characters characters

Start inscrieri la editia a saptea a Concursului National „Tinerii Dezbat”

Tinerii dezbat
Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice impreuna cu Reprezentanta UNICEF in Romania, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Departamentul pentru Relatii Interetnice si Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica, in parteneriat cu Romanian-American Foundation, au lansat inscrierile la Concursul National „Tinerii Dezbat”.

Competitia se afla anul acesta la a VII-a editie, preluand initiativa Fundatiei Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna” si dezvoltand-o apoi intr-un parteneriat extins intre Ministerul Educatiei, institutii publice si organizatii neguvernamentale.

Tinerii Dezbat” este cel mai amplu campionat de dezbateri adresat elevilor de liceu din Romania. Alcatuit din 3 etape competitionale distincte (judeteana sau de selectie, regionala si nationala) si un seminar de formare adresat profesorilor coordonatori, Concursul „Tinerii Dezbat” invita profesorii, alaturi de elevii lor, intr-o experienta de invatare a argumentarii si de formare a gandirii critice. Concursul National „Tinerii Dezbat” pune fata in fata echipe de elevi pentru a dezbate teme diverse, cu scopul dezvoltarii competentelor de comunicare si a atitudinilor social-civice democratice, necesare tinerilor pentru participarea activa la viata sociala.

Pentru a participa la editia 2016, liceele se pot inscrie pana la data de 15 martie 2016 prin depunerea, la inspectoratele scolare judetene/ISMB, a formularului de aplicatie, disponibil atat pe site-ul Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, precum si pe site-ul competitiei http://tineriidezbat.ro. Fiecare liceu poate inscrie o singura echipa formata din 3 elevi, coordonati de un profesor.

Etapele regionale se vor desfasura in perioada 20-22 mai 2016, iar etapa nationala va avea loc la Zalau, in perioada 10-12 iunie 2016.

Mai multe informatii

„Tinerii Dezbat” este un campionat national de dezbateri educationale, initiat in 2009 de Ministerul Educatiei si partenerii sai. Anual, peste 450 de elevi si profesori se inscriu intr-o competitie a intelegerii si a promovarii valorilor democratice prin dezbateri argumentate, un exercitiu al unei atitudini deschise catre diferente sociale, etnice si de gen.

Diferite de dezbaterile generale din societate, dezbaterile educationale sunt caracterizate de o structura formala, restrangerea temei aflate in discutie si caracterul de competitie. Practica dezbaterilor ii pregateste pe tineri sa actioneze si sa participe inteligent in viata sociala, sa investigheze si sa analizeze probleme importante ale lumii contemporane, sa fie critici si constructivi in abordarile asupra unui subiect.

Dezbaterile, in formatele practicate de universitati prestigioase din lume, sunt exersate in Romania, de peste sase ani, in cluburile de dezbateri din scoli si, de peste 20 de ani, in cluburile ARDOR. Concursul „Tinerii Dezbat" aduce miscarea de dezbateri la amploarea pe care o are in majoritatea tarilor democratice cu bune practici in domeniul educational.

Sursa: Edu.ro 


*Sursa foto: TineriiDezbat.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu