characters characters

Stresul de sarbatori: recomandari pentru parinti

21 decembrie 2016    |   2649 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

stres de sarbatori
Stim cu totii in teorie ca sarbatorile ar trebui sa fie pline de bucurie si apropiere, dar de cele mai multe ori, se transforma in motive de stres si oboseala. Pentru a face fata stresului, putem ajunge cu usurinta sa mancam prea mult sau sa consumam prea mult alcool sau cafea.

Exista insa si alte modalitati prin care putem face fata stresului de sarbatori, recomandate de psihologi:

Consolidati relatiile sociale. Relatiile apropiate cu cei din jur ne ajuta sa facem fata dificultatilor. De sarbatori, poti profita de intalnirile cu cei dragi pentru a intari relatiile dintre noi si a va apropia.Cand primim ajutor si sprijin din partea celor dragi, nivelul de stres scade. La fel si cand oferim noi ajutor altor oameni, ne simtim mai bine.

Descoperiti impreuna traditii si sarbatori din alte culturi. Sarbatorile de iarna pot fi ocazia pentru avorbi copilului despre toleranta fata de alte culturi si despre traditiile de sarbatori specifice altor religii.

Incearca sa ai asteptari realiste. Atat fata de tine insuti, cat si fata de copii, este bine sa ai asteptari realiste. Alege lucrurile cele mai importante pe care trebuie sa le faci pentru a va pregati de sarbatori, incearca sa nu astepti de la copilul tau cooperare permanenta doar pentru ca e sarbatoare si nu incarca programul de sarbatori prea mult. Aminteste-ti ca ar trebui sa va relaxati, nu sa bifati cat mai multe lucruri de pe lista.

Priveste lucrurile in perspectiva. In miezul pregatirilor, vizitelor sau meselor de sarbatoare, este usor sa te simti coplesit de situatie. Cand observi ca grijile sau temerile incep sa se adune, este util sa incerci sa gandesti rational: Care sunt sansele ca fricile tale sa devina realitate? Si care sunt resursele tale pentru a face fata acestei situatii, daca se intampla? Cu totii avem resurse si calitati care ne pot ajuta sa depasim situatii care ne par de depasit. Iar daca te streseaza faptul ca din cauza pregatirilor pentru sarbatori nu ai avut timp sa te ocupi de alte responsabilitati, organizeaza-ti timpul astfel incat sa te ocupi de ele dupa sarbatori.

Ai grija de tine. Somnul suficient, hrana sanatoasa si echilibrata, activitatile relaxante te ajuta safii in forma si sa poti face fata situatiilor stresante. Iesiti la plimbare si jucati-va cu zapada sau dati-va cu sania. Timpul petrecut in aer liber si miscarea sunt benefice pentru toti membrii familiei.

Sursa: APA.org


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/personalcreations/15990453471/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu