characters characters

mind-moving: programul de art-terapie se inchide pe 21 februarie cu un eveniment special

Performance, talk-uri cu specialisti si un concert live asteapta publicul la Arcub

09 februarie 2024    |   349 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

Mind moving talk
mind-moving, programul de terapie prin arta initiat si organizat de Indie Box, in parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiana a Compozitorilor si Textierilor, Asociatia Entuziart si Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare si isi incheie calatoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare libera, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90). Inscriere: https://bit.ly/mind-movingTalks

48 de ateliere de dans, pictura si fotografie desfasurate timp de 6 luni in doua spitale de psihiatrie din tara, peste 600 de pacienti participanti, 4 spectacole de coregrafie in cadrul celor 2 spitale, o rezidenta artistica in cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila din Campina, o instalatie performativa, elaborata ca urmare a experientei celor 7 artisti aflati in rezidenta, expusa in Bucuresti si Asker (Norvegia) sunt etapele prin care proiectul mind-moving a trecut in ultimele 15 luni.

Evenimentul de inchidere va avea loc miercuri, 21 februarie, si va debuta, la ora 19:00, cu performance-ul creat si sustinut de Alexandra Balasoiu - Mareele de primavara ale unei fete cuminti. Creat anterior proiectului, in 2021, performance-ul a fost primul demers al artistei in relatie cu boala si sanatatea mintala si a fost prezentat de-a lungul timpului in spitale de psihiatrie, spatii publice si spatii dedicate performance-ului. Acesta spune povestea unei mame care a innebunit intr-o zi de toamna si expune diferite puncte de vedere asupra nebuniei, a felului in care „nebunul” este vazut social, precum si a felului in care el se simte in raport cu ceilalti. In discursul ei, Alexandra integreaza atat memoria personala, cat si fragmente din memoriile cu care s-a intalnit de-a lungul acestei cercetari.

In continuare publicul este invitat sa participe la mind-moving talks, o serie de prezentari de 15 minute in care specialisti in psihiatrie, psihoterapie, antropologie si terapie prin arta aduc in lumina aspecte mai putin cunoscute despre sanatatea mintala si bunele practici care pot ajuta la tratarea si destigmatizarea bolnavilor psihici. Printre speakeri se numara Ema Alexandrescu (fondatoarea Lumenesc) - care va vorbi despre Arta Fotografica - poarta catre sine; Irina Minescu (doctor psihiatru, manager Spitalul de Psihiatrie Voila, Campina) - care va argumenta de ce mind-moving este un proiect-deziderat al managementului psihiatric modern; Valentina Petrache (asistent social principal la Spitalul de Psihiatrie Eftimie Diamandescu, Balaceanca) - care va povesti despre initiativele personale de a veni in sprijinul pacientilor; Anca Ghearasamescu (art terapeut Phronetik®️ si psihoterapeut jungian) - care va oferi detalii despre Diagnosticul psihiatric si identitate artistica; Valentin Veron Toma (seful Compartimentului de Antropologie Culturala si Sociala din cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I Rainer” al Academiei Romane), care va dezvalui informatii despre schimbari recente ale viziunii europene asupra sanatatii mintale si rolul art-terapiilor in preventia si interventia curativa asupra tulburarilor psihice; Loredana Larionescu (dans-terapeut, Asociatia Entuziart) - care va vorbi in premiera despre evaluarea subiectiva a vizitatorilor instalatiei mind-moving la cele doua extreme ale Europei.

In cadrul evenimentului va fi proiectat si un documentar de 11 minute, creat de Catalin Munteanu, despre intreg procesul artistic mind-moving. Seara se va incheia cu un concert live, insotit de proiectii vizuale semnate de Andrei Cozlac, sustinut de Paolo Profeti si Denis Bolborea. In cadrul evenimentului vor fi integrate si inregistrari create special de Stina Moltu, artista norvegiana care a participat in cadrul rezidentei artistice in urma careia a luat nastere instalatia performativa expusa in noiembrie si decembrie.

Programul mind-moving a luat nastere anul trecut din dorinta de reducere a disparitatilor intre publicul larg si persoanele cu diagnostice psihiatrice, prin intermediul muzicii si dansului contemporan si a concentrat experienta din toate proiectele anterioare desfasurate de Indie Box. Toti cei care vor sa participe la evenmentul mind-moving talks o pot face gratuit, prin simpla inscriere online:https://bit.ly/mind-movingTalks

***

mind-moving este un proiect initiat si organizat de Indie Box, in parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiana a Compozitorilor si Textierilor, Asociatia Entuziart si Profeti ART SRL. Parteneri de implementare: Spitalul Voila din Campina, Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Balaceanca, Rezidenta9.

mind-moving este un proiect finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabila de 969072 lei (197012,33 euro) si se desfasoara pe o perioada de 15 luni.

***

Granturile SEE reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatului Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si la consolidarea relatiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul si sudul Europei si statele baltice. Aceste mecanisme de finantare sunt stabilite in baza Acordului privind Spatiul Economic European, ce reuneste statele membre UE si Islanda, Liechtenstein si Norvegia ca parteneri egali pe piata interna. In total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde intre 1994 si 2014 si €1,55 miliarde pentru perioada de finantare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org si www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului si are ca obiectiv general consolidarea dezvoltarii economice si sociale prin cooperare culturala, antreprenoriat cultural si managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

***

Parteneri media: Radio TĂNĂNANA, Radio Romania Cultural, Libertatea, Observator Cultural, Psychologies, IQAds, Mindcraft Stories, Scena9, VICE, #DeMilioane.

Ne puteti urmari pe:

https://indiebox.ro/  | FB: indieboxprojects | Instagram: @indieboxprojects

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu