characters characters

La TIFF 2011, EducaTIFF continua cu filme in premiera absoluta in Romania

26 mai 2011    |   400 vizualizări
Elevii care nu au prins locuri libere la proiectiile de film din luna mai ale EducaTIFF, programul de educatie media si cinematografica al Festivalului International de Film Transilvania, sunt asteptati la o noua serie de proiectii, in perioada 3-6 iunie.
Copiii si tinerii clujeni vor avea ocazia sa vizioneze filme in premiera absoluta in Romania si recompensate pe plan international cu numeroase distinctii, filme atent selectionate pe grupe de varsta.


TIFF viata vazuta de SimonLiceenii vor fi cu siguranta cuceriti de tanarul Simon, care isi asuma misiunea imposibila de a-i gasi fratelui sau o iubita. Viata vazuta de Simon (r. Andreas Öhman), aflat printre cele mai recente productii suedeze pentru adolescenti, spune povestea lui Simon, un baiat de 18 ani, care sufera de sindromul Asperger (o forma de autism) si a carui viata este data peste cap cand fratele lui, Sam,  e parasit de iubita. Pentru Simon, totul trebuie sa se desfasoare dupa un model riguros, dupa tiparul fix al unui cerc: acelasi program, aceleasi mese, aceleasi haine, zi dupa zi. Sam este cel care are grija de Simon. Ii pregateste mancarea in forma de cercuri si il ajuta sa-i inteleaga pe cei din jur. Cand Sam are o depresie din cauza plecarii prietenei lui, lumea lui Simon se transforma intr-un haos.
Viata vazuta de Simon este filmul care a reprezentat Suedia la Premiile Oscar, in 2010. Revelatia anului 2010, actorul care interpreteaza rolul lui Simon, Bill Skarsgård, provine dintr-o familie cu traditie in actorie. Fratele sau, Alexander Skarsgård, este cunoscut publicului din celebrul serial american True Blood, unde interpreteaza rolul lui Eric Northman.
Ruleaza duminica, 5 iunie, ora 10.00, Cinema Victoria


TIFF Bunul meu dusmanIn Bunul meu dusman (r. Oliver Ussing), film destinat elevilor de gimnaziu, Alf satul pana peste cap de batjocurile de la scoala, decide sa ia masuri impotriva derbedeilor care-l chinuie. Se aliaza cu un coleg de clasa si, impreuna, fac un legamant inspirat din tribulatiile lui Niccolo, eroul unei benzi desenate manga, pentru a sfida mecanismele puterii din clasa lor. Cei doi reusesc sa inverseze ierarhia bandelor din scoala, dar noile reguli tind sa devina la fel de daunatoare ca cele vechi.
Premiat la festivaluri internationale de film pentru copii si tineri, printre care Festivalul BUFF, Malmö, si Festivalul LUCAS, Frankfurt, productia daneza Bunul meu dusman a castigat recent si Premiul pentru Cel Mai Bun Film IndieJunior, la a VIII-a editie a Festivalului International de Film Indepenedent IndieLisboa.
Ruleaza sambata, 4 iunie, ora 10.00, Cinema Victoria


TIFF Eu sunt KalamEu sint Kalam (r. Nila Madhab Panda), recompensat si el pe plan international, la festivaluri precum Festivalul International de Film pentru Copii LUCAS - Frankfurt, sau Festivalul International de Film, Televiziune si New Media pentru Copii si Tineri CINEKID – Amsterdam, este filmul oferit copiilor din cursul primar.
Filmul spune povestea lui Chhotu, un baiat inventiv si plin de voie buna, care, desi s-a nascut intr-o saracie lucie, nu se da batut. In timpul zilei, vinde mancare la o taraba de la marginea drumului, pentru a-si intretine familia, Seara, in schimb, citeste cu lacomie cartile de care a facut rost cu multa imaginatie si efort. Visul lui e sa mearga la scoala si sa-si poata controla destinul.
Pentru el, fostul presedinte al Indiei, Abdul Kalam, care si-a inceput cariera vanzand ziare, e o permanenta sursa de inspiratie, mai ales ca a sustinut, cu orice prilej, educatia si sistemul de invatamant pentru toate varstele. De aceea, eroul filmului renunta la numele de Chhotu (folosit pentru toti baietii muncitori India), schimbandu-l cu Kalam. Intr-o zi, il intalneste pe printul familiei regale locale. Chhotu-Kalam e vrajit de cravata lui, care e si insemnul scolii la care invata. Pe de alta parte, tanarul print nu-si poate lua ochii de la camila dresata de Chhotu. Asa se leaga, intre cei doi baieti, o prietenie greu de conceput, care sfideaza barierele inflexibile dintre castele indiene.
Filmul si-a inceput periplul festivalier la Cannes, in 2010, si, dupa un an plin de trofee, actorul Harsh Mayar a primit Premiul National pentru Interpretare, Sectiunea Copii, in mai 2011, in cadrul Ceremoniei de decernare a Premiilor Nationale de Film, cele mai prestigioase premii de film din India.
Ruleaza vineri, 3 iunie si luni, 6 iunie, ora 10.00, Cinema Victoria

Toate proiectiile EducaTIFF au loc la Cinema Victoria, incepand cu ora 10.00. Biletele pentru grupuri organizate de elevi se obtin pe baza de rezervare. Pentru filmele din luna iunie, se fac rezervari pana la data de 29 mai. Elevii din afara orasului Cluj-Napoca beneficiaza de intrare gratuita.

 

Organizatorii recomanda tuturor cadrelor didactice care au insotit elevii la filmele EducaTIFF sa participe la conferinta si seminarii.
EducaTIFF este un program de educatie media si cinematografica, dedicat elevilor si cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca si judetul Cluj, initiat de Festivalul International de Film Transilvania (TIFF).


Mai multe detalii despre filmele EducaTIFF 2011, despre rezultatele competitiei EducaTIFF – Tineri Critici de Film si despre sesiunile de formare sunt disponibile pe site-ul http://www.tiff.ro/educatiff

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu