characters characters

Oana Badea: „Fiecare unitate de invatamant va avea o comisie pentru combaterea si prevenirea discriminarii”

10 iunie 2011    |   425 vizualizări


Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea, a participat, joi, 9 iunie la lansarea studiului intitulat O scoala pentru toti? Accesul copiilor romi la o educatie de calitate , care a avut loc la sediul Ministerului Educatiei. La lansare au fost prezenti reprezentatul UNICEF in Romania, Edmond McLoughney, Directorul executiv al Agentiei „Impreuna", Gelu Duminica, precum si reprezentanti ai institutiilor guvernamentale, ai misiunilor diplomatice din Romania si ai societatii civile.


Secretarul de stat Oana Badea a exprimat deschiderea si sprijinul Ministerului Educatiei pentru acest gen de proiecte: „Pentru toate lucrurile bune exista un inceput. MECTS ramane deschis in fata initiativelor venite dinspre societatea civila. De acum incolo calea este deschisa."


Referindu-se la momentul lansarii si tematica acestui studiu, Oana Badea a apreciat: „Pentru educatie, anul 2011, este un moment oportun. Din punct de vedere al rezultatelor pe care le vom putea marca de acum incolo, recensamantul populatiei care va avea loc in toamna anului 2011 este definitoriu. Pentru MECTS acesta va fi un reper stabilit stiintific de la care pleaca in a-si proiecta planurile si pasii in timp pentru ameliorarea unor situatii pe care nu ni le dorim." De asemenea, secretarul de stat a explicat si oportunitatile pe care Legea Educatiei Nationale  le deschide pentru invatamantul preuniversitar: „In ceea ce priveste invatamantul preuniversitar, LEN are elemente dedicate reducerii abandonului scolar, stabilizarii conceptului de scoala inclusiva, eliminarii tendintelor discriminatorii sau care privesc segregarea la nivelul unitatii de invatamant."


Oana Badea a anuntat, in premiera, doua elemente novatoare si cu impact major asupra vietii scolii: infiintarea comisiei pentru prevenirea si combaterea discriminarii la nivelul fiecarei unitati de invatamant, precum si infiintarea Consiliului National de Etica: „Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant din Romania va cuprinde, pentru prima data, Comisia pentru combaterea si prevenirea discriminarii. Acest organism va avea misiuni foarte clare: sa elaboreze planuri de actiune pentru prevenirea si combaterea discriminarii, sa elaboreze si sa implementeze coduri de conduita a personalului si a elevilor, care sa reglementeze comportamente nondiscriminatorii. Nu in ultimul rand, comisia va transmite propuneri de masuri disciplinare catre Consiliul de Administratie, in cazul incalcarii, de catre cadrele didactice si elevi, a legislatiei in vigoare referitoare la faptele de discriminare, va elabora si va avea misiunea de a monitoriza  implementarea planului institutional de desegregare."


In privinta Consiliul National de Etica, Oana Badea a precizat ca "experinta ultimilor ani a impus, practic, intoarcerea la valori. Instituirea unui cod de etica  in viata scolii, credem ca va determina o schimbare de atitudine si in ceea ce priveste non-discriminarea". Raportul „O scoala pentru toti?" analizeaza accesul copiilor romi la o educatie de calitate in sistemul invatamantului din Romania, folosind date cantitative si calitative din 100 de unitati de invatamant cu ponderi diverse de elevi de etnie roma. Datele fac referire la calitatea resursei umane, dotarile materiale, abandonul scolar, corelate cu numarul de elevi de etnie roma.

Sursa: Edu.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu