characters characters

Minimest revine cu povesti pentru intreaga familie si ateliere pentru copii la Animest.19

10 septembrie 2024    |   14 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Minimest 2024
Sectiunea din cadrul Festivalului International de Film de Animatie Animest dedicata celor mai tineri dintre cinefili isi redeschide universul plin de aventuri si lectii importante in perioada 4 - 13 octombrie. Minimest revine cu proiectii speciale, o competitie jurizata de copii, ateliere de animatie, benzi desenate si reciclare artistica, precum si dimineti de weekend la cinema pentru intreaga familie.

Scurtmetrajele pentru copii din programul celei de-a 19-a editii Animest surprind anul acesta o mare varietate geografica si lingvistica si au personaje carismatice, cu care oricine se poate identifica. Temele lor aduc pe marile ecrane problemele globale ale omenirii vazute prin ochii copiilor sau redau perspective noi asupra unor subiecte dificil de abordat. Prin animatie se creeaza o punte de comunicare si intelegere, iar povestile din cadrul Minimest 2024 propun solutii blânde si usor de inteles. Teaser Minimest: https://bit.ly/Minimest2024

Anul acesta parintii vor putea petrece timp alaturi de cei mici, inainte sau dupa proiectiile Minimest, la Cinemateca Eforie, unde va fi organizat Minimest Kids Corner - un loc plin de culoare si jocuri pentru toate vârstele.

Minimest - Competitia de filme pentru copii

24 de scurtmetraje din 20 de tari, cel mai mare numar de pâna acum, concureaza la aceasta editie pentru Premiul sectiunii Minimest, acordat in urma voturilor oferite de membrii juriului format exclusiv din copii. Anul acesta Premiul sectiunii este oferit de ASAP România, programul de responsabilitate sociala initiat de Fundatia The Institute.

Realizate de studiouri de film deja consacrate, dar si de studenti ai universitatilor de arte, filmele de care copiii se vor indragosti la aceasta editie vorbesc despre emotii, dependenta de tehnologie, abuz, momente delicate care afecteaza un membru al familiei, drama refugiatilor, toleranta si importanta prieteniei.

Dimineti de weekend pentru intreaga familie

În afara competitiei, in diminetile de weekend vor rula pe ecranele de cinema din Bucuresti povesti de familie deja apreciate in festivalurile din intreaga lume. Direct de la Berlinale ajunge in cadrul Minimest, Vulpea si iepurasul salveaza padurea / Fox and Hare Save the Forest (r. Mascha Halberstad), o aventura captivanta despre misiunea de cautare a unei bufnite disparute, enigma unui lac aparut misterios si salvarea padurii de la inundatie. Filmul va fi distribuit in România de Bad Unicorn, din noiembrie.

Continuarea povestii Douniei, fetita siriana pe care razboiul a obligat-o sa plece din tara sa, se va vedea in premiera in România. Dounia in tara mare si alba / Dounia - The Great White North, in regia acelorasi André Kadi si Marya Zarif, dezvaluie provocarile adaptarii eroinei in tara adoptiva, Canada, si lupta ei de a-si pastra identitatea si traditiile, in timp ce integreaza altele noi si isi creeaza o viata diferita de cea cu care era obisnuita.

O productie marca Disney|PIXAR va incânta intreaga familie intr-una din diminetile de weekend promise de Minimest: Suflet / Soul (r. Pete Docter, Kemp Powers), calatoria fantastica a unui profesor de gimnaziu, pasionat de jazz, care invata despre cum se contruieste sufletul si care este esenta lui. Personajele prind viata prin intermediul vocilor cunoscutilor actori de film Jamie Foxx, Tina Fey si Graham Norton.

Un lungmetraj animat pentru intreaga familie este si Aventurile unui catel parizian / Stinky Dog, Happy Life in Paris! (r. Davy Durand, Vincent Patar si Stéphane Aubier), o aventura pe strazile pariziene a doi prieteni de nedespartit, Chien Pourri si Chaplapla, care stârneste invidie si suspiciune in rândul patrupezilor canini. Proiectia filmului in cadrul Minimest este organizata cu sprijinul Institutului Francez din Bucuresti.

Ateliere pentru copiii curiosi si pasionati de animatie

În ambele weekend-uri din cadrul Animest.19, artista de animatie 2D Nicoleta Miron revine la festival cu doua propuneri de ateliere interactive. Astfel, pe 5 si 6 octombrie copiii cu vârste intre 9 - 12 ani sunt asteptati la un atelier de animatie stop-motion in care, cu ajutorul pieselor de Lego, vor construi o intreaga poveste prin intermediul careia vor face primii pasi in aceasta lume fascinanta. Zilele de 12 si 13 octombrie sunt dedicate celor cu vârste intre 6 - 8 ani pe care Nicoleta ii va invata cum sa recreeze din plastilina personajele pe care le-au descoperit in lungmetrajele din cadrul Minimest si sa le puna in situatii imaginate de ei.

„Aventura de a crea povesti si de a explora animatia incepe mereu cu voie buna, dorinta de a intâlni copii noi si o pasiune pentru creatie. În cadrul atelierelor imi doresc sa ii incurajez pe copii sa fie deschisi si sa-si exprime emotiile, transmitându-le bucuria de a aduce la viata sentimente, povesti si idei pe care le pot impartasi lumii.”, a spus Nicoleta Miron.

În primul weekend Animest cei mici vor avea ocazia sa participe si la ateliere de animatie abstracta, organizate alaturi de Institutul Cervantes. În cel de-al doilea copiii vor lucra, sub indrumarea Annei Florea, la prima lor banda desenata, in cadrul a doua ateliere organizate in parteneriat cu ASAP România. În timpul saptamânii, in zilele de 7 - 10 octombrie, Minimest le propune copiilor cu vârste intre 12 si 15 ani, un atelier de reciclare artistica, sub indrumarea artistei berlineze Nikki Schuster, care le va descoperi noi perspective atât asupra orasului, cât si asupra felului in care pot fi reinventate obiecte aparent banale. Atelierul de reciclare creativa este organizat la Animest cu sprijinul Forumului Cultural Austriac.

Mai multe detalii despre program si inscrieri se vor regasi curând pe site-ul Animest.

Filme accesibilizate pentru copii cu deficiente de auz in cadrul Animest.19

Dincolo de programul obisnuit al Minimest, din fiecare weekend de festival, anul acesta Animest aduce in programul sau mai multe proiectii accesibilizate pentru copiii cu deficiente de auz, prin intermediul proiectului „Ochi si urechi”.

Astfel, cei mici sunt asteptati la o selectie de scurtmetraje din colectia retelei AFN – Animation Festival Network, accesibilizate. De asemenea, pe 11 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, sunt invitati sa vada Leo, marele inventator / The Inventor (r. Jim Capobianco si Pierre-Luc Granjon), o animatie stop-motion despre marele inventator Leonardo da Vinci, nominalizata la Annie Awards 2024 si prezenta in competitia oficiala Annecy. Filmul are subtitrare descriptiva si interpretare in limba semnelor române.

Pentru proiectia neaccesibilizata a filmului, dialogurile au fost adaptate ca viteza de citire si simplificarea textului, sa poata fi parcurse de copii chiar si in afara sectiunii Minimest. Proiectiile vor avea loc in prezenta regizorului. Lungmetrajul este distribuit in România de YAY Films.

***

Festivalul Animest este un proiect al Asociatiei Animest, cofinantat de Programul MEDIA al Uniunii Europene si de Administratia Fondului Cultural National.

Parteneri institutionali: Institutul Cultural Român, Institutul Francez si Ambasada Frantei, Instituto Cervantes, Institutul Italian de Cultura din Bucuresti, Forumul Cultural Austriac, Institutul Listz - Centrul Cultural Maghiar, Centrul Ceh, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, Animation Festival Network

Parteneri: Groupama, Ogilvy

Partener Minimest: ASAP România

Partener media principal: PRO TV, VOYO

Placut de: Radio Guerrilla

Parteneri media: Itsy Bitsy, Radio România Cultural, Adevarul de Weekend, Zile si Nopti, Observator Cultural, Revista BIZ, Haute Culture, IQAds, Scena9, AGERPRES, Ziarul Metropolis, Revista FILM, Mindcraft Stories, LiterNet, Movie News, CineFAN, HAPP.ro, MunteanuRecomanda, AndreeaVerde, SuntParinte.ro

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu