characters characters

A fost decisa redeschiderea scolilor de pe 8 februarie 2021

02 februarie 2021    |   1210 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

redeschiderea scolilor pe 8 februarie 2021
Președintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a sustinut marti, 2 februarie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaratie de presa. Iata transcrierea acesteia mai jos.

Tocmai am finalizat o intalnire la care au participat Prim-ministrul, ministrul Educatiei, ministrul Sanatatii și alti experti, si consilieri de la Administratia Prezidentiala. Am discutat o tema care este extrem de importanta pentru milioane de romani. Am discutat ce se va intampla cu școlile din Romania incepand de saptamana viitoare, cand incepe semestrul doi.

Am inceput cu o analiza a contextului pandemic și pot sa va spun cateva lucruri foarte clare: nu, nu am scapat de pandemie, este nevoie sa continuam sa fim responsabili, sa purtam masca, sa pastram distanta, sa respectam masurile care sunt in vigoare. Dar putem sa constatam ca in ultimele saptamani incidenta bolii s-a redus un pic - avem ceva mai putine persoane internate la Terapie Intensiva, avem ceva mai putine persoane care se interneaza in spital in fiecare zi. Deci, cum spun expertii, trendul este descendent.

Pe de alta parte, nu suntem singuri in Europa și evident ca ne-am uitat putin in jur sa vedem ce fac altii in acest context. Putem sa constatam ca marea majoritate a tarilor din Uniunea Europeana deschid școlile. In majoritatea statelor școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv in urmatoarele saptamani. Sunt foarte putine, doar trei state, care acum nu deschid scolile.

In consecinta, in unanimitate, am decis urmatoarele lucruri: incepand de luni, cand incepe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la școala. Evident insa ca trebuie sa respectam și situatia din fiecare localitate, sa tinem cont de ce se intampla in fiecare localitate și pentru fiecare școala trebuie luate masuri foarte stricte, fiindca noi ne dorim ca școala sa se desfașoare in conditii sigure și pentru copii, și pentru dascali.

Și, in consecinta, in localitatile in care sunt putine cazuri de COVID-19, in așa-numitul scenariu verde, toti copiii merg fizic la scoala, si gradinita, si ciclu primar, gimnaziu și liceu. In localitatile in care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii de gradinita merg fizic la gradinita, clasele I-IV merg la școala și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școala, fiindca ei se pregatesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii deja, din clasa a XII-a, care se pregatesc de Bacalaureat.

In localitatile unde, din pacate, sunt destul de multe cazuri, care sunt in așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la gradinita și clasele I-IV la școala, restul facand școala on-line.

Deci, in scenariul roșu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a V-a pana la a XII-a fac școala on-line.

Iar in localitatile unde incidenta este mai mare, localitati care intra in carantina, in mod natural toata lumea sta acasa.

Deci, pe scurt: gradinitele și clasele I-IV vor functiona fizic peste tot, mai putin in localitatile care intra in carantina. Acolo unde sunt putine cazuri de COVID-19 toti copiii merg la școala. Acolo unde sunt ceva mai multe merg la școala cei mici și clasele VIII-XII. Iar unde sunt destul de multe cazuri, inainte insa sa intre in carantina, merg doar cei mici, gradinita, clasele I-IV, restul facand școala on-line.

Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat - cum se verifica daca un copil este bolnav sau nu, ce se face in acel caz, la cate cazuri de imbolnavire dintr-o școala se inchide școala și așa mai departe. Toate aceste lucruri vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educatiei și Ministerului Sanatatii, un ordin care va fi pregatit astazi și maine și va fi dat publicitatii.


Sursa: Presidency.ro


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu