characters characters

Stereotipurile de gen legate de adolescente in roluri de conducere

Cat de frecvente sunt prejudecatile impotriva fetelor in rolurile de conducere

11 august 2015    |   1364 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

adolescentaUn studiu recent publicat de Universitatea Harvard, in cadrul programului „Making Caring Common” a analizat prejudecatile adolescentelor, adolescentilor si parintilor cu privire la relatia dintre gen si capacitatea de a fi lider.

La studiu au participat aproape 20 000 elevi din 59 de scoli gimnaziale si licee, de-a lungul anului scolar 2014-2015.

„Baietii sunt considerati de catre parinti mult mai potriviti pentru a fi lideri decat fetele, iar mamele au un rol deosebit de important in aceste prejudecati.”, sustin cercetatorii.

Concluziile studiului

La intrebarea „Cine este mai eficient intr-o pozitie de conducere politica?”, 23% dintre fete au raspuns ca barbatii, 8% dintre fete au raspuns ca femeile, in timp ce 69% dintre adolescente nu au exprimat nicio preferinta. La aceeasi intrebare, 40% dintre baietii au raspuns „barbatii” si doar 4% au raspuns „femeile”, iar 56% dintre ei nu au declarat nicio preferinta. Referitor la domeniul afacerilor, 36% dintre baieti au declarat ca prefera ca rolurile de conducere sa revina barbatilor, iar 6% ca acestea sa revina femeilor.

De asemenea, in medie, elevii erau mai dispusi sa sustina un consiliu al elevilor condus de baieti decat de fete.

Adolescentele la randul lor tind sa aiba prejudecati impotriva adolescentelor in pozitie de lider. Astfel, adolescentele participante la studiu au aratat mai mult sprijin pentru consiliile elevilor conduse de baieti decat de fete.

Mamele au manifestat de asemenea un nivel mai ridicat de sprijin acordat consiliilor de elevi conduse de baieti decat de fete, concluzie care indica faptul ca stereotipurile si prejudecatile apar in familie.

Studiul indica o serie de posibile cauze ale prejudecatilor impotriva fetelor in roluri de conducere: competivititatea ridicata intre fete, stima de sine si incredere in sine scazuta in randul fetelor si proiectarea acestora asupra celorlalte fete precum si imaginea fetelor ca fiind prea „dramatice” din punct de vedere emotional.

Pentru a preveni aceste prejudecati, cercetatorii recomanda:

  • Descopera-ti propriile prejudecati ca parinte si incearca sa le reduci din intensitate si frecventa.
  • Cultiva in propria familie practici care sa previna aceste diferente intre baieti si fete, indiferent de domeniul de activitate sau de rolul asumat intr-o echipa de lucru.
  • Invata-l pe copil sa se confrunte cu stereotipurile si discriminarea si sa lucreze impotriva acestora.
  • Familiarizeaza baietii cu activitati privite in mod traditional ca „specifice” fetelor si femeilor (gatit, curatenie, ingrijirea copiilor) si familiarizeaza fetele cu activitati considerate potrivite doar pentru baieti (reparatii in casa, activitati fizice si sportive, stiinta si tehnica etc.).

Provoaca la discutii si dezbateri adolescentii pe tema prejudecatilor, stereotipurilor si a discriminarii.

Tu ce parere ai despre aceste prejudecati? Sunt fetele potrivite pentru rolul de lider la fel ca baietii?

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu