characters characters

Ministerul Educatiei propune majorarea sumelor acordate elevilor premianti la olimpiadele nationale pe discipline

12 februarie 2016    |   517 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

medalii
Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice a lansat in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern privind stimularea performantei scolare inalte din invatamantul preuniversitar.

Potrivit documentului, toti elevii care obtin premii la concursurile si olimpiadele scolare pe discipline sunt recompensati cu stimulente financiare, masura unui nou cadru legislativ care sa rasplateasca performanta scolara fiind data de nevoia raportarii stimulentelor financiare la realitatile socio-economice. Mai mult, cuantumul sumelor privind premierea elevilor la olimpiadele nationale nu a fost modificat din 2008, Ministerul Educatiei propunand, prin proiectul de Hotarare de Guvern, majorarea cu pana la 30% a sumelor acordate.

In ceea ce priveste olimpiadele internationale, cuantumurile au ramas la nivelul anului 2015, fiind cumulate cu alte beneficii acordate elevilor si profesorilor. Astfel, performantele obtinute la etapa internationala a competitiilor scolare desfasurate la nivel mondial sunt recompensate de MENCS cu urmatoarele sume: 12.550 de lei pentru premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut, 9.720 de lei pentru premiul I/medalie de aur, 8.330 de lei pentru premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 de lei pentru premiul al III-lea/medalie de bronz si 4.065 de lei pentru mentiune.

Pentru rezultatele deosebite inregistrate la competitiile scolare internationale, organizate la nivel european sau regional, MENCS acorda stimulente in valoare de 4.440 de lei pentru premiul I/medalie de aur, 3.785 de lei pentru premiul II/medalie de argint, 2.945 de lei pentru premiul III/medalie de bronz si 2.550 de lei pentru mentiune. Cuantumurile acestor premii in bani acordate elevilor reprezinta sumele nete.

La randul sau, profesorul care a pregatit elevul premiat pe plan international primeste un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului. Daca elevul a fost pregatit de mai multi profesori, valoarea sumei - echivalenta cu cea acordata elevului - se imparte in mod egal la numarul de profesori pregatitori. In cazul in care elevul obtine mai multe medalii pentru aceeasi disciplina scolara, profesorului pregatitor i se acorda un singur stimulent echivalent cu distinctia cea mai mare obtinuta de elevul pregatit.

Pentru scoala pe care o frecventeaza elevul premiat/elevii premiati la competitiile scolare internationale se acorda aceleasi sume pe care le-a/le-au obtinut elevul/elevii sai. Banii primiti se vor utiliza pentru dotari destinate, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzatoare obtinerii performantei scolare.

Pe de alta parte, elevii premiati la olimpiadele internationale beneficiaza, timp de 12 luni, de bursa Meritul Olimpic. Nu in ultimul rand, acestia sunt pregatiti la standarde inalte de profesori universitari care sunt, la randul lor, remunerati. Alte facilitati prevazute in proiectul de HG se refera la transport, cazare si masa pe perioada desfasurarii competitiilor.

In ceea ce priveste elevii care obtin distinctii la etapele judetene si interjudetene/regionale ale concursurilor/olimpiadelor scolare si profesorii care ii pregatesc, proiectul de act normativ nu aduce noutati. Mai exact, cuantumurile sumelor acordate sunt stabilite de autoritatile locale, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Sursa: Edu.ro


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/tsakshaug/6868824932/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu