prin eliminarea decalajului digital.

2. Sa garanteze acces la servicii de nutritie si sanatate si sa se asigure ca sunt disponibile vaccinuri la preturi accesibile pentru fiecare copil.

3. Sa sprijine si sa protejeze sanatatea mintala a copiilor si tinerilor si sa puna capat abuzului, violentei de gen si neglijarii copiilor.

4. Sa creasca accesul la apa potabila sigura, salubritate si igiena si sa opreasca degradarea mediului si schimbarile climatice.

5. Sa reduca saracia infantila si sa asigure o redresare incluziva tuturor.

6. Sa isi dubleze eforturile menite sa protejeze si sa sprijine copiii afectati de conflicte, dezastre si stramutari si familiile acestora.

„In acest an, de Ziua Internationala a Drepturilor Copilului, rugam guvernele, partenerii si sectorul privat sa asculte copiii si sa acorde prioritate nevoilor lor”, a afirmat Fore. „In aceste momente in care ne reimaginam cu totii viitorul si lumea de dupa pandemie, copiii trebuie sa aiba prioritate”.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu