characters characters

Ministerul Educatiei si Cercetarii anunta masurile luate in sistemul romanesc de invatamant, in contextul pandemiei Covid-19

27 aprilie 2020    |   1865 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

masuri de siguranta covid 19 scoli
Ministerul Educatiei si Cercetarii a stabilit impreuna cu specialistii din cadrul Ministerului Sanatatii si in conformitate cu recomandarile Comitetului National pentru Situatii de Speciale de Urgenta masurile pentru reluarea activitatii in unitatile de invatamant, in conditii de siguranta pentru elevi, cadre didactice, personalul din scoli si parinti.

In Romania, cursurile in invatamantul prescolar, primar, gimnazial, liceal, profesional si postliceal raman suspendate, dar se va continua invatarea asistata de tehnologie pana in data de 12 iunie, cand se vor incheia cursurile anului scolar.

Pentru elevii si cadrele didactice care nu au acces la tehnologie, unitatile de invatamant si inspectoratele scolare vor oferi sprijin. Acestea vor transmite elevilor resurse educationale si sarcini de lucru.

Studentii isi vor continua invatarea asistata de tehnologie, iar examenele se pot sustine si online. Fiecare institutie de invatamant superior va comunica planurile stabilite privind sustinerea examenelor.

Prioritatile ministerului sunt de a asigura cadrul necesar pentru incheierea situatiilor scolare pentru toti elevii si studentii din sistemul romanesc de invatamant si sustinerea examenelor finale, in conditii de siguranta pentru elevi si cadre didactice.

Incepand cu data de 2 iunie, elevii din clasele a VIII-a, a XII-a/XIII-a, cei din anii de final de ciclu profesional si postliceal, vor reveni in unitatile de invatamant pentru doua saptamani. Vor avea loc doar activitati de pregatire si consiliere pentru examenele nationale. Revenirea in unitatile de invatamant va fi una prudenta si controlata pentru a preveni raspandirea imbolnavirilor cu Covid-19. Pentru elevii care au probleme de sanatate sau care prezinta riscuri de imbolnavire, prezenta la cursuri va fi optionala. Parintii vor decide acest aspect.

Masuri de siguranta in unitatile de invatamant:

Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul Sanatatii vor elabora un ordin comun in care se vor stabili toate masurile de siguranta privind reluarea activitatii in unitatile de invatamant. Sala de clasa va fi igienizata corespunzator, vor fi realizate culoare semnalizate special, iar in sala de clasa vor fi maximum 10 elevi, respectand masurile de distantare.

Alte masuri cu privire la anul scolar 2019-2020:

  • Programa din semestrul al II-lea care nu a fost parcursa dupa data de 11 martie va fi abordata in anul scolar urmator, dupa ghiduri metodologice elaborate de MEC pentru fiecare disciplina.
  • Nu se vor sustine teze, iar mediile vor fi incheiate cu minimum doua calificative/note. Pentru situatii exceptionale, MEC a prevazut mai multe scenarii, iar pentru fiecare tip de invatamant (vocational, special, profesional) vor fi comunicate modalitati de incheiere a situatiei.
  • Inscrierile la clasa pregatitoare si la gradinita pot fi realizate online, dupa un calendar stabilit de MEC. Evaluarea psihosomatica a copiilor va fi inlocuita cu declaratie pe proprie raspundere a parintilor/tutorilor legali instituiti si recomandarea eliberata de gradinita pe care au frecventat-o.
  • Pentru asigurarea accesului egal la educatie pentru prescolarii/elevii cu cerinte educationale speciale integrati in invatamantul de masa, profesorii itineranti si de sprijin vor continua adaptarea curriculara a continuturilor, realizarea materialelor didactice, instrumentelor de lucru si de evaluare specifice, precum si monitorizarea aplicarii programelor curriculare adaptate, in parteneriat cu cadrele didactice de la grupa/clasa, pentru punerea in aplicare a planului de interventie personalizat realizat pe baza planului de servicii individualizat.
  • Detaliile cu privire la desfasurarea examenelor nationale si a admiterii in invatamantul liceal si profesional/profesional dual vor fi prezentate prin procedurile elaborate de MEC. Vor fi elaborate inclusiv proceduri privind siguranta elevilor si a cadrelor didactice la desfasurarea probelor.
  • Examenele de certificare a competentelor profesionale pentru nivelurile 3, 4 si 5, conform Cadrului National al Calificarilor, pentru invatamantul vocational, profesional si profesional dual, precum si cele din invatamantul postliceal vor fi realizate numai pe baza de proiect, iar proba practica va fi echivalata, in conformitate cu metodologiile aferente fiecarui tip de certificare a competentelor.
  • Examenul de titularizare si pentru definitivare in invatamant, precum si pentru obtinerea gradelor didactice se vor organiza dupa un calendar comunicat de MEC.

Masurile luate de Ministerul Educatiei si Cercetarii au fost aplicate si in state europene precum Italia, Letonia, Portugalia, Malta si Ungaria.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu