characters characters

Saracia in randul copiilor va ramane peste nivelurile de dinaintea pandemiei de COVID pentru o perioada de cel putin cinci ani in statele cu venituri mari

14 decembrie 2020    |   434 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 0 - 3 ani.

saracia in randul copiilor
Conform estimarilor, saracia in randul copiilor va ramane peste nivelurile de dinaintea pandemiei de COVID pentru o perioada de cel putin cinci ani in statele cu venituri mari. Totusi, doar 2% din sprijinul acordat de guvern cu scopul de a usura povara financiara in statele OCDE si UE a fost destinat sustinerii copiilor si familiilor cu copii in primul val al pandemiei, conform unui nou raport UNICEF.

Sustinerea familiilor si copiilor dincolo de COVID-19: Protectia sociala in statele cu venituri mari - raportul elaborat de Biroul pentru Cercetare al UNICEF - Innocenti - arata felul in care impactul social si economic al pandemiei i-a afectat pe copii, care au fost masurile initiale ale guvernelor pentru a gestiona criza si cum pot fi optimizate viitoarele politici pentru a-i sustine mai mult pe copii.

„Sprijinul financiar alocat copiilor si familiilor nu a fost pe masura efectelor negative provocate de pandemie si nici pe masura duratei consecintelor crizei asupra celor mai tineri cetateni ai acestor tari”, a spus Gunilla Olsson, Director al Biroului pentru Cercetare UNICEF-Innocenti. „Deschiderea restaurantelor, barurilor si salilor de intretinere fizica a avut prioritate in detrimentul deschiderii scolilor si gradinitelor, precum si sprijinul financiar pentru firme in locul sustinerii familiilor cu copii. Pe masura ce al doilea val al pandemiei de COVID-19 se inteteste, este nevoie de stabilirea unui echilibru mai bun”.

O suma fara precedent de 14,9 trilioane de dolari a fost alocata pentru punerea in aplicare a masurilor impotriva COVID-19 de catre statele cu venituri mari incepand cu luna februarie pana la finalul lunii iulie 2020, din care, aproximativ 80% a fost alocata stimulentelor financiare acordate sau directionate catre companii, arata raportul. Desi este un punct esential al masurilor impotriva crizei, sprijinul acordat mediului de afaceri ii va exclude in mod inevitabil pe copiii cei mai dezavantajati si pe familiile lor, ceea ce inseamna ca persoanele cele mai vulnerabili vor fi cel mai puternic afectate.

Aproximativ o treime din statele OCDE si UE incluse in raport nu au implementat niciun set de politici specifice sprijinirii copiilor in masurile luate impotriva primului val al pandemiei. Majoritatea statelor care au investit in interventiile dedicate protectiei sociale a copiilor si familiilor, inclusiv in ingrijirea si alimentatia copiilor si in alocatiile familiale, au acordat aceste stimulente pentru o medie de trei luni. Sprijinul de scurta durata este absolut insuficient pentru durata estimata a acestei crize si pentru a aborda saracia in randul copiilor pe termen lung, arata raportul.

„Indemnam guvernele sa sporeasca masurile de protectie sociala destinate copiilor, odata cu sprijinul alocat firmelor”, a declarat Olsson. „Politicile care se axeaza mai mult pe sprijinul familiilor trebuie sa includa o combinatie de venituri neconditionate pentru familiile cele mai sarace, alocatii pentru hrana, pentru ingrijirea copiilor si pentru utilitati, derogari de la plata chiriei sau a ipotecii oferite pe termen lung pentru a le putea oferi familiilor baza necesara pentru a-si reveni in urma crizei”.

Raportul ofera indrumari pentru identificarea unui echilibru mai bun pentru a putea raspunde atat nevoilor familiilor care cresc copii, cat si necesitatii de a sprijini companiile, inclusiv strategii necesare pentru a proteja copiii si familiile impotriva efectelor continue ale celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19:

  • Reechilibrarea stimulentelor fiscale actuale pentru a permite cresterea cheltuielilor dedicate protectiei sociale, conform dovezilor privind tipul de protectie de care au nevoie copiii pe durata crizelor. Costurile publice si private generate de deteriorarea actuala a conditiilor de trai in randul copiilor vor fi de lunga durata si ridicate, pe masura ce o cerere mai mare de interventii sociale sporite va urma in perioada urmatoare.
  • Mai precis, relaxarea criteriilor de eligibilitate pentru politicile familiale existente, inclusiv conditiile de lucru, contributiile sociale si cele privind locuinta, pentru a le permite tuturor familiilor vulnerabile cu copii, de exemplu, gospodariilor fara locuri de munca, celor in pragul saraciei si celor deveniti recent migranti, sa acceseze beneficii in aceasta perioada.
  • +Diversificarea masurilor de protectie sociala pentru a acoperi nevoile copiilor si familiilor acestora pe durata pandemiei de COVID-19, inclusiv sprijin pentru venituri, alimentatia la scoala si/sau servicii alternative, ingrijirea copiilor, servicii de sanatate si derogari de la plata utilitatilor, a chiriei si/sau a ipotecilor.
  • Pe masura ce tarile se pregatesc pentru un viitor post-COVID-19, trebuie sa se asigure ca masurile de refacere au la baza politici familiale incluzive elaborate tintit, pentru a proteja copiii impotriva saraciei si pentru a creste bunastarea copiilor.
  • Sprijinul continuu acordat firmelor poate include conditii, pentru a promova investirea fondurilor publice in mod echitabil si favorabil familiilor - de exemplu, pentru reglementarea conditiilor de concediu si de lucru pentru parinti, optiuni care pana acum au fost utilizate prea putin in pachetele de stimulente fiscale.
  • Protejarea beneficiilor si serviciilor actuale dedicate copilului si familiei impotriva masurilor de austeritate, care, sunt cunoscute ca vectori care sporesc violenta, conduc la pierderea locuintelor, la deteriorarea sanatatii si la institutionalizarea copiilor.
  • In cele din urma, consolidarea pe termen lung a sistemelor de protectie sociala si a politicilor favorabile copilului si familiei care previn saracia, pentru a maximiza progresele catre realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila si sporirea rezilientei pentru socurile viitoare.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu