characters characters

Mesajul copiilor catre liderii politici

05 decembrie 2023    |   285 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

COP28 Unicef
Copiii sunt cei mai afectati de schimbarile climatice, iar drepturile lor trebuie sa fie prioritare pentru liderii mondiali si comunitatea internationala la COP28 - acesta este mesajul pe care adolescentii si tinerii il aduc la Conferinta Natiunilor Unite privind schimbarile climatice din 2023, care are loc in Emiratele Arabe Unite. Eva, in varsta de 16 ani, membra a Boardului Copiilor din Romania, sustinut de UNICEF, este singurul copil roman delegat care participa la COP28.

Criza climatica este o criza a drepturilor copilului. Un miliard de copii, adica jumatate din populatia de copii de la nivel mondial, sunt extrem de expusi riscului de a fi afectati de efectele crizei climatice, deoarece inundatiile, cresterea temperaturilor si pierderea recoltelor sunt numai cateva dintre provocarile care limiteaza accesul copiilor la o viata normala, au subliniat Eva, Emmanuel si Ghaya, trei dintre delegatii copiilor care s-au intalnit duminica cu secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, si cu Felipe Paullier, secretar general adjunct pentru chestiuni legate de tineri.

„Va impartasesc frustrarea si furia: in ciuda promisiunilor facute timp de ani de zile, emisiile de gaze cu efect de sera au atins un nivel record - si continua sa creasca. Acesta este cel mai cald an inregistrat vreodata, dar lupta pentru limitarea cresterii temperaturii la 1,5°C nu s-a incheiat. Daca ramanem uniti, stiu ca putem reusi. Este esential sa continuati sa puneti presiune. Continuati sa perseverati. Continuati sa ii trageti la raspundere pe lideri – nu reduceti presiunea asupra lor”, a declarat Antonio Gutteres.

COP28 este prima Conferinta a partilor care pune pe agenda liderilor mondiali educatia cu privire la clima ca modalitate de lupta impotriva schimbarilor climatice, insa copiii sunt rareori mentionati.

Copiii delegati au subliniat, de asemenea, ca actiunile de combatere a schimbarilor climatice ar trebui sa fie intreprinse prin participarea semnificativa a copiilor, prin informarea si imputernicirea copiilor pentru a implicati in cadrul politicilor si actiunilor privind schimbarile climatice. De asemenea, toti copiii din intreaga lume ar trebui sa aiba acces la o educatie privind schimbarile climatice de calitate, prin urmare, investitiile ar trebui sa creasca semnificativ, deoarece fondurile alocate acestui tip de educatie reprezinta mai putin de 1% din fondurile pentru clima. Conform unui raport global U-Report al UNICEF, majoritatea copiilor nu au invatat la scoala despre schimbarile climatice, dar copiii cred ca pot contribui la o lume mai ecologica.

„Copiii sunt cei mai buni aliati in lupta impotriva schimbarilor climatice si, ca urmare a acestei conferinte, nevoile, drepturile si perspectivele copiilor ar trebui sa fie prioritare in politicile publice, actiunile si investitiile in domeniul schimbarilor climatice si al mediului”, a declarat Eva.

Împreuna cu alti reprezentanti ai Forumului European de Tineret, Eva s-a intalnit si cu presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Participantii la intalnire au discutat despre importanta educatiei privind schimbarile climatice si despre rolul pe care copiii si tinerii il pot juca in abordarea acestei crize.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. În Romania, UNICEF lucreaza impreuna cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. Pentru mai multe informatii despre UNICEF si activitatea sa, vizitati https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmariti UNICEF in Romania pe Facebook si Instagram.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu