characters characters

O noua editie Minimest, cu povesti animate pentru copii si parinti, la Animest.18

26 septembrie 2023    |   518 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Minimest 2023
Cand esti mic, tot ce vezi pe ecranul de cinema pare desprins dintr-o lume cu uriasi - o lume magica, din care poti invata o multime de lucruri noi despre natura, emotii, prietenie, familie si despre cum putem sa fim mai buni. Minimest, sectiunea preferata a celor mai tineri spectatori ai Festivalului International de Film de Animatie Animest, le deschide celor mici portile catre o astfel de lume. Cele mai noi si mai frumoase scurtmetraje dedicate lor vor rula intre 6 si 15 octombrie in Competitia Minimest, jurizata de copii, iar in diminetile de weekend, povestile pentru intreaga familie vor anima salile de cinema din Bucuresti. Cei mai creativi copii isi vor putea antrena curiozitatea la atelierele de animatie si benzi desenate organizate la ArtHUB, iar elevii si profesorii vor putea participa la evenimentele dedicate lor, in programul Academia Minimest.

Programul, abonamentele si biletele Animest.18, sunt disponibile pe: https://eventbook.ro/festival/animest


Minimest – Competitia de filme pentru copii

17 scurtmetraje inscrise din 15 tari concureaza la aceasta editie pentru Premiul sectiunii Minimest, acordat in urma voturilor oferite de membrii juriului format exclusiv din copii.

Realizate de studiouri de film deja consacrate, dar si de studenti ai universitatilor de arte, filmele de care copiii se vor indragosti la aceasta editie vorbesc despre emotii, temeri si toleranta, incurajeaza si promoveaza atitudini necesare (precum reciclarea), exploreaza relatia cu parintii si ofera lectii educative cu tenta stiintifica. Filmele se adreseaza mai ales copiilor cu varste intre 6 si 14 ani, dar pot fi vizionate cu placere si de catre adulti.

Dimineti de weekend cu proiectii speciale pentru intreaga familie

In afara competitiei, in diminetile de weekend vor rula in salile de cinema povesti de familie deja apreciate in festivalurile din intreaga lume si care ii vor cuceri si pe copii, si pe parinti. Filmul pe care-l vor urmari sambata, pe 7 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, la va spune o poveste despre puterea de a merge mai departe, dar si despre importanta de a-i sustine pe cei mai putin norocosi decat noi. Dounia si printesa Alepului (r. André Kadi, Marya Zarif) prezinta aventurile unei fetitie siriene nevoite sa plece in cautarea unui nou ,,acasa’’. In aceeasi zi, la Cinemateca Eforie va rula Chiar super (r. Rasmus A. Sivertsen), despre o tanara pasionata de jocuri video care trebuie sa duca mai departe traditia familiei sale de super-eroi. Filmul a fost prezentat in premiera internationala la Berlinala.

Pe 8 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, copiii vor vedea in premiera nationala Nina si secretul ariciului (r. Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol), aventurile unei fete si ale prietenului ei – un arici imaginar, in incercarea de a-si ajuta tatal sa-si pastreze jobul. Sambata, pe 14 octombrie, tot aici va rula Iacob, Mimi si cainii vorbitori (r. Edmunds Jansons), o poveste despre curaj, care le va antrena celor mici atitudinea civica. Filmul va fi prezentat chiar de creatorii lui, reprezentantii studioului de animatie leton invitat la aceasta editie Animest.

De o surpriza de proportii vor avea parte atat cei mari, cat si cei mici, in ultima zi de festival. Pe 15 octombrie, sala Cinematecii Eforie va gazdui Cine-concertul Misterele Nordului, cu filme de animatie norvegiene, ilustrate muzical live de Sebastian Burneci Trio.

Ateliere de animatie si banda desenata pentru micii creatorii si viitorii animatori

Sambata, in cea de-a doua zi de Animest, Nicoleta Miron, artista de animatie 2D, va veni la festival sa-i invete pe copii cum sa creeze animatii din creioane, sticky notes si alte obiecte pe care le folosim in viata de zi cu zi, iar duminica, tot ea ii va ajuta sa faca primii pasi in lumea animatiei cu plastilina.

De la artista Ana Dobrescu, in cadrul atelierelor de animati programate pe 14 si 15 octombrie, cei mici vor invata tehnica ,,pixilation”, o tehnica prin care este “animata” o persoana, iar alaturi de Mihai Grajdeanu, autor si profesor de benzi desenate, vor lucra pe 8 si 15 octombrie la prima lor banda desenata.

Academia Minimest – un altfel de a invata lucruri noi

Un proiect educativ care integreaza filmul de animatie in scoala, oferindu-le profesorilor si parintilor resurse de calitate, prin care copiii de 4-14 ani sa ia contact cu primele notiuni de cultura cinematografica, dar si prin care sa-si insuseasca mai usor notiuni la mai multe materii scolare, in mod transdisciplinar, Academia Minimest continua si la editia din acest an. In perioada 9-13 octombrie 2023, festivalul va organiza proiectii de film pentru clase de copii, la Cinemateca Eforie din Bucuresti. Proiectiile de film vor fi precedate de mici activitati creative sau de o discutie cu realizatorul filmului. Cititi descrierea fiecarui film mai jos! Detalii si rezervari: https://www.animest.ro/academia-minimest-2023. Academia Minimest este un proiect sustinut de Grupama.

***

Festivalul Animest este un proiect al Asociatiei Animest, co-finantat de Programul MEDIA al Uniunii Europene si de Administratia Fondului Cultural National.

Animest.18 este un proiect co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB. Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Primariei Municipiului Bucuresti sau ARCUB.

Parteneri institutionali: Institutul Francez si Ambasada Frantei, Instituto Cervantes, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Ambasada Japoniei in Romania, Japan Foundation, Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar, Centrul Ceh, National Film Centre of Latvia, UNATC, IZANAGI - Japanese Film Festival.

Partener media principal: Radio Guerrilla

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Itsy Bitsy FM, IQads, Zile si Nopti, Elle, Vice, Scena9, Observator Cultural, Agerpres, Ziarul Metropolis, Mindcraft Stories, Happ.ro, LiterNet, MovieNews, Cinefan, Cinefilia, AaRC.ro, SuntParinte.ro, AIVImedia.hub, Munteanu Partener de monitorizare: mediaTRUST

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu