characters characters

Summitul tinerilor si organizatiilor din protectia drepturilor copilului si adoptie – SOPCA 2020

18 noiembrie 2020    |   415 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

summit drepturile copilului 2020
Bucuresti, 18 noiembrie 2020. Consiliul Tinerilor Institutionalizati (CTI), in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii (ANDPDCA), si Reprezentanta UNICEF in Romania organizeaza Summitul tinerilor si organizatiilor din protectia drepturilor copilului si adoptie – SOPCA 2020, in perioada 18 – 20 noiembrie, cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Copilului, sarbatorita anual pe 20 noiembrie.

Summit-ul isi propune sa creeze un forum de discutie si participare a copiilor, tinerilor, profesionistilor din serviciile publice si private, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor nationale si judetene, ai organizatiilor neguvernamentale si internationale, care sa:

  • abordeze posibile directii de actiune in sprijinul tinerilor care parasesc sistemul de protectie speciala;
  • sustina participarea copiilor si tinerilor la dialogul constant si structurat cu institutiile si organizatii de profil nationale si internationale;
  • promoveze modelele de reusita a tinerilor care au crescut in sistemul de protectie speciala;
  • mobilizeze participarea si angajamentul tuturor participantilor prin semnarea unui memorandum SOPCA 2020 privind implementarea solutiilor identificate;
  • comemoreze copiii si tinerii care au decedat in centrele de plasament din Romania.

La Summit, care se va desfasura exclusiv in mediul virtual, sunt asteptati sa participe copii si tineri, beneficiari ai serviciilor de protectie speciala din toate judetele tarii, alaturi de profesionisti din sistemul de protectie speciala a copilului si al organizatiilor neguvernamentale, precum si invitati din partea Parlamentul European, Parlamentul Romaniei, Guvernul Romaniei si UNICEF.

„Consiliul Tinerilor Institutionalizati militeaza pentru respectarea drepturilor copiilor si tinerilor abandonati si institutionalizati din Romania. Este asociatia nationala de reprezentare a copiilor si a tinerilor abandonati din Romania, motiv pentru care am invitat Organizatiile nonguvernamentale pentru drepturile copilului si adoptie, tinerii institutionalizati si post-institutionalizati din Romania, reuniti la cea de-a doua editie a Summitul Tinerilor si ONG-urilor din sistemul de protectie a copilului si adoptie SOPCA pentru a dezbate subiecte precum solutii sustenabile pentru locuire, acces la servicii de sanatate, educatie si consiliere vocationala si despre solutii pentru respectarea dreptului tuturor copiilor la o familie, altfel spus, adoptia. Ne bucuram ca si anul acesta, copiii si tinerii din sistemul de protectie isi pot face vocea auzita, respectand astfel dreptul copiilor si al tinerilor la participare”, a declarat Andreeas Novacovici, presedinte CTI.

„Tinerii din sistemul de protectie reprezinta oglinda functionarii sistemului. Cred ca este important sa intelegem doua aspecte fundamentale: pe de o parte este vital ca prin serviciile oferite sa le dezvoltam abilitatile de viata independenta si sa vindecam traumele care i-au impins catre sistemul de protectie, iar pe de alta parte trebuie sa schimbam radical cultura victimizarii. Tinerii care parasesc sistemul de protectie sunt cetateni cu drepturi egale, iar sansele lor trebuie validate prin servicii de calitate pe parcursul sederii in sistem si prin parghii de sustinere in viata independenta”, a declarat Maria-Madalina Turza, Presedinte ANDPDCA.

„Participarea este unul din drepturile fundamentale ale fiecarui copil si, de multe ori, este dreptul copilului cel mai greu pus in aplicare. Decizii care ii privesc pe copii sunt luate adesea de catre adulti, fara a mai cere sau tine cont de opiniile copiilor. Evenimentul care se desfasoara in aceste zile in Romania este unul in spiritul Conventiei ONU cu privire la Drepturile Copilului, bazata pe valorizarea fiecarui copil. De altfel, inca de la Declaratia Copiilor din 2019, copii si tinerii sunt sustinuti de UNICEF sa reclame dreptul la participare si sa promoveze canale diverse de consultare cu partenerii lor si factorii de decizie”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Potrivit datelor oficiale ale ANDPDCA, la 30 iunie 2020, 14.865 de copii erau beneficiari ai serviciilor de tip rezidential. Dintre acestia, 11.741 sunt copii aflati in centre rezidentiale publice, iar 3.124 in centre private. Cei mai multi, 6.194 de copii, au intre 14 si 17 ani. 3.819 au intre 10 si 13 ani, iar 2.537 au peste 18 ani. In cursul anului 2019 au parasit sistemul de protectie speciala 5.097 copii si tineri, iar in primul semestru al anului 2020, 1.675.

Despre Consiliul Tinerilor Institutionalizati

Scopul principal al Consiliului Tinerilor Institutionalizati este de a actiona pentru apararea si promovarea drepturilor tinerilor institutionalizati aflati sau nu (post-institutionalizati) in sistemul de protectie speciala, pentru cresterea participarii active a acestora la viata comunitatilor in care activeaza, precum si pentru a sustine si promova interesele comune ale membrilor sai la nivel local, regional, national, european si international. De asemenea, Consiliul trebuie sa promoveze in randul tinerilor institutionalizati educatia, valorile si respectul pentru viata umana. Consiliul urmareste pregatirea, informarea si formarea tinerilor institutionalizati pentru familie si societate, precum si crearea cadrului necesar dezvoltarii personale si profesionale a acestora.

Consiliul Tinerilor Institutionalizati este furnizor de servicii sociale acreditat de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale sub numarul AF 006051/26.08.2019. Consiliul Tinerilor Institutionalizati, este ONG membru: FONPC – Federatia ONG pentru Copil www.fonpc.ro si EuroChild – www.eurochild.org 


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu