characters characters

Lipsa somnului si stresul la adolescenti

Adolescentii care dorm putin sunt mai stresati

03 februarie 2016    |   9223 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

lipsa somnului la adolescentiAdolescentii care intampina probleme cu somnul reactioneaza mult mai intens la situatiile stresante, ceea ce poate afecta performanta scolara, comportamentele, precum si sanatatea lor.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Universitatea din Alabama.

Cercetari anterioare au aratat ca peste 70% din adolescentii americani nu dorm suficient de mult.

Se stie deja ca somnul insuficient poate cauza probleme cognitive si probleme la nivelul starii de sanatate. Problemele apar pentru ca somnul insuficient perturba nivelul sistemului neuroendocrin care controleaza reactiile la stres ale organismului. Aceasta relatie a fost studiata la adulti si copii, insa nu si la adolescenti. In adolescenta, atat nevoia de somn, cat si sistemul neuroendocrin trec prin schimbari importate datorita pubertatii.

Studiul a cercetat relatia dintre somn si intensitatea reactiilor la stres la adolescenti.

Cercetatorii au examinat doua aspecte ale somnului: durata si problemele de somn din perspectiva adolescentilor si a parintilor, precum si nivelul de cortizol (hormon al stresului), inainte si dupa situatii sociale stresante.

Un numar de 84 de adolescenti cu media de varsta de 13 ani, au participat la situatii stresante (vorbitul in public, realizarea unor calcule matematice complexe in fata unui public)si au completat rapoarte privind durata si calitatea somnului. Majoritatea adolescentilor au enumerat urmatoarele probleme de somn: nevoia de a pune mai multe alarme dimineata pentru a se trezi, stari de dispozitie proasta in timpul diminetii din cauza somnului nesatisfacator, stari de oboseala pe parcursul zilei si insatisfactii proprii referitoare la calitatea somnului lor.

Rezultatele studiului arata ca adolescentii cu mai multe probleme de somn au si un nivel mai ridicat in organism al cortizolului, traind astfel un nivel mai ridicat de stres. Aceasta relatie dintre somn si stres este mai puternica in randul fetelor decat in randul baietilor.

Asadar, importanta somnului pentru starea de bine fizica si emotionala este inca o data confirmata.

Citeste si:

Cat timp trebuie sa doarma copiii?

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: stockimages,FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu