characters characters

Programul Animest.19 include o serie de animatii accesibilizate pentru persoanele cu deficiente de auz

08 august 2024    |   222 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

ochi si urechi animest 2024
Cea de-a 19-a editie a Festivalului International de Film de Animatie Animest va include in program filme accesibilizate, care sa poata fi urmarite de spectatori cu sau fara deficiente de auz. Doua lungmetraje pentru toate varstele si un calup de scurtmetraje pentru copii vor avea subtitrare descriptiva si interpretare in limba semnelor romane. În curand, organizatorii vor anunta programul complet al proiectiilor de film incluzive si modul in care persoanele cu deficiente pot rezerva gratuit locuri.

Prietenia, diversitatea, gestionarea emotiilor, relatiile dintre frati, respectul fata de natura, increderea in fortele proprii si perseverenta sunt principalele teme pe care scurtmetrajele educative accesibilizate le ridica la fileu micilor spectatori. Printre titlurile selectiei se numara Nu te bosumfla / Don’t Blow It Up (r. Alžběta Mačáková Mišejková, Cehia), Ma cheama frica / My Name Is Fear (r. Eliza Płocieniak-Alvarez, Germania) si Între surori / Entre deux sœurs (r. Anne-Sophie Gousset si Clément Céard, Franta), fiecare avand in palmares mai multe nominalizari sau premii la festivaluri internationale de prestigiu, precum ECFA European Children's Film Association, Annecy sau Berlinale. Unul dintre lungmetrajele internationale de succes care vor fi accesibilizate de Animest este Leo, marele inventator / The Inventor (r. Jim Capobianco si Pierre-Luc Granjon), care a avut premiera mondiala in competitie la Annecy si a fost nominalizat la Annie Awards 2024. Povestea geniului Leonardo da Vinci, intr-un film de animatie stop-motion pentru toate varstele, va fi lansata in toamna in cinematografele din Romania de catre YAY Films.

„Daca esti parintele unui copil surd si vrei sa-l duci la film, esti cam in aer. Daca esti profesorul unor copii surzi si vrei sa folosesti filme in scop educativ, esti tot in aer. Probabil ca nici nu ai luat in calcul astfel de planuri, pentru ca filmele sunt pentru cei care vad si aud, nu? Nu. Sunt pentru toata lumea. Doar ca trebuie accesibilizate. Cu asta ne-am ocupat si continuam sa ne ocupam noi vara aceasta, ca sa intampinam copiii la toamna cu filme pentru fiecare nevoi sau abilitati. Nu numai copiii, dar cu scurtmetrajele dedicate lor am inceput. Accesibilizam filmele prin subtitrare adaptata capacitatii de intelegere si de citire a copiilor, dar si prin limba semnelor romane, care pentru multi este limba materna. Astfel, spectatorii au acces fara bariere la filme, le pot intelege mai usor si se pot bucura de ele pe deplin.”, a declarat Ligia Soare, coordonatoarea proiectului de accesibilizare.

Filmele de la Animest.19 sunt accesibilizate in cadrul proiectului „Ochi si urechi”, un proiect implementat de Asociatia Animest cu sprijinul Fundatiei Orange prin „Lumea prin culoare si sunet", cel mai mare program de finantare dedicat persoanelor cu deficiente senzoriale din Romania.

Scutmetrajele educative accesibilizate vor fi oferite gratuit tot anul scolar, pe intreg teritoriul Romaniei, online pe platforma Animest, incluzand subtitrare descriptiva in romana si interpretare in limba semnelor romane. Fiecare film va fi insotit de materiale pedagogice pe categorii de varste, pentru elevi intre 6 si 18 ani. Dincolo de proiectiile din cadrul Animest, ele vor putea fi folosite de toate cinematografele din tara care vor dori sa organizeze proiectii de film incluzive, dar si de cadrele didactice care lucreaza cu copii cu dizabilitati de auz.

„Cand predam, ne folosim de mainile noastre, de chipul nostru, de postura noastra, pentru a le transmite copiilor notiuni, cunostinte, dar si emotii, prin limba semnelor. Rolul meu este sa fac cuvintele vizibile, dar si sentimentele. Avand ca suport filme bine alese, invatarea devine mai usoara, mai eficienta, mai dinamica, mai placuta.”, a spus Adela Laura Șerban, profesor psihopedagogie speciala la Școala Gimnaziala Speciala pentru Surzi nr. 1 din Bucuresti, scoala partenera in proiectul de accesibilizare initiat de Asociatia Animest.

Este primul proiect de accesibilizare al Asociatiei Animest si prima initiativa a unui festival de film din Romania de a organiza proiectii de film adaptate persoanelor hipoacuzice. Organizatorii Animest isi propun, pe termen lung, sa transforme festivalul intr-unul incluziv, accesibil unui public cat mai variat. Dincolo de animatiile accesibilizate incluse in programul acestei editii, festivalul va include o prezentare dedicata organizatorilor de evenimente culturale, in care se vor prezenta cele mai importante linii de urmat in accesibilizarea filmelor si folosirea lor in scop educativ. Tot in cadrul festivalului va avea loc si lansarea unui ghid de subtitrare descriptiva in limba romana pentru accesibilizarea filmelor pentru spectatori surzi, care va reuni reguli generale adaptate la nevoile spectatorilor romani, cu un capitol dedicat filmelor pentru copii.

Initiatorii proiectului militeaza pentru o cultura incluziva, accesibilizarea facandu-se pentru persoanele cu dizabilitati, cu implicarea si consultarea acestora.

Mesaj accesibilizat in limba semnelor romane: https://bit.ly/OchiSiUrechi-Animest19

***

Festivalul Animest este un proiect al Asociatiei Animest, co-finantat de Programul MEDIA al Uniunii Europene si de Administratia Fondului Cultural National.

Parteneri institutionali: Institutul Cultural Roman, Institutul Francez si Ambasada Frantei, Instituto Cervantes, Institutul Italian de Cultura din Bucuresti, Forumul Cultural Austriac, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, Animation Festival Network

Partener media principal: Radio Guerrilla

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Adevarul de Weekend, Zile si Nopti, Observator Cultural, Revista BIZ, Haute Culture, IQAds, Scena9, AGERPRES, Ziarul Metropolis, Revista FILM, Mindcraft Stories, LiterNet, Movie News, CineFAN, HAPP.ro, MunteanuRecomanda, AndreeaVerde, SuntParinte.ro

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu