characters characters

Studiu. Joaca impreuna cu tatal, asociata cu un autocontrol mai bun al copiilor

14 iulie 2020    |   516 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

joaca impreuna cu tatal
Tatii au un rol aparte in cresterea si educatia copiilor, iar un studiu recent arata ca joaca dintre tata si copil, de la cele mai mici varste, poate influenta nivelul de control al copilului asupra propriilor comportamente si emotii.

Studiul realizat de Universitatea Cambridge a adunat informatii din cercetari realizate in ultimii 40 ani, despre felul in care tatii se joaca cu copiii in primii trei ani de viata ai acestora. Scopul cercetarii a fost sa descopere cum difera felul in care se joaca tatii cu copiii de felul in care se joaca mamele cu cei mici si daca joaca tatilor influenteaza dezvoltarea copiilor.

Citeste si:

Arta harjonelii – joaca fizica si beneficiile ei

Cum se implica tatii suedezi in cresterea copiilor


Desi exista asemanari intre joaca dintre mama si copil si joaca dintre tata si copil, studiul arata ca tatii ca se implica mai mult in joaca de natura fizica optand pentru activitati precum gadilat, alergat, catarat, sarituri etc.

Aceste activitati par sa ii ajute pe copii sa invete sa isi controleze atat emotiile, cat si comportamentele, cu efecte pe termen lung.

Joaca dintre parinte si copil in primii ani de viata ii ajuta pe copii sa isi dezvolte abilitatile sociale, cognitive si de comunicare. Majoritatea studiilor insa analizeaza joaca dintre mama si copil.

Rezultatele cercetarii arata ca majoritatea tatilor se joaca cu copiii lor in fiecare zi. Chiar si cand vine vorba de bebelusi, tatii prefera joaca fizica, precum luatul in brate sau ridicatul bratelor si picioarelor copilului. Cand copiii incep sa mearga, tatii prefera jocuri active, care presupun alergare sau „lupta”. In aproape toate studiile analizate, a aparut o corelatie intre joaca dintre tata si copil si abilitatea copilului de a-si gestiona emotiile. Copiii care s-au jucat impreuna cu tatii lor in primii 3 ani de viata au avut un risc mai scazut de hiperactivitate si de probleme emotionale si de comportamente. In plus, isi controleaza mai bine tendintele agresive, fiind mai putin predispusi la conflicte violente cu alti copii la scoala.

Motivul ar putea fi ca joaca fizica ii ajuta pe copii sa isi exerseze controlul asupra propriilor actiuni: au ocazia sa isi controleze propria forta, sa isi dea seama cand au exagerat sau sa gestioneze frustrarea sau durerea cand au loc mici accidente.

Studiul a aratat si ca tatii se joaca din ce in ce mai mult cu copiii pana in jurul varstei de 6 ani, cand frecventa jocurilor incepe sa scada.

Autorii arata: „Una dintre concluziile studiului nostru este ca joaca la care au acces copiii trebuie sa fie variata si ca mamele pot, desigur, sa sprijine nevoia copiilor pentru joaca fizica. Fiecare parinte poate avea preferinte personale privind tipul de joaca , dar o parte importanta a rolului de parinte este de a iesi din zona de confort. Copiii vor avea de castigat daca li se ofera feluri diferite de joaca si interactiune.”

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu