characters characters

Sprijin financiar pentru sustinerea integrarii copiilor cu cerinte educationale speciale, integrati in invatamantul de masa

17 iunie 2016    |   951 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

sala de clasa
Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de joi, 16 iunie, proiectul initiat de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice privind repartizarea pe judete a sumelor pentru finantarea drepturilor copiilor/elevilor/tinerilor cu cerinte educationale speciale, integrati in invatamantul de masa, pentru anul 2016. Astfel, in premiera, a fost alocata suma de 68 milioane lei pentru sustinerea integrarii a 27.350 copii aflati in aceasta situatie.

Prin adoptarea acestui act normativ se urmareste incurajarea copiilor cu cerinte educationale speciale si a copiilor cu deficiente de invatare sau cu dificultati de adaptare/dizabilitati sa frecventeze invatamantul preuniversitar de masa, sporind in acest fel sansele pentru integrarea lor sociala si garantandu-le libertatea de a alege parcursul educational considerat cel mai potrivit, adaptat nevoilor fiecaruia. Masura are si rolul de a asigura accesul egal la educatie al tuturor copiilor si sa sprijine copiii si tinerii cu probleme si nevoi educationale speciale sa studieze in invatamantul public de masa.

Sumele repartizate se aproba din bugetele judetelor/bugetul municipiului Bucuresti si vor fi folosite pentru plata drepturilor de care beneficiaza copiii cu cerinte educationale speciale, pentru toate zilele de scolarizare pe anul 2016, constand in asigurarea alocatiei zilnice de hrana, a rechizitelor scolare, a imbracamintei si a incaltamintei.

Conform metodologiei de aplicare a hotararii de guvern, parintele sau, dupa caz, reprezentantul legal al beneficiarului, solicita in scris, in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, acordarea acestor drepturi. Cererea scrisa este depusa la unitatea de invatamant preuniversitar de masa cu personalitate juridica in care este inscris copilul/elevul/tanarul cu cerinte educationale speciale si este insotita de urmatoarele documente, in copie: certificatul de nastere al beneficiarului, actul de identitate al parintelui sau, dupa caz, al reprezentantului  legal si certificatul de orientare scolara si profesionala.

In conformitate cu HG 904/2014 si cu Legea nr. 272/2004, art. 129 alin. (1),  valoarea alocatiei de hrana (lei/zi/copil/tanar) este de 16,60 lei. Valoarea drepturilor pentru imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive (lei/an/copil/tanar) este de 498,00 lei pentru grupa de varsta de la 3 la 7 ani, inclusiv, 611 lei pentru grupa de varsta de la 7 la 14 ani, inclusiv, 754 lei pentru grupa de varsta de la 14 la 18 ani, inclusiv, 844 lei pentru grupa de varsta 18 - 26 de ani, inclusiv.

Unitatile de invatamant de masa platesc beneficiarilor sumele aferente reprezentand alocatia zilnica de hrana in primele 5 zile lucratoare ale lunii pentru luna/lunile precedenta/e, in functie de numarul de zile de scolarizare si a prezentei scolare inregistrate in luna/lunile anterioara/e. Fac exceptie de la conditia de acordare a drepturilor in functie de prezenta scolara, beneficiarii care au certificat de orientare scolara si profesionala si care sunt scolarizati la domiciliu si/sau internati in unitatile sanitare.

Cuantumurile aferente drepturilor de care beneficiaza copiii/elevii/tinerii cu cerinte educationale speciale integrati in invatamantul de masa, cu exceptia sumelor reprezentand alocatia zilnica de hrana, se platesc pana la sfarsitul anului calendaristic.

Prin aceasta hotarare, se extinde acordarea acestor drepturi si pentru categoria copiilor/elevilor/tinerilor cu cerinte educationale speciale, integrati in unitatile de invatamant de masa, care aplica curriculumul scolii de masa, in scopul incurajarii si sustinerii frecventarii invatamantului preuniversitar si asigurarii incluziunii sociale a acestora, prin accesul la resursele bugetare ale invatamantului pentru aceste categorii de elevi.

Sursa: Edu.ro


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/fabola/24678098356/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu