characters characters

Neglijarea in copilarie afecteaza dezvoltarea cognitiva la adolescenta

28 ianuarie 2019    |   972 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

neglijarea in copilarie si dezvoltarea cognitiva
Neglijarea in timpul copilariei este asociata cu probleme ale memoriei si ale functiilor executive la varsta adolescentei, arata un studiu realizat asupra copiilor crescuti in orfelinatele din Romania. Studiul a fost realizat de cercetatori din cadrul Boston Children's Hospital.

Citeste si:

Neglijarea in primii ani de viata este asociata cu problemele emotionale la maturitate

De ce copiii abuzati fizic au probleme la scoala


Autorul principal al studiului, Dr. Mark Wade, declara: „Studiul arata ca efectele deprivarii si neglijarii in copilaria timpurie continua si in a doua decada a vietii, oferind dovezi clare ca experientele din primii ani de viata au un impact pe termen lung asupra functionarii cognitive in adolescenta - o perioada foarte importanta de dezvoltare sociala si biologica.”

Se estimeaza ca in intreaga lume exista cel putin 8 milioane de copii care traiesc in orfelinate. Studiul a comparat evolutia psihosociala, cognitiva si neurofiziologica a copiilor crescuti in orfelinatele din Romania cu evolutia copiilor care au fost adoptati de familii cu bune conditii si cu evolutia copiilor care nu au trait niciodata in orfelinate.

Copiii care au crescut in orfelinate au avut in etapa adolescentei o multime de probleme de comportament, precum incalcarea regulilor, conflicte cu autoritatile, furturi si violenta fizica. Aceste probleme insa au fost insa reduse in randul copiilor care au fost adoptati.

Din punctul de vedere al functionarii cognitive, se pare ca acei copii ramasi in orfelinate incep sa aiba probleme cu memoria si functiile executive incepand cu varsta de 8 ani. Functiile executive inseamna mai multe functii cognitive care ii ajuta pe oameni sa isi atinga scopurile si sa rezolve probleme. Functiile executive sunt importante pentru rezultatele scolare si relatiile sociale in copilarie si sunt asociate cu un nivel profesional si social mai ridicat la maturitate.

Concluziile studiului au indicat ca:

  • in randul copiilor institutionalizati, deficitele legate de atentie, memorie vizuala, planificare spatiala si rezolvarea de probleme au persistant pana la varsta adolescentei, chiar si pentru copiii care au fost adoptati devreme.
  • Copiii institutionalizati au prezentat probleme legate de memoria de lucru, care s-au intensificat in timp, in comparatie cu acei copii care nu au trait niciodata intr-un orfelinat.
  • Copiii care au fost adoptati devreme au facut insa progrese in timp in ceea ce priveste memoria vizual-spatiala si capacitatea de invatare, ajungand la acelasi nivel ca alti adolescenti de 16 ani.

"Un mediu sigur si stimulant din punct de vedere cognitiv este critic pentru succesul pe termen lung al unui copil si ii poate ajuta sa se dezvolte armonios pana in perioada adolescentei chiar si pe cei care au suferit in primii ani de viata.", concluzioneaza cercetatorii.

Sursa: ScienceDaily.com 


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu