characters characters

Pandemia de COVID-19 produce regrese majore in vaccinarea copiilor, arata noi date publicate de OMS si UNICEF

16 iulie 2021    |   707 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 0 - 3 ani.

regrese vaccinare copii pandemie
23 de milioane de copii au ratat vaccinurile din schemele pediatrice in 2020, cel mai mare numar dupa 2009 si cu 3,7 milioane mai mare decat in 2019


In 2020, 23 de milioane de copii nu au primit vaccinurile oferite in cadrul programelor de imunizare de rutina, cu 3,7 milioane mai multi decat in 2019, conform datelor oficiale publicate astazi de OMS si UNICEF. Aceasta noua serie de date cuprinzatoare privind vaccinarea copiilor din intreaga lume, primele cifre oficiale care reflecta perturbarile cauzate serviciilor la nivel global de COVID-19, arata ca rata de administrare a vaccinurilor la copii a scazut anul trecut in majoritatea tarilor.

Ingrijorator, majoritatea acestora (pana la 17 milioane de copii) nu au primit nici macar un vaccin in 2020, accentuand decalajele imense in ceea ce priveste accesul la vaccinuri. Majoritatea acestor copii traiesc in comunitati afectate de conflicte, in localitati izolate si marginalizate ori in asezari informale sau sarace in care se confrunta cu privatiuni multiple, printre care accesul limitat la servicii medicale si sociale esentiale.

„In timp ce tarile solicita insistent sa obtina vaccinuri impotriva COVID-19, am inregistrat regrese in privinta altor vaccinuri, expunand copiii riscurilor asociate unor boli devastatoare dar care pot fi prevenite, cum sunt rujeola, poliomielita sau meningita”, a spus Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al OMS. „Izbucnirea mai multor epidemii ar avea efecte catastrofale asupra comunitatilor si sistemelor de sanatate deja angajate in lupta impotriva COVID-19, astfel incat este mai urgent ca oricand sa se investeasca in vaccinarea copiilor si sa se ia masuri pentru cuprinderea tuturor copiilor in programele de vaccinare”. In 2020, in toate regiunile, a crescut numarul copiilor care au ratat primele doze, vitale, de vaccin, iar alte milioane rateaza vaccinuri ulterioare

Perturbarile serviciilor de vaccinare au fost foarte raspandite in 2020, tarile din regiunile OMS Asia de Sud-Est si Mediterana de Est fiind cele mai afectate. Pe masura ce accesul la servicii de sanatate si acoperirea vaccinala au fost limitate, numarul copiilor care nu au primit nici macar primul vaccin a crescut in toate regiunile. In plus fata de 2019, 3,5 milioane de copii au ratat prima doza de vaccin diftero-tetano-pertussis (DTP-1), iar 3 milioane au ratat prima doza de vaccin antirujeolic.

„Aceste dovezi trebuie sa fie un avertisment clar: pandemia de COVID-19 si perturbarile provocate de aceasta ne fac sa pierdem teren valoros pe care nu ne permitem sa il cedam, iar costurile vor fi exprimate in pierderi de vieti si de bunastare in randul celor mai vulnerabili”, a declarat Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF. „Chiar si inainte de pandemie existau semnale ingrijoratoare ca pierdeam teren in lupta pentru vaccinarea copiilor impotriva bolilor copilariei care pot fi prevenite, printre care si epidemiile de rujeola de acum doi ani. Pandemia a agravat si mai mult situatia. In timp ce distribuirea echitabila a vaccinurilor impotriva COVID-19 ne preocupa pe toti, trebuie sa nu uitam ca vaccinurile au fost intotdeauna distribuite inechitabil, dar aceasta situatie nu trebuie sa continue”.

Datele arata ca ponderea copiilor neprotejati, si anume copii care nu au primit cel putin unele doze de vaccin, a crescut in tarile cu venituri medii. India prezinta o scadere deosebit de mare, acoperirea cu DTP-3 scazand de la 91% la 85%.

Alimentata de insuficienta finantarii, informatii gresite privind vaccinurile, instabilitate si alti factori, o imagine ingrijoratoare apare si in regiunea OMS America de Sud, unde acoperirea vaccinala continua sa scada. Doar 82% dintre copii au primit schema completa de vaccinare DTP, fata de 91% in 2016.

In Romania, datele UNICEF si OMS arata ca acoperirea cu DTP-3 a scazut de la 88% in 2019 la 87% in 2020, 24.000 de copii ramanand nevaccinati. In 2020, acoperirea vaccinala cu prima doza de vaccin antirujeolic (ROR) era de 87%, o scadere de la 90% in 2019, estimarea fiind ca 24.000 de copii din Romania nu au fost imunizati cu prima doza. Acoperirea cu cea de a doua doza ROR era estimata la 75% in 2020 (46.000 de copii nevaccinati), o scadere de un procent fata de anul pre-pandemic anterior. O crestere de 1% a fost inregistrata in cazul vaccinului BCG (administrat in maternitati), de la 96% in 2019 la 97% anul trecut, 6.000 de copii ramanand nevaccinati.

Tarile risca reaparitia rujeolei si a altor boli care pot fi prevenite prin vaccinare

Inca dinainte de pandemia de COVID-19, rata de vaccinare a copiilor impotriva difteriei, tetanusului, tusei convulsive si poliomielitei la nivel global ramasese blocata la circa 86% timp de mai multi ani. Aceasta rata este semnificativ mai mica decat cea de 95% recomandata de OMS pentru a se asigura protectia impotriva rujeolei (aceasta fiind deseori prima boala care reapare atunci cand copiii nu sunt cuprinsi in schemele de vaccinare) si insuficienta pentru a opri alte boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

In timp ce s-au alocat resurse semnificative si mult personal pentru reactia la COVID-19, au aparut perturbari semnificative in realizarea schemelor de vaccinare in multe parti ale lumii. In unele tari, clinicile au fost inchise sau au functionat cu program redus, iar oamenii au fost reticenti sa mearga la medic de teama contagiunii ori s-au confruntat cu dificultati in accesarea serviciilor medicale din cauza masurilor de carantina si a perturbarii transporturilor.

„Acestea sunt cifre alarmante, care sugereaza ca pandemia anuleaza ani de progres in vaccinarea de rutina si expune milioane de copii unor boli ucigatoare, dar care pot fi prevenite”, a spus dr. Seth Berkley, CEO al Gavi, the Vaccine Alliance. „Acesta este un semnal de alarma. Nu putem permite ca una dintre consecintele pandemiei de COVID-19 sa fie reaparitia rujeolei poliomielitei si a altor boli ucigatoare. Trebuie sa colaboram cu totii si sa ajutam tarile sa invinga COVID-19, asigurand acces global si echitabil la vaccinuri, dar si sa reluam programele de vaccinare de rutina. Viitorul sanatatii si bunastarii a milioane de copii din intreaga lume si a comunitatilor din care fac parte depinde de acest demers”.

Preocuparile nu se limiteaza la bolile care pot provoca epidemii. Deja cu rate scazute, vaccinarea impotriva infectiei cu papilomavirus uman (HPV) - care protejeaza ulterior in viata fetele impotriva cancerului de col uterin – a fost puternic afectata de inchiderea scolilor. Ca rezultat, circa 1,6 milioane de fete din tarile care au introdus vaccinul HPV au ratat vaccinarea in 2020 cand, la nivel global, doar 13% din fete erau vaccinate HPV, comparativ cu 15% in 2019.

Agentiile fac apel la revenirea urgenta si la investitii in vaccinarile de rutina In timp ce tarile depun eforturi sa recupereze terenul pierdut din cauza perturbarilor provocate de COVID-19, UNICEF, OMS si parteneri precum Gavi, Alianta pentru Vaccinuri, sprijina eforturile de consolidare a sistemelor de vaccinare prin:

  • Reluarea serviciilor si campaniilor de vaccinare, astfel incat tarile sa poata derula in conditii de siguranta programe de vaccinare in timpul pandemiei de COVID-19;
  • Sprijinirea personalului medico-sanitar si a liderilor comunitari sa comunice activ cu parintii si tutorii pentru a le explica importanta vaccinarii;
  • Corectarea lacunelor in acoperirea vaccinala, inclusiv identificarea comunitatilor si persoanelor omise in timpul pandemiei;
  • Masuri pentru ca vaccinarea impotriva COVID-19 sa fie planificata si finantata se-parat si sa se desfasoare in paralel cu vaccinurile pediatrice, nu in detrimentul acestora;
  • Implementarea unor planuri nationale de preventie si de raspuns la epidemiile ca-re pot fi prevenite prin vaccinare, precum si consolidarea sistemelor de vaccinare ca parte a eforturilor de recuperare in urma pandemiei de COVID-19.

Agentiile colaboreaza cu statele si partenerii pentru a indeplini tintele ambitioase ale Agendei globale pentru imunizare 2030, care urmareste realizarea unei acoperiri vaccinale de 90% cu vaccinurile pediatrice esentiale, injumatatirea numarului copiilor complet nevaccinati (copii cu „zero doze”) si sporirea asimilarii noilor vaccinurilor salvatoare de vieti, cum sunt vaccinul anti-rotavirus sau cel pneumococic, in tarile cu venituri mici si medii.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu