characters characters

Strategia de Digitalizare a Educatiei din Romania 2021-2027 - SMART-Edu, lansata in consultare publica

21 decembrie 2020    |   870 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Smart Edu consultare publica
Ministerul Educatiei si Cercetarii a lansat pe 18 decembrie, in consultare publica, Strategia de Digitalizare a Educatiei din Romania 2021-2027- SMART-Edu.

La finalizarea strategiei SMART-Edu au contribuit peste 1.200 de persoane, 72 de experti, 24 de organizatii din societatea civila si 18 companii cu relevanta in domeniul digitalizarii. De asemenea, au fost organizate opt dezbateri in cadrul grupurilor de lucru, pe domeniile de consultare identificate, fiind primite 574 de propuneri in perioada de consultare online.

Pilonii pe care este construita aceasta strategie sunt:

  • Competente digitale relevante pentru transformarea digitala
  • Ecosistem digital de educatie si formare de inalta performanta.

Țintele pe care strategia le propune sunt urmatoarele:

- 90% din populatia Romaniei sa fie alfabetizata digital;

- formarea a 82% din populatia cu varsta cuprinsa intre 20 si 34 de ani pentru meserii

emergente, in vederea insertiei cu succes pe piata muncii;

- dotarea tuturor unitatilor de invatamant din Romania cu infrastructura si resurse tehnologice adaptate schimbarilor permanente.


Ministrul Monica Cristina Anisie a subliniat importanta elaborarii acestui document care trebuie sa devina un proiect de tara.


„Daca pana acum nu a existat o Strategie de Digitalizare a Educatiei in Romania, acum exista si va invitam sa ne fiti in continuare alaturi in acest demers. Asadar, Ministerul Educatiei si Cercetarii supune atentiei dumneavoastra Strategia de Digitalizare, pe care astazi o lansam spre consultare publica, pentru ca toti cei care au raspuns apelului nostru sa-si recunoasca propria contributie, sa transmita completarile pe care le considera necesare, pentru a fi siguri ca nu s-a omis nimic important”, a declarat ministrul educatiei si cercetarii, Monica Cristina Anisie.


„Am coordonat un proces atipic, in sensul in care acesta a fost inca din primul moment deschis catre intreaga societate si in mod deosebit catre profesionisti, iar ritmul a fost unul impus de nevoia de recuperare urgenta a decalajului. A fost o activitate sustinuta in toata aceasta perioada, poate cel mai accelerat proces de consultare pentru un domeniu atat de vast, insa nevoia acuta si oportunitatea contextului in care ne aflam ne-au motivat sa depasim rigorile pe care un astfel de proces le implica. Conceptul in jurul caruia lucram este SMART, ceea ce presupune ca, cel putin de data aceasta, trebuie sa gandim creativ, out of the box. Le sunt recunoscator tuturor celor care si-au dedicat timp si energie demersului nostru comun. În mod deosebit doresc sa le multumesc celor opt coordonatori care au acceptat sa lucreze in echipa ministerului si sa contribuie cu expertiza pe care o au in domeniile pe care le-au coordonat, dar si in elaborarea de politici publice”, a declarat Jean Badea, subsecretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii.


Cei opt coordonatori ai grupurilor de lucru sunt persoane cu expertiza in domeniile pe care le-au coordonat, dar si in elaborarea de politici:

• Mihaela Nabar, director executiv World Vision Romania - Competente digitale pentru elevi si studenti

• Madlen Șerban, profesor asociat la Universitatea din Bucuresti - Curriculum scolar pentru meserii emergente

• Andreea Paul, presedinte INACO - Infrastructura si resurse tehnologice digitale

• Raluca Negulescu-Balaci, director executiv UiPath Foundation - Conectivitate

• Alexandra Tamas, Public Affairs Manager ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii IT) - Securitate cibernetica, protectia datelor, siguranta online si etica IT

• Daniela Visoianu, presedinte Federatia „Coalitia pentru Educatie" - Formarea initiala si continua a cadrelor didactice pentru educatie digital

• Razvan Orasanu, presedinte Asociatia „Ține de noi” - Resurse educationale deschise

• Cristian Ducu, expert in politici publice pe educatie in cadrul centrului SYENE - Educatia digitala pe intreg parcursul vietii.


Strategia de digitalizare a educatiei din Romania 2021-2027 - SMART-Edu este disponibila spre consultare pana in data de 15 februarie 2021 pe ► edu.ro si pe ► site-ul dedicat.


Începand de luni, 21 decembrie 2020, va fi publicat si un instrument de colectare a observatiilor pe smart.edu.ro.


Sursa: Edu.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu