characters characters

Progresele privind prevenirea si tratamentul impotriva HIV in cazul copiilor, al adolescentilor si al femeilor insarcinate aproape ca au stagnat in ultimii ani – UNICEF

30 noiembrie 2022    |   303 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

UNICEF raport prevenirea HIV in randul copiilor si adolescentilor
In 2021, aproximativ 110.000 de copii si adolescenti (0-19 ani) au decedat din cauze asociate cu SIDA, potrivit celei mai recente radiografii globale a situatiei copiilor cu HIV si SIDA realizate de UNICEF. Intre timp, au aparut 310.000 de noi cazuri de infectii, numarul total al tinerilor care traiesc cu HIV ajungând astfel la 2,7 milioane.

In preajma Zilei Mondiale de Lupta impotriva HIV/SIDA, UNICEF avertizeaza ca, in ultimii trei ani, progresele privind prevenirea si tratamentul impotriva HIV in cazul copiilor, al adolescentilor si al femeilor insarcinate au avut o evolutie aproape stagnanta, numeroase regiuni nereusind inca sa revina la gradul de acoperire al serviciilor de dinaintea pandemiei de COVID-19. Acest lucru vine pe fundalul unui decalaj tot mai mare intre copii si adulti in ceea ce priveste tratamentul.

„Desi copiii au ramas de mult timp in urma adultilor in ceea ce priveste lupta impotriva SIDA, stagnarea inregistrata in ultimii trei ani este una fara precedent si expune prea multi tineri riscului de imbolnavire si de deces”, a afirmat seful adjunct in materie de HIV/SIDA din cadrul UNICEF, Anurita Bains. „Copiii sunt ignorati pentru ca, la nivel colectiv, nu reusim sa ii identificam, sa ii testam si sa le oferim tratamentul care le poate salva viata. In fiecare zi in care nu se inregistreaza niciun progres, peste 300 de copii si adolescenti pierd lupta cu SIDA”.

Desi constituie doar 7% din populatia totala care traieste cu HIV, copiii si adolescentii au reprezentat 17% dintre decesele provocate de SIDA si 21% dintre noile cazuri de infectie cu HIV in 2021. UNICEF avertizeaza ca, daca nu se elimina cauzele inegalitatii, eradicarea SIDA in rândul copiilor si al adolescentilor va ramâne un vis indepartat.

Cu toate acestea, radiografia subliniaza faptul ca tendintele pe termen lung sunt pozitive. Numarul de noi cazuri de infectie cu HIV inregistrate in rândul copiilor mai mici (0-14 ani) a scazut cu 52% intre 2010 si 2021, diminuându-se cu 40% si in rândul adolescentilor (15-19 ani). In mod similar, in cazul femeilor insarcinate seropozitive, gradul de acoperire al tratamentului antiretroviral (TAR) pe tot parcursul vietii a crescut de la 46% la 81% intr-un singur deceniu.

Cu toate ca numarul total al copiilor care traiesc cu HIV este in scadere, se constata o adâncire a decalajului dintre copii si adulti in ceea ce priveste tratamentul. In tarile prioritare pentru UNICEF din perspectiva HIV, gradul de acoperire al TAR in cazul copiilor a fost de 56% in 2020, dar a scazut la 54% in 2021. Aceasta scadere se datoreaza mai multor factori, inclusiv pandemiei de COVID-19 si altor crize globale, care au dus la cresterea nivelului de marginalizare si de saracie, reflectând totodata o vointa politica mai slaba si reducerea luptei impotriva SIDA in cazul copiilor. La nivel mondial, copiii seropozitivi au avut acces la tratament in proportie mai mica (52%), acest procent crescând foarte putin in ultimii anii.

Pe de alta parte, gradul de acoperire in rândul adultilor seropozitivi (76%) era cu peste 20 de puncte procentuale mai ridicat decât in rândul copiilor. S-a inregistrat un decalaj si mai mare intre copiii si femeile insarcinate care traiesc cu HIV (81%). In mod alarmant, procentul copiilor seropozitivi cu vârste cuprinse intre 0 si 4 ani care nu beneficiaza de TAR a crescut in ultimii sapte ani, ajungând la 72% in 2021, acelasi procent inregistrându-se si in 2012.

De asemenea, numeroase regiuni – Asia si Pacific, Caraibe, Africa de Est si de Sud, America de Sud, Orientul Mijlociu si Africa de Nord, Africa de Vest si Centrala – au inregistrat in 2020 o scadere a gradului de acoperire al tratamentului in rândul femeilor insarcinate si al celor care alapteaza, in regiunile Asia si Pacific si Orientul Mijlociu si Africa de Nord continuând aceasta tendinta descendenta si in 2021. Cu exceptia Africii de Vest si Centrale, care se confrunta in continuare cu cele mai multe cazuri de transmitere a infectiei de la mama la copil, niciuna dintre regiunile mentionate nu a reusit sa revina la gradul de acoperire din 2019. Aceste perturbari pun in mare pericol viata nou-nascutilor. In 2021, s-au inregistrat peste 75.000 de noi cazuri de infectie la copii din cauza nediagnosticarii femeilor insarcinate si a neinitierii tratamentului.

„Putem eradica SIDA in rândul copiilor, al adolescentilor si al femeilor insarcinate prin reinnoirea angajamentului politic cu privire la asistarea persoanelor celor mai vulnerabile, prin parteneriate strategice si prin alocarea de resurse pentru extinderea programelor”, a afirmat Bains.


*Credit foto: © UNICEF/UN0742960/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu