characters characters

Sanatatea mintala si echilibrul emotional sunt drepturi ale copiilor si adolescentilor si conditii esentiale pentru dezvoltarea lor armonioasa

Ziua mondiala a sanatatii mintale

10 octombrie 2024    |   131 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale 2024
Bucuresti, 10 octombrie 2024.
UNICEF marcheaza joi Ziua mondiala a sanatatii mintale subliniind nevoia de a investi in promovarea sanatatii mintale, in masuri de preventie si de abordare a problemelor complexe cu care se confrunta copiii in prezent. Pentru ca dreptul copiilor la sanatate mintala sa devina o realitate, este nevoie de comunicare, de actiune si de interventii in familie, scoala si la nivelul comunitatii, dar si de educatie digitala pentru identificarea si combaterea informatiilor false din mediul online.

Prevalenta tulburarilor mintale in randul adolescentilor din Romania este de 11,2% . De asemenea, 32% dintre fetele de 15 ani din Romania au avut sentimente de insingurare de cele mai multe ori sau mereu in ultimul an, un procent semnificativ mai mare decat cel de 21%, in cazul baietilor.

Printre cele mai frecvente tulburari mintale diagnosticate se numara: tulburarile de conduita (24,19%), tulburarea de hiperactivitate si deficit de atentie (22,65%), tulburarile de anxietate (19,23%), tulburarile din spectrul autist (14,47%), episodul depresiv (9,14%), tulburarile de atasament (4,3%), fobia scolara (3,10%) si tulburarile de comportament alimentar (2,88%) . Aproximativ 22.000 de copii si adolescenti traiesc cu un diagnostic de boala mintala. Sunt cifre ingrijoratoare ce necesita masuri urgente.

Alaturi de partenerii sai, UNICEF in Romania implementeaza pe o perioada de 24 de luni initiativa „Romania pentru fiecare copil. Echilibru emotional”, dezvoltand un model functional de interventie pentru sanatate mintala si suport psiho-social. Împreuna cu Guvernul Romaniei, UNICEF a lansat o campanie publica de constientizare asupra importantei sanatatii mintale a copiilor si adolescentilor si al comunicarii in cadrul familiei pentru echilibrul emotional.

„Pentru a crea un impact pozitiv asupra sanatatii mintale a copiilor si adolescentilor, comunitatile trebuie sa ofere interventii multisectoriale care sa sprijine familiile pentru a crea medii sigure acasa. De asemenea, trebuie sa schimbam discursul privind sanatatea mintala pentru a reduce stigmatizarea prin dezvoltarea de resurse sigure si accesibile pentru adolescenti, parinti si profesionisti”, a declarat Gabrielle Akimova, Reprezentanta in exercitiu a UNICEF in Romania.

Alaturi de Fundatia Romanian Angel Appeal, UNICEF a realizat o cercetare cu privire la resursele digitale despre sanatate mintala si sprijin psihosocial, care arata disponibilitatea redusa a acestora. Adolescentii participanti la studiu au mentionat ca nu concep viata fara internet, dar au admis ca au nevoie de educatie digitala, pentru a evalua critic informatia in vederea identificarii informatiilor false. De asemenea, au mentionat ca parintii trebuie sa-si creasca gradul de informare cu privire la problemele de sanatate mintala.

Raportul recomanda dezvoltarea unor resurse digitale in limba romana, coerente, comprehensive si adaptate adolescentilor, care sa tina cont de aspecte precum varsta, mediul scolar si familial sau modificarile fiziologice.

UNICEF si partenerii au dezvoltat un ghid pentru toti cei implicati in educatia adolescentilor, in special a profesorilor si consilierilor scolari. Ghidul furnizeaza o colectie de activitati nonformale despre sanatatea mintala a adolescentilor, acoperind o gama variata de teme precum gestionarea stresului, construirea rezilientei, imbunatatirea relatiilor sociale si promovarea autocunoasterii.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. În Romania, UNICEF lucreaza impreuna cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. Pentru mai multe informatii despre UNICEF si activitatea sa, vizitati https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmariti UNICEF in Romania pe Facebook, Instagram, TikTok, X si WhatsApp.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu