characters characters

Somnul insuficient si problemele de greutate in randul copiilor

31 ianuarie 2018    |   1360 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

somnul insuficient si problemele de greutate ale copiilor
Calitatea scazuta a somnului este asociata cu un indice de masa corporala mai ridicat in randul copiilor, arata un studiu recent.

Numarul copiilor supraponderali a crescut in ultimii ani la nivel global, iar specialistii in sanatate sunt preocupati de felul in care aceasta problema poate fi prevenita si de efectele pe care obezitatea le poate avea asupra sanatatii la maturitate.

Obezitatea in copilarie este deseori asociata cu obezitatea la maturitate si, implicit, cu riscuri crescute de a suferi de cancer.

Afla mai multe despre rolul somnului in dezvoltarea copiilor:


De ce nu este bine sa il lasi pe copil sa adoarma tarziu


Somnul insuficient duce la probleme emotionale ale adolescentilor


Cercetari anterioare au aratat ca obiceiurile de somn au un rol in obezitate in randul adultilor, iar studiile asupra legaturii dintre somn si obezitate la copii s-au concentrat asupra duratei somnului si mai putin asupra calitatii somnului sau ritmului circadian care afecteaza obiceiurile alimentare si greutatea corporala.

La studiu au participat 120 copii inscrisi intr-un program care cerceteaza legatura dintre mediu si genetica.

Media de varsta a copiilor a fost de 8 ani. Cercetatorii au urmarit timp de 5 zile programul de somn al copiilor, iar obiceiurile alimentare ale acestora au fost masurate prin chestionare care vizau consumarea hranei in lipsa senzatiei de foame. De asemenea, cercetatorii au analizat cata hrana consuma copiii dupa ce au declarat ca s-au saturat.

Iata concluziile studiului:

  • Cu cat durata somnului este mai redusa, cu atat indicele de masa corporala tinde sa fie mai crescut. Fiecare ora de somn in plus a fost asociata cu o scadere a circumferintei taliei cu 1,30 centimetri.
  • Un ritm al activitatilor de odihna si de veghe mai fragmentat si mai variabil in timpul zilei (frecventa cu care se trece de la somn la activitate) este asociat cu circumferinte ale taliei mai mari.
  • Cu cat copiii se trezesc mai devreme, cu atat tind sa consume mai multe calorii chiar si dupa ce au ajuns la punctul de satietate.

Cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca multi copii nu dorm suficient, in mare parte din cauza folosirii excesive a tehnologiei inainte de somn. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca obezitatea (incurajata de somnul insuficient) este asociata la maturitate cu un risc crescut pentru cancer.

Cum poti folosi aceste informatii?

  • Asigura-te ca fiul sau fiica ta doarme suficient. Informeaza-te despre nevoile de somn ale copiilor, in functie de varsta.
  • Acorda atentie felului in care arata programul zilnic al copilului tau. Cu cat perioadele de somn si perioadele de veghe sunt mai fragmentate, cu atat creste riscul de aparitie a problemelor de greutate.
  • Recomanda-i copilului tau sa nu foloseasca telefonul sau laptopul inainte de culcare, deoarece acestea ii intarzie ora la care adoarme si incurajeaza un somn intrerupt sau agitat.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu