characters characters

UNICEF in Romania saluta adoptarea "Garantiei pentru copii" a UE

25 martie 2021    |   737 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 0 - 3 ani.

unicef Garantia pentru copii
UNICEF in Romania saluta adoptarea ieri a “Garantiei pentru copii”, o initiativa a Comisiei Europene, care isi propune sa asigure ca cei mai vulnerabili copii din Uniunea Europeana au acces la asistenta medicala, educatie, ingrijire, locuinte decente si nutritie adecvata.

Modelele de buna practica experienta si instrumentele dezvolvate de Romania pentru furnizarea de servicii integrate de sanatate, educationale si sociale la nivelul comunitatii, inclusiv cele legate de modelarea Pachetului Minim de Servicii incepand cu anul 2015, pot facilita extinderea „Garantiei pentru copii” pentru toti copiii din Romania, in special pentru cei mai vulnerabili.

La nivelul UE, unu din cinci copii este expus riscului de saracie sau excluziune sociala, ceea ce ii poate marca pe tot restul vietii pe copii, perpetuand dezavantajele si vulnerabilitatile de la o generatie la alta. In Romania, in ciuda unei imbunatatiri considerabile a situatiei copiilor in ultimii 30 de ani, tara are cea mai ridicata rata a copiilor cu risc de saracie sau excluziune sociala, unele grupuri de populatie fiind mult lasate in urma: copii romi, copii cu dizabilitati si copii care locuiesc in zonele rurale.

“’Garantia pentru copii’” este o initiativa cheie extrem de relevanta pentru Romania, unde, impreuna cu autoritatile centrale si locale, am creat si testat o solutie inovatoare, Pachetul Minim de Servicii. Cadrul normativ incorporeaza deja aceasta premiza necesara pentru ‘Garantia pentru copii’, bazata pe dovezi, durabila si scalabila”, a spus Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Pachetul Minim de Servicii este un concept umbrela implementat cu succes in 45 de comunitati din judetul Bacau, in parteneriat cu autoritatile centrale si locale. Programul a presupus un acces sporit la servicii integrate la nivel local, de sanatate, nutritie, educatie si protectie, cu un accent special pe copiii aflati in situatii familiale precare, copii cu dizabilitati, copii romi.

Acest model a contribuit intr-o perioada relativ scurta de timp la reducerea numarului de copii care traiesc in saracie (de la 30% la 0,6%) si, de asemenea, a prevenit sau abordat intr-un stadiu incipient, probleme precum: violenta, sarcinile timpurii, bolile prevenibile, lipsa de acces la prestatii in numerar si abandon scolar.

O evaluare independenta a interventiilor MPS a aratat ca: toti copiii identificati fara documente la inceputul programului au acum acte de identitate si sunt inregistrati la un medic de familie; numarul copiilor nevaccinati a scazut cu 40%; numarul mamelor adolescente a scazut cu 50%; toti prescolarii sunt inscrisi la gradinita; abandonul scolar a fost redus cu 60%.

„Pandemia de COVID-19 a evidentiat inca o data nevoia de a ii sprijini din timp pe copii si pe familiile lor la nivelul comunitatii. Avem acum oportunitatea de a reforma sistemul prin cresterea focusului serviciilor sociale (sanatate, educatie si asistenta sociala) pe preventie, pe construirea acestei parti in sistem, cat si prin utilizarea oportunitatilor oferite de finantarea UE. Acest lucru va imbunatati rapid indicatorii sociali si viata copiilor si va duce la economii bugetare in cativa ani", a adaugat Bult.

In urma adoptarii in luna octombrie a modificarilor la Legea 292, Pachetul Minim de Servicii pentru copii si familiile acestora va fi extins la nivel national in toate comunitatile rurale si urbane.

Dupa ce a testat acest model cu rezultate dovedite, Romania este in masura sa impartaseasca bunele sale practici si lectiile invatate cu alte tari ale UE. Prin utilizarea bugetelor nationale si a fondurilor UE din bugetul national, precum si din Planul National pentru Redresare si Rezilienta si din fondurile de coeziune, precum si prin oportunitatea noii Strategii privind Drepturile Copilului pentru 2021 - 2027 si a Strategiei Nationale pentru incluziune sociala si reducerea saraciei, Romania va putea dovedi reforme sistemice si rezultate pentru copii.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu