characters characters

UNICEF: La nivel mondial, unu din cinci copii nu are suficienta apa pentru acoperirea nevoilor sale zilnice

19 martie 2021    |   557 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

UNICEF Siguranta apei
La nivel mondial, peste 1,42 de miliarde de persoane, inclusiv 450 de milioane de copii, traiesc in zone cu o vulnerabilitate hidrica ridicata sau extrem de ridicata, potrivit unei noi analize publicate de catre UNICEF. Aceasta inseamna ca, la nivel mondial, unu din cinci copii nu are suficienta apa pentru acoperirea nevoilor sale zilnice.

Analiza, realizata in cadrul initiativei Siguranta apei pentru toti, identifica zonele in care riscul de deficit fizic de apa se suprapune pe calitatea proasta a serviciilor de apa. Comunitatile ce traiesc in aceste regiuni depind de apele de suprafata, de surse de apa neimbunatatite sau de surse de apa aflate la peste 30 de minute distanta.

„Criza apei de la nivel mondial nu urmeaza sa se declanseze, ci s-a declansat deja, iar schimbarile climatice nu vor face altceva decat sa o agraveze", a afirmat directorul executiv al UNICEF Henrietta Fore. „Copiii sunt cele mai afectate victime. Cand puturile seaca, copiii sunt cei care nu merg la scoala din cauza ca trebuie sa aduca apa. Cand secetele imputineaza rezervele de hrana, copiii sufera de malnutritie si de retard de crestere. Cand lovesc inundatiile, copiii se imbolnavesc de boli transmise prin apa. Iar cand scad resursele de apa, copiii nu se pot spala pe maini pentru a se proteja de boli".

Potrivit datelor, copiii din peste 80 de tari traiesc in zone cu o vulnerabilitate hidrica ridicata sau extrem de ridicata. Africa de Est si de Sud raporteaza cea mai mare proportie a copiilor care locuiesc in astfel de zone, peste jumatate dintre copii – 58% – intampinand zilnic dificultati in accesarea unei cantitati suficiente de apa. Urmeaza Africa de Vest si Centrala (31%), Asia de Sud (25%) si Orientul Mijlociu (23%). Asia de Sud este regiunea cu cel mai mare numar de copii care traiesc in zone cu o vulnerabilitate hidrica ridicata sau extrem de ridicata – peste 155 de milioane de copii.

Situatia este extrem de grava pentru copiii din 37 de tari vulnerabile, asa cum o arata cifrele absolute si proportia copiilor afectati, trebuind mobilizate resurse, sprijin si actiuni la nivel global. Aceasta lista include Afganistan, Burkina Faso, Etiopia, Haiti, Kenya, Niger, Nigeria, Pakistan, Papua Noua Guinee, Sudan, Tanzania si Yemen.

Cererea de apa continua sa creasca dramatic, in timp ce resursele se diminueaza. Pe langa cresterea rapida a populatiei, urbanizarea, proasta utilizare si gestionare a apei, schimbarile climatice si fenomenele meteorologice reduc cantitatile disponibile de apa sigura, exacerband stresul hidric. Potrivit unui raport al UNICEF din 2017, aproape unu din patru copii ai lumii va trai intr-o zona confruntata cu stres hidric extrem de ridicat in 2040.

Desi impactul deficitului de apa este resimtit de toti, cei care sufera cel mai mult sunt copiii cei mai vulnerabili. Copiii si familiile care traiesc in comunitati vulnerabile se confrunta cu doua probleme concomitente, si anume nivelul crescut al deficitului de apa si cele mai reduse servicii de apa, ceea ce face ca accesul la o cantitate suficienta de apa sa fie foarte susceptibil la socuri climatice si fenomene extreme.

Drept raspuns, UNICEF lanseaza initiativa „Siguranta apei pentru toti” cu scopul de a asigura ca fiecare copil are acces la servicii de apa durabile si rezistente la schimbarile climatice. Initiativa urmareste mobilizarea unor resurse, parteneriate, inovatii si a unui raspuns global in zonele vulnerabile identificate, care au cea mai mare si mai stringenta nevoie de servicii de apa, salubritate si igiena sigure, rezistente si durabile. UNICEF face demersuri pentru a asigura:

1. Servicii sigure de alimentare cu apa potabila la preturi rezonabile: acces la servicii de apa la preturi rezonabile, servicii care sunt sigure, durabile, aproape de casa si gestionate intr-un mod profesionist.

2. Servicii de apa, salubritate si igiena si comunitati rezistente la schimbarile climatice: servicii de apa, salubritate si igiena care rezista la socurile climatice, functioneaza folosind surse de energie cu emisii reduse de carbon si sporesc rezistenta si capacitatea de adaptare la nivelul comunitatilor.

3. Actiuni timpurii pentru prevenirea deficitului de apa: evaluarea resurselor, extragerea apei intr-o maniera sustenabila, utilizarea eficienta si masuri de prevenire si avertizare timpurie.

4. Cooperare in domeniul apei pentru garantarea pacii si a stabilitatii: sprijin acordat comunitatilor si actorilor, astfel incat managementul echitabil al serviciilor de apa, salubritate si igiena sa sporeasca stabilitatea politica, coeziunea sociala si pacea si sa previna, in zonele de conflict, atacurile asupra infrastructurii si a personalului din domeniul apei si salubritatii.

„Trebuie sa actionam acum atat pentru a raspunde acestei crize a apei, cat si pentru a preveni agravarea ei”, a declarat Fore. „Putem obtine o siguranta a apei pentru fiecare copil doar prin inovare, investitii, colaborare si asigurarea unor servicii durabile si rezistente la socurile climatice. Trebuie sa actionam pentru copiii nostri si pentru planeta noastra”.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu